Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spreekbeurt dagelijks leven Romeinen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 888 woorden
  • 18 april 2017
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hallo allemaal

Ik hou mijn spreekbeurt over het dagelijks leven van de Romeinen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het me erg interessant leek en omdat ik wilde weten of er ook verschillen en overeenkomsten zijn met het dagelijks leven van tegenwoordig. Ik ga het hebben over:

  1. Waar woonden de Romeinen en hoe?
  2. Wat aten de Romeinen?
  3. Wat deden ze in hun vrije tijd?
  4. Gingen de Romeinse kinderen naar school?
  5. Wat voor geloof hadden de Romeinen en hoe komen ze daar aan?
  6. Weetjes;
  7. Slot.

Waar wonen de Romeinen en hoe wonen ze?

De rijke Romeinen woonden in huizen, dat wordt ook wel een domus genoemd. Veel rijke mensen woonden ook in een villa. De normale mensen die dus niet al te rijk waren en niet arm huurden meestal een appartement, ook wel een cenaculum. Sommigen daarvan waren groot met luxe inrichting, en anderen hadden vaak maar één kamer. De armste bedienden woonden op de bovenste verdieping. In een kamer die meestal van hout was, en die dus makkelijk in brand vloog. Deze huisjes waren niet veilig. De rijke Romeinen hadden toen nog geen toilet op hun kamer, maar alle mensen uit dat appartement hadden gemeenschappelijke toiletten op de begane grond. ’s Nachts hadden de Romeinen olielampen of kaarsen om hun kamer te verlichten.

Wat aten de Romeinen?

Romeinse vrouwen namen alle tijd om de boodschappen te doen, de maaltijden waren toen heel belangrijk in het familieleven. De mensen kochten het liefst vers voedsel, en in de keuken werd het voedsel vervolgens stevig gekruid. Bij alles wat te eten is werd liguamen gebruikt. Dat is een sterke saus gemaakt van bloed, de kieuwen en ingewanden van gezouten vis. De hoofdmaaltijd, word de cena genoemd en is rond vier uur. Alle Romeinen hadden een grote keuken om hun maaltijden klaar te maken, dit werd meestal gedaan door slaven.

Wat deden de Romeinen in hun vrije tijd?

De meeste Romeinen gingen in hun vrije tijd naar een badhuis, in een badhuis van de Romeinen kon je zwemmen, in de sauna, worstelen, je laten masseren of gewoon lekker ontspannen. Zo’n badhuis werd ook gebruikt voor vergaderingen, of voor vrienden die elkaar opzoeken. In het badhuis was ook een bibliotheek.

Ook gingen ze vaak naar Circus Maximus. Dat is een circus in Rome. Daar werden races gehouden. Rijke mensen konden dan wedden op het team dat volgens hen winnaar zal worden. Maar de meeste mensen kwamen gewoon naar de wedstrijd om te kijken, want die hadden niet genoeg geld om mee te kunnen wedden. De wedstrijd waren tussen vier teams: de Blauwen, de Roden, de Groenen en de Witten. Elk team had een menner, die paard en wagen bestuurde. Aan een wagen zaten meestal vier paarden. Mennen was erg zwaar en gevaarlijk werk. Een wedstrijd duurde zeven rondes. Wie won, werd als een held behandeld. Maar veel menners haalden de eindstreep niet; de wagen ging kapot of de paarden steigerden. Het ging er vreselijk hard aan toe tijdens zo'n race. De Romeinen vonden het prachtig.

Gingen de Romeinse kinderen naar school?

Kinderen van arme Romeinen konden meestal alleen de basisschool afmaken; hun ouders hadden niet genoeg geld voor de middelbare en hogeschool. Sommige meisjes kregen les van hun moeder, want dit was natuurlijk goedkoop. De scholen hadden maar één kamer en maar één klas. Er waren ongeveer twaalf leerlingen. De Romeinen schreven niet op papier. Ze schreven op een soort papier, dat van riet gemaakt was, en op dierenhuiden, maar dit was te duur voor arme kinderen. Jongens schreven meestal op een wastablet met een puntig stokje dat een stilus heette. Zo konden ze de was weer gladwrijven en opnieuw beginnen. Dit was dus wel erg handig. De Romeinse scholen hadden wel boeken, alleen zagen die er niet zo uit als wij nu kunnen. Er was nog niets uitgevonden waardoor er boeken gedrukt konden worden, dus moest allen met de hand geschreven. Dit was opgerold en men noemde dit dus ook een rol. Later kwam er een ander soort boek uit, dat leek op de boeken die wij nu kennen, dit werd een codex genoemd. Ook leerden ze rekenen, maar deden dit niet met een rekenmachine, maar met een abacus, een soort telraam.

Wat voor geloof hadden de Romeinen en hoe komen ze daar aan?

Aan het eind van de Romeinse tijd hadden de Romeinen een officiële godsdienst: het christendom. Maar voor het grootste deel van de Romeinse geschiedenis geloofden de meesten in vele verschillende goden en godinnen. Dit komt omdat de Romeinen de godsdienst van de Grieken heeft overgenomen en, zoals jullie waarschijnlijk wel weten, hadden de grieken heel veel goden, voor bijna alles wel wat. De goden van de Romeinen waren wel iets anders van die van de grieken.

Weetjes

  • Wist je dat de Romeinen tandpasta maakten van kalk en urine?
  • Wist je dat de Romeinen al een centrale verwarming hadden?
  • Wist je dat de Romeinse winkels geen deuren of ramen hadden maar gewoon open waren aan de straatkant?
  • Wist je dat de Romeinen zich niet met zeep maar met olie wasten?
  • Wist je dat de Romeinen geen broeken droegen maar een tunica of een toga?

Slot

Dit was mijn spreekbeurt; ik hoop dat jullie het leuk vonden en er natuurlijk wat van hebben geleerd! Zijn er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.