ADVERTENTIE
Ben jij op zoek naar een studie die je meer biedt dan standaard hoorcolleges en werkgroepen?

Verdiep je dan eens in een universitaire studie bij Defensie! Een studie waar je meer leert dan studeert. Samen met Defensie beantwoorden we de meestgestelde vragen over studeren bij Defensie. 

Check het artikel!

Spreekoefening Nederlands
Gladiatoren
Gladiatoren werden gebruikt om het publiek in amfitheaters te vermaken daar waren ze de topattractie. De gladiatoren waren meestal slaven of krijgsgevangenen, maar soms zelfs gewone mensen die het deden voor het geld.
Opleiding
Gladiatoren werden in scholen opgeleid en werden lid van de familia gladiatoria hij legde de eed af: "Ik zal lijden, zweepslagen ontvangen, gebrandmerkt of gedood worden, als ik niet gehoorzaam." Iedere school had strenge keuringseisen wanneer hij de kazernepoort binnenging werd hij direct onderzocht door een dokter, die vooral lette op zijn gelaat en zijn uitstraling. Wie niet aan de eisen voldeed, werd weggestuurd. Gladiatoren die door de keuring kwamen, werden nog vaak gecontroleerd en goed medisch begeleid. Gezonde voeding was ook belangrijk. Op het menu stond geregeld gerstepap met bonen hierdoor kregen de gladiatoren ook de bijnaam 'hordearii', gerstepapeters. Het leven in de scholen was zeer zwaar. Dag in dag uit trainden ze op het rechthoekig oefenveld van de school. Ze sliepen in kleine kamertjes van 3 bij 4 meter zonder ramen. De school stond onder leiding van een gladiatorenbaas. Hij trainde niet alleen de gladiatoren maar hij kocht en verkocht zijn gladiatoren liefst aan één van de vier scholen in Rome (ludus magnus, ludus dacicus, ludus gallicus, ludus matutinus)
Levensverwachting
Het leven was voor een gladiator niet zo gemakkelijk zeker niet voor de mindere. Sommigen pleegden zelfmoord of probeerde te ontsnappen omdat ze het gladiatorbestaan niet aankonden. De meeste gladiatoren stierven tussen hun 20e en hun 30e leefjaar en hadden 5 tot 34 gevechten op hun naam staan. De meeste gladiatoren hadden maar 4 of 5 gevechten per jaar. Slechts een klein deel van de gladiatoren werden ouder dan 30. De oudst geworden gladiator is Flavius Sigerus die op een zestigjarige leeftijd overleed en tientallen gevechten op zijn naam heeft staan, maar de gladiator die de meeste gevechten op zijn naam had staan is Asteropaeus met niet minder dan 107 overwinningen.

Aanzien en liefdesleven van een gladiator
Ondanks dat de gladiatoren het laagste van het laagste waren, waren ze zeer populair, ze hadden zelfs zoals grote sterren nu zelfs fanclubs je kon zelfs poppetjes kopen van je favoriete gladiator kopen. Gladiatoren oefende ook een grote seksuele aantrekkingskracht uit op de vrouwen, niet vanwege de schoonheid maar omdat ze gespierd waren en een “gladiator” waren. Het woord gladius werd op straat zelfs gebruik in de betekenis van penis. Buiten de arena zijn stenen gevonden van vrouwen die hun liefde verklaren aan de gladiatoren. Meestal anoniem. Soms spraken ze af in een klein hoekje. De liefde was meestal wederzijds, maar het duurde niet lang of de gladiatoren waren weg uit de harten van de meisjes. maar we mogen gerust aannemen dat het maar een kleine minderheid was van de gladiatoren die met een vrouw leefde. De meeste hadden er de kans en de middelen niet voor en moesten het doen met vlugge verhoudingen.
Kosten van de gladiatoren
Geld verdienden de gladiatoren wel. Een gladiator van de laagste rang verdiende aan één optreden bijvoorbeeld wel 3 keer het jaarsalaris van een gemiddelde romein, maar een ervaren gladiator kreeg voor één optreden 12 keer het jaarsalaris van een gemiddelde romein.
Ook de gladiatorbazen verdienden wat. De gladiatorenbaas van de belangrijkst school in Rome (Ludus magnus) verdiende tweehonderdduizend sestertiën. Dus als meneer Byliën in Rome woonde moest hij 4166 leerlingen hebben om dit bedrag te verkrijgen.
Type gladiatoren
Er waren veel verschillen de gladiatoren. Ik zal er een paar opnoemen en hun kenmerken.
- Murmillo: langwerpig schild, steekzwaard van 40 tot 50 cm, beenplaten
- Secutor: hetzelfde als een murmillo, maar aparte helm met klein gezichtsveld

