D-day

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo | 772 woorden
  • 13 februari 2010
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het begin

Voordat de invasie in Normandië begon, ging hier heel wat aan vooraf. De VS en Groot-Brittannië verschilden nogal van mening hoe ze de Duitsers het beste konden aanpakken. De Britten kozen om te vechten rond de Middellandse Zee en Noord-Afrika, terwijl het Amerikaanse plan was de Russen te helpen door Noord-Frankrijk binnen te vallen en daarna door te stoten naar Duitsland.maar dat vond Groot-Brittannië te gevaarlijk maar om amerika toch nog een beetje zijn zin te geven werd een kleine invasie genaamd operatie jubile dat werd een grote mis stap maar de engelsen leerden er wel van voor bij de slag bij normandië .
Uiteindelijk bereikten de geallieerden generaals in het voorjaar van '43 een akkoord over de invasie in Noordwest Frankrijk: Operatie Overlord.

Het plan

Luitenant-generaal morgan werd aangesteld om een invasieplan te bedenken.
Zijn eerste plan was een aanval door 3 divisies, verspreid over een 45km lang front. Luchtlandingstroepen zouden Caen en Cherbourg innemen. De belangrijkste haven in de regio moest binnen 14 dagen worden ingenomen. Deze was heel belangrijk voor bevoorradingen en versterkingen. Montgomery en Eisenhower vonden drie divisies voor een aanval niet genoeg, dus moest het plan veranderd worden.ze wouden allebei dat er 5 divisies kwamen bij de aanval want 3 divisies vonden ze te weinig. Montgomery's plan was om één Canadese divisie samen met twee Britse drie stranden ten oosten van Caen aan te vallen, Juno, Gold en Sword. Tegelijkertijd zouden twee Amerikaanse divisies de stranden Utah en Omaha beach ten westen van Caen aanvallen om daarna door te stoten naar Cherbourg en daar deze belangrijke haven in te nemen. De geallieerden wisten dat een haven innemen heel moeilijk was Toch had men een haven nodig voor de aanvoer van voorraden en versterkingen. De oplossing waren kunstmatige havens Hiervan werden er twee aangelegd.vlak bij arronanches.

De voorbereiding

In Engeland werden er op dat moment veel troepen speciaal getraind voor D-day. Ook werden er door generaal-majoor Sir Percy Hobart speciale voertuigen ontwikkeld, zoals de duplex drive (DD) tank, ook wel genaamd Donald Duck. Deze tank kon zich eerst over het water voortbewegen om daarna aan wal te gaan en over het strand verder te rijden. Maar voor zoon grote aanval heb je natuurlijk ook een goede voorbereiding nodig . dus daarom hadden de engelsen een paaar maanden van tevoren al veel gespioneerd daardoor zijn ze ook erachter gekomen dat de duitsers verwachten dat de invasie zou komen bij het kanaal dat lag namelijk het dichts bij engeland.dat wilden de engelsen ook graag houden. Daarom

bombardeerde de engelse het kanaal net zo erg als bij normandië dat wekte veel twijfel op bij de duitsers.

De invasie zelf

Het strand
De geallieerden kwamen aan met speciale landingsvoertuigen waarmee ze makkelijk en snel konden uit rennen. De meeste mannen die dan uit zoon landingsvoertuig kwam werd vaak al erg snel beschoten waardoor er maar een klein aantal mensen het strand bereikten . maar de officieren hadden dit ook al wel een beetje verwacht dus hadden ze niet direct alle troepen ingezet. Daardoor konden de engelsen steeds weer een aanval doen. Vanaf grote boten vanuit de zee werden ook mortieren en granaten afgeschoten om de sterke bunkers van de Duitsers te beschieten. ui

Parachutisten

Maar er kwamen niet alleen soldaten van het strand maar ook uit vliegtuigen parchutisten.
Achter de linies. dus de Duitsers werden van twee kanten beschoten.de engelse luchtmacht heette de RAF Het slechtste weer in de nacht van 5 juni zorgde ervoor dat veel parachutisten uit koers raaktenDe meeste eenheden raakten elkaar kwijt en wisten niet waar ze naar toe moesten gaan.De Amerikaanse manschappen hadden tinnen speelgoed uitgereikt gekregen, zogenaamde 'crickets', dat een klikkend geluid maakt .Ze waren bedoeld om elkaar te kunnen herkennen in het donker. De 82ste Divisie van de Airborntroepen landde rond Sainte Meré-Église. Sommigen landden per ongeluk in het stadje zelf en werden neergeschoten door het Duitse groep soldaten. Één van de parachitisten, John Steel, had het ongeluk dat zijn parachute bleef haken aan de kerktoren op het dorpsplein.Hij probeerde los te komen maar werd ontdekt door een soldaat die hem vervolgens probeerde dood te schieten. John werd geraakt in de voet. Hij besloot net te doen alsof hij dood was, waarna hij net zolang aan de toren moest hangen tot de Duitse troepen hem los maakte en hem gevangen namen. Het stadje werd uiteindelijk om ongeveer vijf uur 's-ochtends door Amerikaanse paratroepen ingenomen. Bij zonsopgang op D-Day hadden de Amerikaanse Airborntroepen hun belangerijkste doel behaald. De weg naar Cherbourg was voor de Duitsers afgesloten. Na deze overwinning konden ze gaan helpen bij het verdedigen van het bruggenhoofd dat de troepen die landden op het Utah strand hadden gemaakt.

REACTIES

A.

A.

gave spreekbeurt

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.