Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

AIDS

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 381 woorden
  • 7 maart 2002
  • 202 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
202 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Ik houd mijn spreekbeurt over Aids, omdat het een ernstige ziekte is en er wereldwijd veel aandacht aan geschonken wordt.

1. Hoe werd Aids voor het eerst herkend?

Aids werd voor het eerst herkend in de Verenigde Staten in 1981. Een bepaald type longontsteking kwan ineens vaak voor bij jonge, vooral homoseksuele mannen, die voor die tijd nog kerngezond waren. In deze groep werden plotseling ook veel gevallen van een bepaald type huidkanker ontdekt. Deze zeldzame vorm, kwam tot die tijd alleen nog maar bij oudere mannen voor. Het bleek om een nieuwe ziekte te gaan. De ziekte kreeg de naam Aids. Men ontdekte dat het om een ernstige aantasting van het menselijk afweersyteem ging, dat werd veroorzaakt door een virus. Het virus dat Aids veroorzaakt stamt af van een virus dat bij apen voorkomt.

2. Hiv & Aids.


Hiv en Aids zijn 2 termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Ze betekenen niet hetzelde, maar hebben wel veel met elkaar de maken.
Aids wordt veroorzaakt door een virus, hiv. Het hiv-virus breekt het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei infectie en bepaalde vorman van kanker. Normaal zou het daarvoor wel bestand zijn. Door een hiv test wordt duidelijk of iemand antistoffen tegen hiv in het bloed heeft. Als dat zo is, is die persoon hiv-geinfecteerd. Dat wodt ook wel seropositief genoemd. Iemand die seropositief is, hoeft niet ziek te zijn. OP het moment dat zo iemand bepaalde ziektes krijgt kun je vaststellen dat hij of jij aids heeft.
Is het zeker dat iemand het hiv ook aids krijgt?
Vrijwel iedereen die hiv-besmet is krijgt op den duur aids. Dit kan binnen een paar maanden zijn, maar het kan ook langer dan 15 jaar duren. Dat is afhankelijk van de leeftijd waarop de infectie is opgelopen. Erfelijke factoren en het soort virus spelen ook een rol.
De hiv-test.
Om te weten of je besmet bent met aids moet je je laten testen. Voor de hiv-test wordt wat bloed afgenomen. In een laboratorium wordt onderzocht of er antistoffen tegen hiv in het bloed zitten. Als dat zo is wordt er altijd nog een tweede test gedaan, de bevestigingstest. Een hiv-test kan worden gedaan bij de huisarts, de GGD en bij een Rutgershuis. De test kan alleen worden gedaan na toestemming van de betreffende persoon.

REACTIES

R.

R.

ik vind dat je gelijk heb en het is omin goed

21 jaar geleden

V.

V.

heel erg slecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19 jaar geleden

S.

S.

ik vond het uitermate slecht harstike slecht ik had er een 3 voor gekregen

19 jaar geleden

M.

M.

hey die spreekbeurt heb ik vet veel aan gehad thnks

grotjes xxxx marco

19 jaar geleden

S.

S.

Hey
Ik heb u werkstuk gebruikt he
merci.Ik heb er heel wat aan gehad
groetjes

19 jaar geleden

L.

L.

je had best wel meer informatie kunnen geven hoor

19 jaar geleden

G.

G.

bestwel goed hoor

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.