Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Euro

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 895 woorden
  • 23 april 2001
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 6
123 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt Euro. Ik doe mijn spreekbeurt over de euro, omdat ik het wel een leuk onderwerp vind en we krijgen er straks allemaal mee te maken. De hoofdstukken zijn. Hoofdstukken
1. Wat is de euro? 2. Het herkenningsteken van de euro. 3. Van gulden naar euro. 4. Waarom komt de euro? 5. Zijn guldens na juli 2002 nog iets waard? 6. Wie drukt of slaat de bankbiljetten en munten? 7. Krijgen alle landen dezelfde euro munten er euro bankbiljetten? 8. Hoeveel munten en bankbiljetten moeten er worden vervangen? 1. Wat is de euro? De euro is de nieuwe munt van Nederland en van tien andere Europese landen. De zogenaamde “Eurolanden”. Die landen zijn: Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland, Finland, Oostenrijk, België, Frankrijk en als laatste Luxemburg. De euro komt voor Nederland in plaats van de gulden. Ook de munten van de ander tien landen verdwijnen. Dat zijn: de Duitse mark, de Italiaanse lire, de Spaanse peseta, de Portugese Escudo, het Ierse pond, de Finse markka, de Oostenrijkse Shilling en de Belgische, Franse en Luxemburgse Frank.
2. Het herkenningsteken van de euro. Iedereen kent het f- teken voor de gulden. Ook voor andere Europese landen zijn er vaste tekens. Natuurlijk is er voor de euro ook een eigen teken ontworpen. Zo ziet hij er uit (laat zien bord). 3. Van gulden naar euro. 1 euro is iets meer dan 2 gulden en 20 cent. Heel precies is het
f 2,20371. Die vijf cijfers na de komma maken het omrekenen van gulden naar euro niet makkelijk. De meeste mensen zullen het bedrag afronden naar f 2,20. Denk nooit dat een euro een gulden is, want dan ben je straks wel erg veelgeld kwijt. Een euro is meer dan het dubbele van een gulden! 5 eurocent is dus bijvoorbeeld iets meer waard dan het dubbeltje van nu. Maar de munt met de 5 lijkt op de oude stuiver. Laat je dus niet in de war brengen. Maar wees ook niet bang dat je het niet snapt. Iedereen moet aan het nieuwe geld wennen. Vooral na 1 februari 2002, als de gulden verdwenen is, zul je zien dat je heel gauw aan het nieuwe geld gewend bent. Nu al staan in veel winkels en restaurants de prijzen in euro’s vermeld. In Nederland gebeurt dit ook steeds vaker, kijk maar eens bij de zakken chips in de supermarkt. Ben je in Frankrijk geweest, dan heb je kunnen zien dat prijzen al overal in euro’s naast de Franse franc staan. 4. Waarom komt de euro? Als de euro er is kunnen bedrijven uit verschillende landen de prijzen van hun producten beter met elkaar vergelijken, en dat is weer makkelijk voor de klant, want ook hij kan dan zien welk bedrijf het goedkoopste is. Ook is er met het geld van nu het probleem van de niet altijd gelijke wisselkoersen. Dat betekent dat 300 franse franken de ene maand 100 gulden kan zijn, en de andere maand bijvoorbeeld 80 gulden. Dit is natuurlijk niet makkelijk voor bedrijven die handelen met veel geld. Zo kan het zijn dat een Nederlandse handelaar handelt in Franse kazen. De kaas is vijf gulden per stuk. Dan kan hij de ene maand voor 100 gulden 20 kazen kopen, en de andere maand maar 16 kazen.Als elk land dezelfde munt heeft zijn dit soort problemen voorbij. 5. Zijn guldens na juli 2002 nog iets waard? Ja, maar vanaf 28 januari 2002 is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Dan kan je er niet meer mee betalen in winkels, restaurants enz. maar je kan je guldenmunten en bankbiljetten tot 1 januari 2003 inleveren bij een bank inwisselen voor euro’s. Tot 1 januari 2007 kan je guldenmunten kosteloos inwisselen voor euro’s bij kantoren van de Nederlandse bank. Tot 1 januari 2032 kan je guldenbiljetten inwisselen bij de Nederlandse bank. 6. Wie drukt of slaat de bankbiljetten en munten? De drukkerijen die nu de nationale bankbiljetten produceren, doen ook de productie van de euro. In Nederland is dat Johan Enschede in Haarlem. De productie van de nationale munten gebeurt door de munthuizen in de EU landen. Daar zullen ze ook de munten produceren. In Nederland wordt de Nederlandse munt in Utrecht geslagen. Ze worden vanaf 1999 door de Nederlandse bank opgeslagen in Lelystad. De euro bankbiljetten worden opgeslagen in kluizen van de Nederlandse bank in Amsterdam.
7. Krijgen alle landen dezelfde euro munten er euro bankbiljetten? Alle landen die de euro invoeren hebben straks euro munten en bankbiljetten van dezelfde waarde. Elk land heeft dan 7 bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro (doorgeven) en munten van 1 en 2 euro en 1, 2, 5, 10, 20 en 50 euro cent(doorgeven). De bankbiljetten zien er overal hetzelfde uit. Maar de euro munten hebben steeds een nationale zijde met een nationaal kenmerk; de andere zijde is in alle landen hetzelfde(doorgeven). De kan kus ook een ‘buitenlandse’ euro krijgen, daar kan je ook in Nederland mee betalen, lekker handig dus. 8. Hoeveel munten en bankbiljetten moeten er worden vervangen? In Nederland zijn er nu 380 miljoen bankbiljetten in omloop. Die moeten nu allemaal worden vervangen! Er zijn 3 miljard euro munten nodig. In totaal moeten er meer dan 60 miljard munten en 9 miljard bankbiljetten vervangen worden in heel Europa. Het slaan van munten en drukken van biljetten duurt ongeveer 3 jaar. De meeste landen zijn begonnen met drukken en slaan eind 1998 of begin 1999. Zij zullen dus ongeveer in 2001 klaar zijn. Men zal dan beginnen met het voorbereiden van de distributie. Omdat daar veel veiligheidsmaatregelen zijn wordt de euro pas in 2002 ingevoerd. Dit was mijn spreekbeurt! Voorbereiden. - Euroteken op bord tekenen. - Eurolanden op bord zetten. - Geldnamen van eurolanden op bord zetten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.