Islam, Haddj

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 544 woorden
  • 27 november 2003
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
77 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Plaatjes: http://hajj.al-islam.com/display.asp?lang=eng&sub=10&fname=album/album1 Geschiedenis: Islam, bedevaart naar Mekka (Haddj)

Onze presentatie gaat over de bedevaart naar Mekka, de Haddj. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat wij dit het merkwaardigste onderdeel van de 5 zuilen van de Islam vonden. Daarom wilden we ons hierin verdiepen.

Mohammed wordt beschouwd als de oprichter van de Islam, profeet en boodschapper van Allah. Hij werd rond 570 na Christus geboren in Mekka, Arabië. Vanwege het feit dat de boodschapper van Allah, Mohammed, werd geboren in Mekka, is deze stad heilig verklaard. Het woord Islam betekent ‘overgave aan God’. De islam bestaat uit 5 zuilen, zij regelen het leven van de gelovige. De 5de en laatste zuil is de pelgrimstocht, de Haddj, naar de heilige stad Mekka. Iedere Islamiet die het zich in fysiek- en financieel opzicht kan permitteren, is verplicht eens in hun leven de bedevaart naar Mekka te maken. Dat houdt in dat men naar die stad reist en op vastgestelde dagen in de maand bepaalde rituelen verricht. Deze pelgrimstocht wordt gehouden in de 12e maand van het Islamitisch jaar (zoek op: aantal maanden islamitisch jaar, Dhu’hijja, Dhi-l-hiddj). Meestal is er lang voor de reis gespaard en vaak wordt alles betaald door volwassen kinderen. Daardoor zijn er opvallend veel ouderen aanwezig.

Het centrum van de bedevaart-ceremonies is de Ka’aba, een tempel in Mekka. Men beweert dat Adam de funderingen maakte, dat Abraham ze heeft hersteld en er honderden profeten zijn begraven. Daarna was Ka’aba een heiligdom, een huis voor meerdere goden. Maar in 632 zuiverde Mohammed de Ka’aba en maakte het compleet Islamitisch.

Ook de Koran spreekt over Mekka en de Ka’aba: 'Het eerste godshuis dat aangewezen werd voor de mensen is dat in Bakka (Mekka). Het is gezegend en het is een richtlijn voor de wereldbewoners. Het bevat duidelijke tekenen; de standplaats van Abraham. Wie er binnengaat is veilig. Het is een door God opgelegde plicht aan de mensen die in staat zijn op pad te gaan om het godshuis met de bedevaart te eren.’ Koran, 3:96-97

De Haddj is de grootste jaarlijkse samenkomst van Islamieten, elk jaar komen meer dan 2 miljoen Islamieten van over de hele wereld naar Mekka. Het doel van het bezoek aan het symbolische huis van God is het eerbetuigen aan God en het verdiepen van het geloof.

De rituelen van de Haddj beginnen bij het naderen van Mekka. De mannen trekken 2 stuken naadloze witte stof aan, als symbool voor de gelijkheid van alle mensen voor Allah. Ook de vrouwen dragen witte kleding, die hen van top tot teen bedekt. Als ze dichter bij de tempelgrond komen, herhalen ze voortdurend de woorden: ‘hier ben ik, mijn God, hier ben ik.’ Bij de tempel aangekomen omcirkelen ze deze 7 keer tegen te klok in. Vervolgens rennen ze 7 keer tussen 2 heuvels, kamperen ze in de wildernis, net buiten Mekka en bekogelen ze de Satan, daar pilaren, met steentjes. Op de 10e dag wordt een offerdier geslacht ter nagedachtenis aan het geloof van Abraham en zijn gehoorzaamheid toen hem werd opgedragen zijn zoon te offeren. Op dat moment wordt het offerfeest over de hele wereld door Islamieten gevierd. Na afloop va de bedevaart brengen veel pelgrims nog een bezoek aan het graf van Mohammed, in Medina.

REACTIES

A.

A.

ik zoek overal maar ik vind niks meer over de islam en bedevaart van mekka

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.