Wij houden onze spreekbeurt over Universele Levenskracht, oftewel Reiki.

1 Wat Is Reiki?
Reiki is oorspronkelijk een Japanse genezingswijze. Het is een term voor energie. Bij Reiki is het de bedoeling in de energiebanen, de blokkades van het lichaam op te heven. Zo kan negatieve energie het lichaam verlaten en positieve energie het lichaam binnenstromen.Dit kan op elk plekje in je lichaam gebeuren. Er zijn ook sterkere plekken in het lichaam waar je Reiki kan toepassen. We noemen deze plekken Chakra’s.
Enkele voorbeelden daarvan zijn:

(Laat een tekening zien met daarop de 7 chakra’s!!!!!!!!!!!)

2 De Geschiedenis Van Reiki.
Mikao Usui

Mikao Usui was een wijze man, een spirituele leraar, een christelijke monnik, in Kyoto ( Japan ). Een student vroeg hem waarom wij mensen niet in staat zijn te helen met onze handen, net zo als Christus en Boeddha die dat wel konden. Deze vraag zette hem aan het denken en veranderde de loop van Mikao Usui’s leven op ingrijpende wijze.
Mikao Usui besloot de oude talen van de wereld te gaan studeren om de oude geschriften, die over Reiki gingen in hun oorspronkelijke vorm te kunnen bestuderen. Na zeven jaar had hij echter nog steeds niets ontdekt.

Mikao Usui bezocht vervolgens vele kloosters, bestudeerde de geschriften en kwam op een dag een oude monnik tegen. Hij bestudeerde bij deze man de geschriften en leerde zelfs Sanskriet, één van de eerste talen, om alles te kunnen lezen. Na jaren van ononderbroken zoeken stuitte hij op een document, geschreven door een onbekende volgeling van Boeddha. Het document bevatte symbolen en verwijzingen naar de genezingen van Boeddha. Hij bestudeerde deze gegevens en kwam tot de conclusie dat hij alles had, behalve de manier om ze te gebruiken. De symbolen werkten nog niet voor hem. Ze waren net, als nu een cheque zonder handtekening, waardeloos. De monniken stelde toen een oude, maar doeltreffende wijze van bezinning voor: eenentwintig dagen lang mediteren en vasten op de berg Kuramayama. Dan zou hij er waarschijnlijk achter komen hoe hij de symbolen zou moeten gebruiken.

Op de 21e dag wist hij echter nog steeds niets meer dan toen hij de berg beklom. Op dat moment echter gebeurde er iets. Wij zullen nooit precies weten wat.

Maar toen Mikao Usui aan het einde van de dag opstond om de berg af te dalen was hij een gelukkig man. Hij had het contact met de Reiki-stroom gekregen. De eerste Reiki Master was "geboren".

Mikao Usui betrok een eenvoudige woning in een armenwijk van Kyoto en begon mensen te behandelen met Reiki. Hij wou dat alle gebrekkige zouden genezen, waardoor zij voortaan in hun eigen onderhoud konden voorzien en een beter leven konden leiden. Dit lukte hem wonder boven wonder goed en hij hielp velen mensen. Een aantal jaren later zag hij mensen op straat, die hij jaren eerder al behandeld had. Hij sprak met deze mensen, vroeg ze vooral waarom ze weer net zo leefden als vroeger.

Het antwoord verbijsterde hem: ze vonden het zo moeilijk. Het ging in het begin allemaal goed, ze hadden een baan, een huisje, vaak zelfs een partner om het leven mee te delen. Maar het was wel zwaar. Elke dag werken, de huur betalen, schoolgeld, wist hij wel hoe zwaar het leven was? Nu hadden ze die problemen niet meer. Ze bedelden weer, hadden geen huis meer, ze waren weer vrij van al die lasten...
Usui heeft op dat moment ontdekt dat Reiki alleen voor je werkt als je er iets voor wilt laten of doen. Hij wist nu dat die ware genezing van binnen kwam, je moest eerst willen, echt willen.

Vanaf dat moment vroeg hij geld of een andere vergoeding voor zijn behandelingen en cursussen. De praktijk van Mikao Usui groeide en van het geld dat hij verdiende leidde hij verschillende mensen op. Eén van hen was
Chujiro Hayashi.

Chujiro Hayashi was de ijverigste student van Usui. Dat was dan ook de man die hij uitkoos om de praktijk over te nemen toen hij overleed.
Hij begon een kliniek en leidde een groot aantal therapeuten op. Zijn kliniek groeide uit tot een van de meest belangrijke in Tokio.
Veel van zijn opgeleiden studenten hebben Reiki over de hele wereld verspreid.

3 Hoe Leer Je Reiki?
De methode Reiki ‘leer’ je niet echt, maar je krijgt het vermogen om Reiki uit te voeren. Dit wordt jou geleerd door een ander persoon. Zo iemand noem je een ‘Reiki Master’.
Reiki Masters zijn er in allerlei soorten en maten. Er bestaat dan wel maar één soort Reiki, maar je kan het wel op verschillende niveaus beoefenen. Reiki kan je namelijk onderverdelen in Reiki 1, Reiki 2 en Reiki Master.
Met Reiki leer je Reiki te beoefenen en met Reiki 2 kan je leren hoe je iemand op afstand kunt behandelen. Bijvoorbeeld door middel van een foto. In Reiki Master leer je zelf, om andere mensen in te wijden in de Reiki methode. Je leert ze dan dus Reiki 1. De naam zegt het al: Master.

4 Waar en op wie kan je Reiki allemaal toepassen?
(zorg voor dit hoofdstuk, dat je een paar voorbeelden hebt van oefeningen en voer ze uit)

Je kan Reiki eigenlijk overal en altijd toepassen.
Wij geven voorbeelden bij wie of wat dat kan.
Ook geven wij enkele voorbeelden hóe je het moet toepassen.

Bijvoorbeeld op jezelf toepassen.
(voorbeelden)

Bij anderen.
(voorbeelden)

Ook kan je Reiki op dieren toeppassen en sommige mensen beweren dat dit zelfs op machines kan. Maar dat is nog nooit echt bewezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Hai Amanda
Ik heb net je werkstuk over Reiki gelezen en ik vroeg me af of je zelf ook een Reiki cursus hebt gedaan en of je daar dan wat over kon vertellen.

groetjes, Maike

20 jaar geleden