GHB

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 531 woorden
  • 27 februari 2005
  • 64 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 64 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
GHB
GHB is een drugssoort, die in sommige gevallen erg gevaarlijk en schadelijk kan zijn. GHB is een afkorting van GammaHydroxyButyraat (GammaHydroxyBoterzuur) Het is een soort XTC. Vroeger werd het gebruikt als inslaapmiddel bij operaties, maar het heeft ongewenste en nare nawerkingen zodat dat niet meer gebeurt. GHB is verkrijgbaar als vloestof, pillen en poedervorm.

Verslavend
Het middel werkt niet zo verslavend, maar als je het een paar keer per week gebruikt werkt het lichamelijk wel erg verslavend.

De geschiedenis van GHB
Drieduizend jaar geleden begon het al, in Zwitserland met Papaver. In de 3e eeuw voor Christus kwam in Griekenland voor het eerst Opium. In de 18e eeuw werd het roken van Opium in veel Aziatische landen een gewoonte. Het was een belangrijk handelsmiddel over heel de wereld, waaronder in Nederland. Sinds het begin van de 20e eeuw mag morfine uitsluitend voor medische toepassingen als pijnstiller worden gebruikt, dit vanwege het verslavingsrisico, maar later werd het verboden, samen met andere drugs, wat het voor de drugshandel interessant maakte.


Illegaal of legaal?
GHB wordt illegaal geproduceerd, maar Sinds oktober 2002 valt GHB ook onder de Opiumwet. Dat wil zeggen dat bezit, productie en handel strafbaar zijn, maar het gebruiken van illegale drugs in Nederland is niet strafbaar. Als je dus een overdosis heb genomen, kan je zonder problemen hulp inroepen (bijvoorbeeld ziekenhuis)

Effecten
Positief:
- Relaxed, rustig, warm gevoel voor andere mensen,
- Opgewekte stemming, praterig
- Prettige verdoving/stoned, angsten en remmingen verminderen, slaapmiddel
- Zin om te vrijen, sterker seksueel gevoel, aanraking wordt sterker gevoeld
- Vermindert het katterige gevoel na speed en XTC.

Negatief:
- Duizelig, omvallen, slap gevoel in spieren, trillen
- Misselijk, hoofdpijn
- Onbedwingbare slaap
- Verwardheid, suf voelen

Schade aan de organen
- Een overdosering van GHB kan in sommige gevallen dodelijk zijn. Als je bewusteloos raakt kan je door je tong of je braaksel stikken, en hierdoor kan ernstig letsel aan je longen ontstaan. Maagzuur kan de slokdarm verwonden. Ook is er kans op coma, hartstilstand, ademstilstand en bloedproblemen. GHB in combinatie met alcohol en Slaapmiddelen vergroot deze problemen.

- Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.
- Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten moeten geen GHB gebruiken
- In het verkeer heeft GHB vergelijkbare effecten als alcohol.
- Soms worden mensen die onder invloed van GHB zijn, seksueel misbruikt. Het is ook gebeurd dat men stiekem GHB toegediend kreeg in een drankje. Doe in een dergelijk geval altijd aangifte. De politie neemt contact op met de horeca gelegenheid zodat men daar ook beter gaat opletten.
- Het heeft een verdovende werking op je zenuwstelsel: Je word vrolijk, kalm en ontspannen.

Hulpverlening
Als je verslaafd bent aan bijvoorbeeld GHB, dan kun je je aanmelden bij een kliniek zoals bijvoorbeeld de Jellinek. Eerst krijg je dan een gesprek met een hulpverlener en wordt je bloed onderzocht. Daarna krijg je een therapie zodat je daarna kunt stoppen met GHB. Je kan ook de Drugs Infolijn bellen (0900-1995), ze geven betrouwbare informatie en adviezen over hoe ze hulp kunnen zoeken, vragen van andere mensen over bijv. de opvoeding van hun kind, of drugsgebruik van een ander.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

slecht zeer slecht hoerenzonen

6 jaar geleden