Terrosrisme

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 944 woorden
  • 4 februari 2002
  • 129 keer beoordeeld
Cijfer 6
129 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat is terrorisme?

In de oude betekenis was het geweld door een staat, namens een staat of door een groep. De term heeft een Latijnse grondvorm die verschrikking of aardbeving kan betekenen. De beschrijving in het woordenboek is: het moedeloos maken van een regering of bevolking door daden van schrikbewind.

Terrorisme wordt vaak gepleegd door groepen mensen met dezelfde geloofsovertuigingen of dezelfde cultuur. Zij willen dan een ander geloof of een andere cultuur verdringen door middel van aanslagen. Ook zijn er terreurorganisaties die aanslagen plegen om politieke redenen zoals de RAF, de IRA en de ETA. Anderen zijn het niet eens met grootmachten in hun eigen land of in de wereld. Zoals Osama bin Ladens’ al-Qaeda. Zijn organisatie pleegt over de hele wereld aanslagen op Amerikaanse doelen zoals Ambassades. Ook de gruwelijke aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington worden ook aan hem toegeschreven.

De aanhangers van bin Laden hebben een netwerk over de hele wereld. De CIA (de geheime dienst in de VS) beweert zelfs dat er in 40 landen over de hele wereld aanhangers van de organisatie van bin Laden zitten. Overal ter wereld worden dus aanslagen voorbereid. Ze organiseren perfecte aanslagen waarbij meestal zelfmoordacties voorkomen. De aanhangers leren al die ‘vaardigheden’ in trainingskampen. De mannen komen dan bij elkaar en leren hoe je bommen moet maken en andere dingen die ze later moeten gaan gebruiken. De zelfmoordcommando’s worden daar ook opgeleid. De aanslagen op het WTC en het Pentagon waren ook zelfmoord acties, waarbij ook nog zo’n 3000 onschuldige burgers van Amerika omkwamen.

De zoektocht naar bin Laden is nog lang niet voorbij. Hij staat op nummer 1 in de top tien van meest gezochte misdadigers ter wereld. Uit beelden bleek dat bin Laden erg vermagerd was, en sommige mensen beweren zelfs dat hij ernstig ziek zou zijn. Als dit zo is, bestaat er een kans dat de Amerikanen hem niet levend in handen krijgen.

Natuurlijk zijn er ook vormen van terrorisme, georganiseerd door kleinere organisaties. Terroristen die een bus kapen, of mensen gijzelen. Dit zijn natuurlijk ook dingen die eigenlijk heel erg zijn, maar in vergelijking tot de gebeurtenissen van 11 september vallen deze voorbeelden in het niet.

Kun je terrorisme ook voorkomen of bestrijden?

De bestrijding van terrorisme is heel moeilijk, de acties komen vaak onverwacht en de directe daders zijn vaak ook slachtoffer, als het een zelfmoordaanslag betreft tenminste. Men moet proberen de persoon te straffen die achter de hele organisatie zit. Dit is natuurlijk moeilijk, omdat zo’n persoon veel aanhangers heeft die hem kunnen beschermen.

Men kan dan misschien niet het brein achter de aanslagen straffen, maar misschien wel een aantal aanhangers. Ook wordt de veiligheid op bijv. vliegvelden verbeterd.

Na een aanslag reageert een stad of land, of zelfs de hele wereld erg geschokt. Dit is natuurlijk begrijpelijk, omdat een aanslag vaak veel mensenlevens eist. Na de aanslagen van 11 september werd er streng gecontroleerd op vliegvelden. Binnenlandse vluchten werden helemaal streng gecontroleerd. Dit is natuurlijk logisch, omdat de mensen niet wilden dat er nog zoiets vreselijks zou gebeuren.

Een andere mogelijkheid om terrorisme te bestrijden is een dienst aanstellen die zich alleen richt op het opsporen van terroristen en het bestrijden ervan. Zo’n dienst kan de fouten van de FBI voorkomen. Wanneer je zo’n dienst aanstelt, kan je misschien de controle verscherpen en een aanval voorkomen. Ook moet de berechting van grote leiders beter worden geregeld. Als de banden tussen het Midden-Oosten en Amerika beter waren geweest was bin Laden misschien al verraden en uitgeleverd. De reactie van de wereld op terrorisme. Wanneer er een aanslag plaatsvindt staat het gelijk groot uitgemeten in alle kranten. De media stort zich er massaal op en blaast vaak dingen ontzettend op. Veel mensen zijn geschokt en voelen zich machteloos.

De mensen in het of in de stad waar de aanslag plaatsvond zijn bang. Bang voor nieuwe aanslagen of zelfs voor een oorlog. In Amerika is dit ook het geval. De aanslagen van bin Laden hebben tot een oorlog geleid, waar de hele wereld zich mee bemoeit.

Door de media krijgen mensen vaak ook een ander beeld van het terrorisme. Als er blije Afghaanse mensen staan te juichen, krijgt men de indruk dat iedereen in Afghanistan achter de vreselijke daden van al-Qaeda staat. In werkelijkheid is dit natuurlijk niet zo, maar de inwoners van Afghanistan worden hierdoor wel verkeerd afgespiegeld.

President Bush stuurde al vrij snel troepen naar Afghanistan om bin Laden te zoeken. Later kwamen de bommenwerpers en vielen er in Afghanistan ook veel onschuldige slachtoffers. Natuurlijk ontkent Amerika dat er ook Afghaanse burgerslachtoffers zijn omgekomen bij hun bombardementen. Later bombardeerde Amerika ook Tora Bora, het grottencomplex waarin bin Laden zich zou verschuilen. Bin Laden vonden ze helaas niet, maar wel een hoop al-Qaeda strijders.

Bush noemt deze oorlog, ‘de Oorlog tegen het Terrorisme’. Maar eigenlijk is heel Afghanistan hier de dupe van. Vooral bij de bombardementen kwamen veel burgers om het leven. Amerika doelde op de trainingskampen van al-Qaeda en ze zijn er ook in geslaagd om een groot deel van de kampen te bombarderen. Helaas dat daar zoveel burgerslachtoffers bij zijn gevallen.

Zal terrorisme ooit verdwijnen? Natuurlijk zal terrorisme nooit verdwijnen. Er zullen altijd mensen zijn die het niet met elkaar eens zijn en dat uiten door middel van aanslagen. Terrorisme is totaal zinloos en het lost absoluut niets op.

Men hoopt natuurlijk dat bin Laden gevonden en berecht wordt. Maar ook moeten de leiders van de kleinere terreurorganisaties worden opgepakt. Veel mensen zeggen dat het oppakken van de leiders zinloos is, omdat de aanhangers hun daden en plannen verder ontwikkelen en dat alles dus gewoon doorgaat zonder de grote leider.

REACTIES

R.

R.

Hallo. Ik heb een klacht over dit werkstuk omdat er op het einde word geschreven: we hopen dat wij osama binladen vinden. Hij is al gevonden. Zou iemand dit niet merken komt: de leraar,docent erachter en ziet dat het een oud werkstuk is. Bedankt voor Uw medewerking alvast

17 jaar geleden

N.

N.

En nu is Osama al vermoord! Einde:D

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.