Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

anorexia nervosa

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 620 woorden
  • 30 mei 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ANOREXIA

Inleiding:

Deze spreekbeurt zal gaan over anorexia Nervosa. Het is een onderwerp wat ik belangrijk vind om te bespreken. En ik het ook erg interessant vind hoe de mensen die leven en waarom het zo moeilijk is om er vanaf te komen. Bij ons in de familie is het ook voor gekomen. Dit maakt het ook persoonlijker.

Waar ga ik het over hebben:

1.Wat is anorexia Nervosa?

2.Hoe komen mensen aan anorexia?

3.Wat gebeurt er met mensen met anorexia?


4.Hoe komen mensen van anorexia af?

5.Wat zijn de gevolgen van anorexia sociaal&lichamelijk?

6. De kenmerken van anorexia.

7. Wat ik nog aan jullie kwijt wil.

Wat is anorexia Nervosa?

Anorexia Nervosa wordt vaak gewoon anorexia genoemd. Mensen met anorexia willen niet meer eten. Ze hebben een dwang om niet te eten. Om dus af te vallen. Anorexia is een geestelijke ziekte. Waar ook geen medicijnen tegen bestaan. Ook jongens kunnen anorexia krijgen.

Hoe komen mensen aan anorexia?

Het begint vaak onschuldig. Denk aan gewoon lijnen, ook model zijn kan een aanleiding geven. Door het lijnen ontwikkelen sommige mensen een eetstoornis, vaak anorexia. Mensen die anorexia krijgen zijn er al gevoelig voor, ze zijn vaak erg onzeker over hun lichaam maar ook over bijvoorbeeld schoolcijfers. Deze mensen willen graag ergens controle over hebben. Dit gebeurt bij anorexia, ze hebben dan eindelijk ergens controle over. Daardoor is het ook moeilijker om er vanaf te komen. Ook kunnen mensen depressief zijn en vaak hebben ze een slecht zelfbeeld.

Wat gebeurt er met mensen als ze anorexia hebben?

Als de anorexia niet snel ontdekt wordt is het moeilijker om er vanaf te komen. Als mensen ontdekt hebben dat andere anorexia hebben moeten ze op gesprek met de dokter. Daar proberen ze het op te lossen. Als het na verloop van tijd niet beter wordt moeten ze mensen vaak naar een kliniek. De tijd dat ze in een kliniek moeten zijn verschilt heel erg per persoon.



Hoe komen mensen van anorexia af?


Het is dus erg moeilijk om van anorexia af te komen. Mensen met anorexia gaan dus naar de kliniek. Hier krijgen ze therapie om van de gedachte af te komen dat ze dik zijn. Dit is heel erg moeilijk, de gedachte kan zelfs niet werk gaan, soms overlijden mensen dan ook. Als mensen van eenmaal van de afvalneigingen af zijn is er altijd nog kans op terugval. Vaak helpen vriendjes of vriendinnen wel tegen de terugval. Dit komt door het gevoel van waardering en mooi worden gevonden.

Wat zijn de gevolgen van anorexia?

Tijdens anorexia kunnen mensen last krijgen van uitdroging. Ook krijgen ze een verkeerd hartritme. Je lichaam gaat op een gegeven moment zichzelf op eten, om toch energie te krijgen. Hierdoor worden je organen aangetast. Dit gaat nooit meer over. Mensen groeien tijdens de anorexia niet hard. Doordat veel mensen rond de tijd van hun groeispurt anorexia krijgen blijven deze mensen vaak ook klein. Soms worden vrouwen ook onvruchtbaar. In het ergste geval overlijden mensen aan anorexia.

De kenmerken van anorexia

Mensen met anorexia worden veel dunner. Maar dit wordt vaak verdoezeld door middel van kleding. Denk aan vele laagjes kleding. Mensen worden ook erg moe, krijgen een droge huid, hebben last van slaapstoornissen, gescheurde nagels, donshaar op de rug, in de nek onderarmen en benen meisjes worden ook niet meer ongesteld. De persoon zou zich ook verdacht gedragen en bijvoorbeeld op school zijn brood weg gooien.

Wat wil ik nog aan jullie kwijt

Dit was mijn spreekbeurt, ik hoop dat jullie er dingen van hebben geleerd en als je bij iemand anorexia vermoed, of het zeker weet, het echt aan de ouders te vertellen ook al zegt diegene dat je dat niet moet doen. Want tijd maakt heel veel uit bij anorexia.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.