Dracula door Bram Stoker

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Dracula
Shadow
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 350 woorden
  • 14 maart 2001
  • 189 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
189 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1897
Pagina's
414

Boekcover Dracula
Shadow
Dracula door Bram Stoker
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Hoewel Dracula een vampier wordt genoemd heeft hij niets te maken met de bloed etende vleermuizen uit Zuid-Amerika. En toch denken vele mensen aan Dracula wanneer het over vampiers en vleermuizen gaat, dat komt waarschijnlijk doordat hij in het verhaal van Bram Stoker, net zoals vleermuizen, enkel 's nachts tevoorschijn komt. Bij de naam Dracula komt bij de meesten van ons het beeld naar boven van een man in een lange zwarte mantel, die niet tegen het daglicht kan, een opvallende glimlach heeft met puntachtige hoektanden, de gewoonte heeft om de hele dag te slapen in een doodskist en die mooie vrouwen hoofdzakelijk ziet als smakelijke maaltijd.

De bloeddorstige Roemeense prins Vlad Tepes Dracula, die van 1431 tot 1476 leefde, stond model voor het boek dat Bram Stoker 100 jaar geleden schreef. Bram Stoker maakte van deze prins een on-dode die 's nachts uit zijn graf kwam om mensenbloed te drinken. Het is niet helemaal duidelijk Bram Stoker de 15-de eeuwse Roemeense prins koos als voorbeeld voor zijn hoofdpersonage, en waarom hij Dracula van prins tot graaf heeft gebombardeerd is ook niet duidelijk. Maar hij heeft wel gebruik gemaakt van allerlei overleveringen, historische bronnen en van eigen ervaringen om de figuur van de vampier vorm te geven. In ieder geval kwam de vampier wel voor in het bijgelijf van de bevolking in de Slavische landen. In sommige achtergebleven streken wordt nu nog in het bestaan van vampiers geloofd.

In Stoker's boek kan een vampier enkel gedood worden door een houten staak door het hart van een vampier te slaan. Het gebruik van een houten kruis om de vampier te verslaan is simpel te verklaren: de naam Dracula kan geïnterpreteerd worden als "zoon van de Duivel", vandaar dat het logisch hem te kunnen verslagen met het symbool van de "zoon van God". Ook het onthoofden van de al gedoode vampier is rechtstreeks afkomstig van Vlad, want hij werd na zijn dood onthoofd om zeker te zijn dat hij dood was.

Hoe dan ook, als Stoker zij hoofdpersonage niet de naam Dracula gegeven had, zouden wij waarschijnlijk nooit van de Spietser Prins gehoord hebben.

REACTIES

P.

P.

Zeer goed. Origineel!

22 jaar geleden

T.

T.

even reactie op je verhaalt over dracula wat je zegt is niet helemaal waar ....vlad kreeg zijn naam als dracula om dat hij zijn vijanden leefend aan een stok reigde in zijn tuin'en om zo te laten zien dat hij nergens voor terug deinzde voor bloed vergieten zijn tuin was dus bloed rood en zo om zn vijanden te verjagen van zijn grond gebied er zijn ook nog zat verhalen over en allemaal verschillende ...zo ook een dat hij gek was en dol op mensen te vermoorden op gruwelijk weize een ding staa vast dat hij niet normaal is klopt ook maar er zijn dus meer vlad geweest in het kasteel der doden wordt het nu genoemd ..... en natuurlijk om het verhaal nog spannender te maken word hij bloed eter genoemd
hee groetjes ps ik heb 100 foto's van het kasteel van vlads

18 jaar geleden

T.

T.

Over (Graaf Dracula) kun je nog iets meer uitleggen over hem?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dracula door Bram Stoker"