Stamceltherapie

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 552 woorden
  • 14 april 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Ik ga mijn presentatie houden over 'Stamceltherapie en de moderne geneeskunde'.
Eerst ga ik vertellen wat stamcellen precies zijn,
Daarna vertel ik iets over soorten stamcellen,
Dan komt het verloop van de stamceltherapie,
en ten slotte ga ik het hebben over mogelijke toepassingen

(spatie)

Een stamcel is als het ware een voorloper van een gewone cel, een cel die nog geen functie heeft. Een stamcel kan zich oneindig in verschillende lichaamscellen delen, zoals: hersencellen, huidcellen, darmcellen, maagcellen, levercellen, bloedcellen, afweercellen, enzovoort.
Als er nieuwe cellen nodig zijn, bijvoorbeeld omdat iemand groeit en zich ontwikkelt, of omdat het lichaam beschadigd is, zorgen de stamcellen daarvoor.

(spatie)

Er zijn verschillende soorten stamcellen. De belangrijkste twee soorten zijn volwassen stamcellen en embryonale stamcellen. Volwassen stamcellen komen bij volwassenen voor, embryonale stamcellen bij embryo's.
Volwassen stamcellen zijn multipotent of unipotent.
Multipotente stamcellen kunnen een beperkt aantal verschillende soorten cellen vormen. Unipotente stamcellen kunnen maar één soort weefsel vormen.
Embryonale stamcellen kunnen juist alle soorten cellen aanmaken. Dat worden pluripotente of totipotente stamcellen genoemd.

Voor stamceltherapie worden bijna altijd embryonale stamcellen gebruikt, omdat volwassen stamcellen daar zelden geschikt voor zijn. Volwassen stamcellen zijn namelijk jaren oud en hebben vaak gevaarlijke mutaties ondergaan. Bovendien is het heel moeilijk om de stamcellen van de lichaamscellen te scheiden.

(spatie)

Het verloop van de stamceltherapie is onder te verdelen in drie fasen.
Eerst moeten er stamcellen geoogst worden. Deze worden gekweekt in een laboratorium. Als deze cellen zich gedeeld hebben is er een stamcellijn ontstaan.
Als deze stamcellijn een feit is kan de volgende fase beginnen: de gedeeltelijke specialisatie. Als er bijvoorbeeld bloedcellen nodig zijn, moeten de gekweekte, totipotente stamcellen zich delen in bloedstamcellen.
Als dit is gelukt kunnen de bloedstamcellen in de bloedbaan getransplanteerd worden.
(spatie)

NEURONEN
Parkinson is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Bepaalde motorische neuronen worden aangetast waardoor patienten gaan trillen en beven. Deze neuronen kunnen door stamcellen vervangen worden.
Alzheimer kent iedereen wel; hersencellen sterven in hoog tempo af. Ook deze zijn met stamcellen te vervangen.
Ook bij ruggenmergletsel worden neuronen door stamcellen vervangen.
Bij multiple sclerose is de werking van stamcellen hetzelfde als bij Parkinson; neuronen in het lichaam worden aangetast en kunnen door stamcellen vervangen worden.

HUIDCELLEN
Lupus erythematosus is een zeldzame ziekte waarbij gezond weefsel, met name huidweefsel, wordt omgezet in littekenweefsel. Dit kan verholpen worden met stamcellen.
Ook bij brandwonden worden stamcellen gebruikt om nieuwe huid aan te maken.

LEVERCELLEN
Bij diabetes zijn de ß-cellen in de eilandjes van Langerhans kapot. Stamcellen kunnen in deze cellen veranderen.
Bij cirrose gebeurt hetzelfde als bij lupus erythematosus, maar dan alleen in de lever; gezond weefsel wordt omgezet in littekenweefsel. Dit wordt vaak veroorzaakt door alcoholmisbruik.

OVERIGEN
Leukemie is een veelvoorkomende vorm van bloedkanker, waarbij de bloedstamcellen in het rode beenmerg veel te veel afweercellen aanmaken die niet werken. Stamcellen kunnen dit weefsel vernietigen en vervangen.

Bij hartinfarcten zijn er delen van het hart afgestorven. Om deze delen 'tot leven te wekken' moeten er bloedvaten doorheen lopen. Hier kunnen stamcellen een rol spelen.

Patienten met spierdystrofie missen cellen die dystrofine aanmaken. Dit eiwit maakt spieren sterk. Stamcellen kunnen dit eiwit aanmaken.

Ten slotte schijnt het mogelijk te zijn complete ledematen te reconstrueren met stamcellen. Voor zover ik heb kunnen nagaan is niemand hier ooit in geslaagd, maar het leek me toch de moeite waard om het even te noemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.