Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Natuurrampen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 722 woorden
  • 13 februari 2009
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
78 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Natuurrampen

Welke natuurrampen zijn er?
Er zijn veel verschillende natuurrampen. Natuurrampen kun je niet voorkomen. Wel kun je er maatregelen tegen nemen, dat het niet nog erger word dan het al is. Je kunt bijv. tegen een erge ziekte mensen inenten. Of mensen evacueren als ze denken dat er een orkaan of een aardbeving komt. Wij gaan wat vertellen over een paar natuurrampen waar we nog niet zoveel over weten, en waar wat boeiends over te vertellen is.

Over welke rampen gaan wij het hebben?:
- sprinkhanenplaag

- vogelgriep
- tsunami
- tornado’s

Wat is een sprinkhanenplaag?
In een aantal Afrikaanse landen hebben ze vaak last van sprinkhanenplagen. Door het gunstige weer daar kunnen ze zich zeer snel vermenigvuldigen. Met verdeldingsmiddelen proberen ze zoveel mogelijk sprinkhanen te doden voordat ze eitjes gaan leggen.
De lucht word helemaal verduisterd door de sprinkhanenplaag. Binnen één minuut is het hele land van bijv. een boer bedekt met sprinkhanen. In 10 minuten vreten ze zich helemaal vol. Er blijft niks meer over van het land. Dat gebeurt dus in het gehele land. In afrika volgt er dan vaak een hongersnood.
Er is ook een voordeel aan zo’n sprinkhanenplaag. Woestijnvolkeren zijn blij als ze in zo'n zwerm terechtkomen. Ze gaan dan zand omhoog gooien en de sprinkhanen die geraakt worden, landen dan om zich schoon te poetsen. Ze worden met duizenden in kookpotten, manden en zakken verzameld. Daarna gaan ze ze opeten.

Vogelgriep
Vogelgriep, ook wel vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen die verwant kunnen zijn aan het menselijke griepvirus en is zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het kan bij deze dieren een snel verlopende ziekte zijn die tot sterfte leidt. De dieren zijn dan zichtbaar ziek. Sommige watervogels kunnen dit soort virussen bij zich dragen zonder er zelf ziek van te worden. In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. De recente uitbraken van vogelgriep in Azië en Turkije worden veroorzaakt door het virus H5N1.

Tsunami
De vloedgolf, ook wel tsunami genoemd, kan ontstaan doordat in de zeebodem twee aardplaten tegen elkaar aanschuren. Eén van de aardplaten komtdoor het schuiven plotseling een paar meter omhoog. Normaal bewegen de platen ook. Maar dan gaat dat heel langzaam; maar een paar centimeter per jaar. Doordat de plaat plotseling omhoog kwam ontstond aan de oppervlakte van de oceaan een rimpeling die alsmaar groter werd. De golven strekten zich uit over een gebied van duizend kilometer. De golven werden steeds hoger toen ze dichter bij de kust kwamen. Een vloedgolf kan 30 tot 50 meter hoog zijn! De snelheid van de tsunami kan wel 800 kilometer per uur zijn.

Tsunami's kunnen ook ontstaan door vulkaanuitbarstingen of landverschuivingen, of als gletsjers afbreken en in zee storten.

Eén van de aanwijzingen dat er een tsunami aankwam bij de ramp op 26 december 2004 was dat het water bij de kust in een razend tempo wegtrok. De vissen kwamen op het droge te liggen. Vissers dachten makkelijk hun maal bij elkaar te vangen, maar al snel verscheen de vloedgolf en spoelde iedereen weg. Het zeewater trekt eerst weg, omdat de enorme golf water nodig heeft om een grote golf te worden. Eerst zuigt de golf al het water weg, om vervolgens keihard op de kust te knallen.

Tornado’s
Tornado's worden veroorzaakt door snel stijgende warmte dat in verband wordt gebracht met onweer. Ze komen meestal voor op de dertigste breedtegraad waar de wind uit verschillende richtingen komt. Stromen worden hierdoor aangezet om in een spiraalvorm te gaan bewegen. De wind begint dan tegen de klok in te draaien en varieert van 160 tot 480 km/u. Gewoonlijk hebben tornado's een kleur tussen wit en donkergrijs. Ze zijn zichtbaar doordat gecondenseerde waterdamp wolken vormt. Deze worden door de snelle wind meegevoerd.

Moeten wij in Nederland bang zijn voor een natuurramp?
Als het goed is niet. Nederland is in ieder geval goed beveiligd tegen overstromingen. Dat komt natuurlijk ook omdat er in 1953 de watersnoodramp plaats vond. Soms kan het gebeuren dat er veel regen is gevallen en er kelders en huiskamers onderlopen.
aardbevingen komen in Nederland wel voor. Maar dan vooral in Limburg. Ze hebben een sterkte van 2 tot 3 op de schaal van Richter. In Groningen en Drenthe komen sinds 1986 zeer lichte aardbevingen voor als gevolg van het onttrekken van aardgas uit de grond.

REACTIES

X.

X.

goeie infooo ;)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.