- Traehes: Boötische helm, klein schild, lans, kort zwaard, beenplaten
- Hoplomachi: ongeveer hetzelfde als een Traeches
- Retiarius: geen helm, schild of been platen, een schouderplaat aan de linkerschouder, werpnet, drietand, soms dolk
- Bestiari: Gladiator opgeleid voor jacht op dieren, meestal maar een speer
- Samnieten: Groot schild en zwaard, beschermer op linkerbeen, helm met een grote pluim
- Equites: tunica tot aan de knieën, middelgroot schild, lans of zwaard, eerst te paard en dan te voet
- Provocators: lang rechthoekig schild, borstpanser, beenplaat aan linkerbeen, kort zwaard
- Essedarii: rijd op tweewielige Keltische strijdwagen
- Dimanchaerus: heeft twee zwaarden één in elke hand
- Velites: heeft alleen een speer, klein schild
- Laquearius: heeft alleen lasso
- Paegrarri: leren panser, zweep, stok met haakvormige kromming
- Andabaetae: geblinddoekte gladiator, zwaard
Vrijheid
Het hoogtepunt van de carrière van een gladiator was het ontvangen van het houten zwaard, het symbool van de vrijheid. Sommige gladiatoren gingen door met hun carrière omdat ze geen afstand konden doen van hun roem en rijkdom.
Waar treden ze op?
Gladiatoren traden op in amfitheaters, het beroemste amfitheater was het colloseum.
De bouw van het Colosseum werd in 70 na Christus gestart door keizer Vespasianus, en het was klaar in 80 na Christus. Het Colosseum werd gebouwd op de vijver van Nero. Die was eigenlijk bestemd voor het gouden huis van Nero dat nooit voltooid is. Het Gebouw heeft vier verdiepingen: de eerste drie bevatten ieder 80 bogen, het eerste verdiep met een hoogte van 10,50 meter met zuilen van de Dorische orde deze bogen zijn de ingangen van het Colosseum waarlangs je langs interne paden bij één van de 160 openingen uitkwam, vanwaar je naar je plaats ging, het tweede verdiep met een hoogte van 11,85 meter met zuilen van de Ionische orde, het derde verdiep met een hoogte van 11,85 met zuilen van de Corinthische orde, op het tweede en het derde verdiep stonden tussen de bogen waarschijnlijk standbeelden. Op het vierde verdiep stonden de 240 palen waaraan de touwen bevestigd waren om de linnen dakzeilen van het Colosseum te bewegen voor schaduw te geven voor de toeschouwers.
In het totaal is het Colosseum bijna 52 meter hoog, heeft afmetingen van 188 bij156 meter en een omtrek van het gebouw bedraagt 572 meter en bood plaats aan 50000 bezoekers. De arena meet ruim 80 bij 54 meter en heeft een oppervlakte van 3600 m2. De arena wordt door een muur van 4 meter gescheiden van het publiek en voor de extra veiligheid hangt er voor die muur nog eens een net. Er waren twee grote ingangen in het Colosseum in het westen. Voor de gladiatoren die binnenkwamen in het oosten een uitgang waar de dode gladiatoren werden afgevoerd. De tribunes werden net zoals in het dagelijks leven in sociale rangen verdeeld, hoe belangrijker je was hoe meer je naar beneden zat, hoe minder belangrijk je was, hoe verder naar boven je zat. Beneden zaten de senators, de vestaalse maagden en de keizer, daarboven zaten de ridders en de decuriones, nog een verdiep daarboven zaten gegoede Romeinen die vaak bontgekleurde toga’s dragen, en op de verdieping daarboven zaten de armen, slaven en vrijgelatenen. Op het hoogste verdiep zaten de vrouwen en de dochters van senatoren.
Onder de houten vloer van de arena zaten de gladiatoren en wilde dieren die met liften naar boven konden worden gebracht, maar ook decorstukken werden er naar boven gebracht. Zo konden ze de arena in enkele minuten omtoveren tot een bos. Er wordt beweerd dat men zelfs de arena ooit heeft laten vollopen met water om er een zeeslag te houden. Het geld voor dit enorme gebouw werd gehaald uit de verovering van Judea in 70 n.C

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

beste,

In het opstel staat 3600 KM2
dat is gewoon onmogelijk
de opp. is zels nog niet zo groot als een voetbalveld

13 jaar geleden

J.

J.

er staat in het hoofdstukje van opleiding
gladiatroen in plaats van gladiatoren

15 jaar geleden

T.

T.

helemaal niet ik heb het zelf ook nog doorgekeken en het staat er niet

7 jaar geleden

K.

K.

hoi kris je hebt genoeg erin geplaatst wat ik nodig had nu heb ik een 9,5 voor mijn werkstuk want ik zat al in tijd problemen dus ik zoekte op google maar daar vond ik niets toen dacht ik in eens ik kijk op www.scholieren.com dankje
groetjes kay van den winkel

16 jaar geleden

E.

E.

alles wat je in je werkstuk hebt staan klopt maar je mist iets en dat is waarneer en hoe de gladiatoren kwamen groetjes

10 jaar geleden

A.

A.

ik heb er veel aan gehad in mijn werkstuk. Fhanx

10 jaar geleden

A.

A.

wat een geweldig werkstuk! er staat echt veel in wat ik heb kunnen gebruiken, dankjewel!

10 jaar geleden

J.

J.

ik heb hier veel aan!
thnx!

bye

9 jaar geleden

Y.

Y.

ik vind je spreekbeurt goed, ik weet niet dat dat
zo is ze, maar niemand heeft hier prentjes
op zijn pagina's staan! :) maar proficiat, hij is gelukt
:) :) :) :)

9 jaar geleden

N.

N.

Echt bedankt, heb echt veel van geleerd!

9 jaar geleden

D.

D.

je spreekbeurt is echt TOF ik heb er veel aan te danken !

(=b !

vriendelijke groet
Daan m !

8 jaar geleden

L.

L.

waar haaltie toch al die info vandaan?

8 jaar geleden

T.

T.

waarom staan er geen bronnen bij =(

7 jaar geleden

T.

T.

ergens staat bij kosten en prijzen: belangrijkst school.
dat zal ik even verbeteren als ik jouw was groeten tomas

7 jaar geleden