Aruba

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 738 woorden
  • 12 februari 2009
  • 139 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
139 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Voorwoord: Steven
Ik heb Aruba als onderwerp gekozen omdat ik er niet zoveel van wist en omdat het me wel interessant leek.

Voorwoord: Ferdjo
Ik sluit me aan bij Steven, ik heb het onderwerp Aruba gekozen omdat mijn moeder daar vandaan komt en ik ben daar een paar keer op vakantie geweest.

Ferdjo hoofdstuk 1: Aruba
Aruba ligt in de Caribische zee en maakt sinds 1986 officieel geen deel meer uit van de Nederlandse Antillen, maar heeft binnen het koningrijk Der Nederlanden een zogenaamde ‘’ status aparte’’
De Nederlandse Antillen bestaat uit de ABC eilanden en de SSS eilanden.
De ABC eilanden of de Benedenwindse eilanden zijn: Aruba, Bonaire, en Curaçao, de SSS eilanden of de bovenwindse eilanden zijn: Sint Maarten, Saba, en Sint Eustatius.
Aruba heeft een lengte van 30 km en is 9 km op zijn breedste punt.
De totale oppervlakte is 193 vierkante kilometer.
De hoofdstad van Aruba is Oranjestad.
En telt 20.000 inwoners, deze ligt aan de westkust. Langs deze kust zijn er kilometer lange witte stranden waar Aruba zo bekend door is.

Steven hoofdstuk 2: De taal
Op Aruba is de voertaal Papiamento, dat is een mengeling van verschillende talen zoals:
Spaans
Portugees
Nederlands
Engels
Frans
En een beetje Afrikaans.
Op scholen wordt Nederlands gesproken. Daarnaast is er veel invloed van het Spaanse taal en Engelse. Programma’s op televisie worden ook niet ondertiteld, vandaar dat de kinderen en volwassenen sneller een vreemde taal leren of spreken.

Ferdjo Hoofdstuk 3: Economie
Toerisme is het grootse inkomstbron van het eiland. Niet alleen via de luchthaven maar vooral via de cruisschepen. Dankzij het toerisme is de ontwikkeling van de infrastructuur op Aruba verbeterd. De voorzieningen op Aruba zijn dan ook voldoende mate aanwezig en van een hoog kwaliteit. De normen hiervoor zijn kritische Amerikaanse kwaliteitseisen, omdat de Amerikanen 60 procent uit maken van de jaarlijkse bezoekersaantallen.
De hotels bevinden zich langs de kust vooral bij de witte stranden.
Naast het toerisme is er een kleine export van Aloëplanten die geschikt is voor de cosmetische en farmaceutische industrie. Bij ons bekend voor hun uitstekende huidverzorgende kwaliteiten (bijv zonnecreme) en er is een olie raffinaderij die de aardolie vanuit Venezuela raffineert en bewerkt en vervolgens met grote tankers naar de afnemers, vooral in Noord-Amerika verscheept.

Steven hoofdstuk 4: Cultuur/muziek en dans
Op Aruba klinkt overal wel ergens muziek, van ’s morgens vroeg tot s’avonds laat.
De muziek geeft kleur aan het leven en in Aruba is er geen een feest zonder veel en luide muziek.
De vrouwen dansen in Aruba veel op salsa en merengue, waar de vrouwen met de heupen schudden en zeer uitdagend dansen. Op Aruba wordt carnaval groots gevierd. Jong en oud doen mee aan grote optochten met veel muziek en natuurlijk kleurrijke kostuums. Het carnaval in Aruba is niet te vergelijken met het carnaval dat we in Europa en in de rest van de wereld vieren. In Aruba worden maanden van te voren naar toegeleefd. De optocht begint om 10.00 uur in de ochtend en is om 21.00 uur ’s avonds afgelopen.

Ferdjo hoofdstuk 5: Natuur en milieu
Op Aruba waait een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten, oftewel de Oostpassaatwind genoemd, deze wind zorgt ervoor dat bomen helemaal horizontaal komen te staan.

De koraalriffen rond het eiland horen tot de mooiste ter wereld. In de prachtige ‘koraaltuinen’ zwemmen duizenden felgekleurde vissen. Daarnaast zijn er door de branding van de sterke golven natuurlijke bruggen ontstaan, zoals de bekende Natural bridge die is een paar maande geleden helaas neergestort.
Verder is er een natuurlijk zwembad tussen de rotsen met zeewater ontstaan.

Op Aruba leven veel felgekleurde vogels, zoals de papagaaien, parkieten en de oranje- zwarte tropialen. De kleinste vogels zijn de kolibries, ze zijn niet veel groter dan een vlinder. In Aruba kruipen ook veel hagedissen rond zoals de blauw- blauw en de groene leguanen.

Steven hoofdstuk 6: De vlag
De vlag van Aruba is op 18 maart 1976 voor het eerst official opgehesen.
De vlag heeft 4 kleuren: wit, rood, blauw en geel

De rood witte ster betekent de liefde op Aruba

Het blauw betekent de zee rondom Aruba

En geel betekent de zonnestralen van de zon.

Ferdjo hoofdstuk 7: Drinkwater
Het drinkwater op Aruba is het product van ontzilting van zee water.
Op het eiland staat een van de eerste en grootste ontzuilinginstallatie ter wereld het drinkwater heeft een lekkere smaak en is vrij zacht. De waterleidingen op Aruba liggen bovengronds.

Slot
Dit was onze spreekbeurt we hopen dat jullie het leuk vonden als jullie nog vragen hebben stel ze dan.
En we hopen dat we natuurlijk een goed cijfer krijgen. J

REACTIES

H.

H.

Is het nou kilometer of kilometers?

10 jaar geleden

A.

A.

Ik vond het een gedeeltelijk zwakke spreekbeurt, met onnodige informatie. Maar wle goed gedaan, ik vind het cijfer terecht.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.