Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Cassete

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 811 woorden
  • 6 augustus 2006
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Mijn spreekbeurt gaat over het cassettebandje. Je zullen allemaal wel denken van wat ouderwets, maar nog niet zo heel lang geleden was het een grote uitvinding. Ik zal wat vertellen over de geschiedenis van de cassette, de werking van het bandje, en de werking van het cassette bandje in een cassette recorder.

De geschiedenis

De compactcassette werd in 1963 geïntroduceerd door Philips. Dit is de grootste uitvinding van dit concern. De compacte cassette werd over de hele wereld te koop en paste in alle cassetterecorders.
Naast de grammofoonplaat was de compacte cassette, opdat moment, een van de weinig uitwisselbare media in de wereld van het geluid.


Om de ontwikkeling helemaal te kunnen volgen moeten we terug naar 1888. In dat jaar werd er een artikel uitgebracht met het voorstel om geluid vast te leggen door middel van magnetisme. Het idee was om gebruik te maken van een katoenen band, voorzien van zeer kleine ijzeren deeltjes of ijzerpoeder. Deze gedachten hebben toch niet geleid tot een werkend model.
De ontwikkeling op recordergebied verplaatste zich naar Duitsland. Daar werden rond 1935 recorders voor professionals op de markt gebracht. In 1936 werden voor het eerst recorders op de markt gebracht met band en spoelenrecorders (een beetje zoals wij die nu kennen).
In de jaren 40 werd de voormagnetisatie op band sterk verbeterd, waardoor de bandrecorder in de jaren 50 ook door amateurs gebruikt kon worden.
Rond 1960 deed de sporen techniek haar intrede, waardoor Philips een universele band en recorder kon ontwikkelen, die in 1963 haar intrede deed.
Sinds die tijd heeft de geluidsband een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Door de verbetering van de techniek en het uitvinden van nieuwe plastics kon de geluidskwaliteit nog steeds verbeterd worden. In het begin van de jaren 80 werd de compacte disk op de markt gebracht en deze heeft nu, aan het begin van de 21e eeuw de compacte cassette eigenlijk volledig verdrongen.

De werking van het bandje

De cassettes zijn een verbetering ten opzichte van de langspeelplaten. Ze zijn niet groot, en je kunt zelf iets opnemen en ze opnieuw gebruiken. Dat komt door de andere techniek die wordt gebruikt. Op de band zit magnetisch materiaal. Een spoel die werkt als een elektromagneet, dat wil zeggen het metaal in de opnamekop magnetisch wordt als er spanning op de spoel staat. Het geluid bestaat uit trillingen, die door een microfoon worden omgezet in stroomstootjes die verschillen in sterkte en in verschillende snelheden waarmee plus en min elkaar afwisselen. Door de spoel in de opnamekop van een cassetterecorder worden deze stroomstootjes vertaald naar wisselende patronen die, doordat de band magnetisch is, op de band gezet worden. Dit heeft helaas 2 nadelen: de eerste is dat als het geluid met hoog volume wordt opgenomen, het kan zijn dat gedeelten hiervan niet meer op de band passen, en dat er daardoor frequenties wegvallen. Het tweede is, dat als er niets op de band staat deze een ruis geeft omdat de band magnetisch is. Een goede cassettespeler filtert het geluid en haalt de ruis eruit, maar het komt de geluidskwaliteit zeker niet ten goede.

Geluid bestaat uit trillingen, die door een apparaat worden omgezet in elektrische trillingen. Deze trillingen worden op een magneetband vastgelegd.

Die trillingen gaan door naar een opnamekop. Een spoel die werkt als elektromagneet in de opnamekop zet dat signaal op de band.


Op de magneetband zitten microscopisch kleine banddeeltjes, bijvoorbeeld ijzeroxide, die door het magneetveld in een magnetische patroon worden gezet, dat precies het geluidspatroon volgt.
De weergave kop zet het magnetisch patroon weer om in trillingen.
Om een magnetisch patroon op de band te kunnen krijgen, moet de band voorgemagnetiseerd worden. Anders zal de band niet alleen maar zwak gemagnetiseerd worden, maar er zal ook ernstige vervorming in het geluid optreden.

Een cassette bandje kun je steeds opnieuw opnemen. De band kan gewist worden door de band aan voormagnetisatie bloot te stellen. Het magnetisch patroon wordt dan gewist.

Werking cassette in recorder

Bij de cassette is de geluidsband in een kunststof behuizing geplaatst,
Terwijl de recorderkoppen en de onderdelen die voor bandtransport zorgen in de cassettespeler zijn geplaatst. Via uitsparingen in de behuizing wordt alles automatisch op zijn plaats gebracht wanneer het cassettebandje in de speler wordt geplaatst.

Veel cassettedecks zijn uitgerust met 2 of 3 motoren: 1 voor het bandtransport en 2 voor op- en afspoelen.
Het bandtransport wordt verzorgd door de bandtransportas. De band wordt tegen de aandrukrol gedrukt. Een vliegwiel garandeert een constante omwentelingssnelheid. De op- en afwikkelspoelen worden via snaren en slibkoppelingen aangedreven.

Sporen
Het opnemen van geluid wordt gedaan in sporen. In een rechte lijn wordt dan het magnetisch patroon op band gezet.

Er kan gekozen worden voor twee- of vierspoorsregistratie. Bij tweespoor beslaan de koppen circa de helft van de bandbreedte, bij een vierspoor een kwart.
Bij opname voor een vierspoorsband worden spoor 1 en 3 opgetekend. Na het omdraaien van de band wordt spoor 2 en 4 opgetekend. Op deze wijze kunnen 4 monosporen of 2 stereosporen worden opgetekend.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.