ADVERTENTIE
Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen!

Ein-de-lijk mag je weer naar school! Zonder afstand, maar met gratis zelftesten. Maar waarom je twee keer per week een zelftest moet doen lees je in ons artikel! 

Inleiding:Het bleek toch wel erg moeilijk te zijn om een geschikt onderwerp te vinden voor het sectorwerkstuk economie. Na lang zoeken voor een onderwerp hadden wij nog geen resultaat geboekt. Nadat wij toe waren aan een pauze zijn wij tv gaan kijken, waar wij na een paar reclames van Philips op het idee kwamen om het sectorwerkstuk over Philips te houden.

Het werken aan het sectorwerkstuk ging redelijk goed, maar het was wel moeizaam om een planning te maken voor drie personen. Om samen aan het werkstuk te werken was vaak moeilijk door bijvoorbeeld het sporten en/of de motivatie van sommigen. Maar na veel omwegen en het lange uitstellen van sommige mensen, hebben wij het sectorwerkstuk toch op tijd afgekregen.Werkwijze: we zijn een paar keer bij elkaar gekomen, en hebben toen ook veel aan het werkstuk gewerkt. We hebben thuis ook erg veel aan het werkstuk gewerkt.

Literatuurlijst:- Internet:

o www.scholieren.com

o www.studentsonly.nl

o www.philips.nl

- Boeken:

o Ik weet niet meer welk boek het was, want het ging eigenlijk niet over Philips, maar er stond wel veel informatie over Philips in.

- Tv

o We hebben vooral veel naar de reclames gekeken, dus niet naar speciale zenders of programma’s.Sector werkstuk PhilipsWij houden ons verslag over het bedrijf Philips dit omdat het een van de eerste bedrijven is die is begonnen met elektronica.

Ook hopen wij dat u dit verslag met plezier zal lezen groetjes van Twan, Erik en Bram.

Het ontstaan van het bedrijf PhilipsDe gebroeders Philips zijn bekend geworden door het produceren van de gloeilamp.

Vroeger toen er nog geen elektrische centrales waren begonnen de gebroeders Philips ( Gerard en Anton ) met de productie van gloeilampen.Ook al had men in Nederland geen van vaste stroom van een centrale begonnen zij toch met de productie.

Ze wilden inspelen in het buitenland omdat dit toch al een stukje verder was dan Nederland met elektrische centrales.

Anton was de gene die al de zaken deed in het buitenland en hij had daar veel succes mee.

Binnen een korte tijd hadden zij een grote plaats veroverd in de handel van gloeilampen in Europa.In 1891 toen het bedrijf begon met de productie van lampen maakte men ongeveer 500 lampen.

Gerard was daarom constant bezig om de massaproductie om hoog te krijgen.

Aan het einde van de 20e eeuw maakte het bedrijf geen 500 lampen meer maar 2,1 miljoen per jaar.Anton was een echte verkoper hij ging 2 maal per jaar naar de klant toe dit was erg veel voor die tijd want de vervoermiddelen waren toen nog niet zo goed als ze nu zijn.

En als hij ging deed hij dat als de concurrenten er niet waren.

Op een keer kwam hij terug met een order van 50.000 lampen.Na een tijd liep de verkoop zeer erg terug zit kwam vooral omdat men in het buitenland reeds genoeg had.

Daarom wouden zij in Nederland gaan verkopen, maar dat had weinig succes omdat de elektrische centrales nog niet overal waren en men bijna alleen maar aan fabrieken deed verkopen.De concurrentie was in die tijd vrij hevig want grote bedrijven konden door middel van massa productie de prijzen omlaag doen waardoor er meer winst gemaakt kon worden.

Toch lukte de fam Philips het om door een uitbreiding ook de prijzen omlaag te krijgen, omdat zij zo ook meer konden verkopen.

Ook werd de metaal draad uitgevonden deze was een stuk goedkoper en kom men ook meer winst maken.In 1906 word het wolfraam gloeilamp uitgevonden, ook word in Zwitserland de gespoten metaal gloeilamp uitgevonden.Om een goede concurrentie te blijven bieden gaat men dit ook doen en moet er een tweede fabriek komen die totaal anders is als de eerste fabriek.

Ook gaan de zaken erg zoek de prijzen van de lampen zijn gedaald en door de talloze reclame die word gemaakt door middel van briefjes die worden uitgegeven op straat.

En door de mondelinge gesprekken onder de mensen zelf.Ook word in het jaar 1906 de kooldraad lamp uit productie genomen omdat deze niet meer genoeg winst maakt en zeer duur is om te produceren.

Ook komen er betere werkomstandig heden door de verbouwingen.In Amerika is men bezig met een andere soort lamp deze is gemaakt van gewoon metaal draad dat in een spiraal word getrokken.

Dit heeft voordelen tegenover de gewone lampen zoals dat deze niet zo veilig vervoerd hoeft te worden.

En dat men kan bepalen wat de stroomsterkte is voor de lamp zoals bijv 20 watt en men kan bepalen hoeveel ligt een lamp geeft.

Een nadeel van een normale lamp is dat het metaal erg snel broos word en dat de lamp sneller kapot kan gaan.In 1912 gaat men naar Amerika om daar apparaten te kopen om draden uit wolfraam te maken.

Een half jaar later komt het schip aan en men kan beginnen met het maken van de nieuwe lamp.

Alleen is deze methode erg anders als de gewone lamp.

Deze lamp werd nooit in Nederland of Europa verkocht alleen in de Vs.

In Amerika was men al weer bezig met de ontwikkeling van een nieuwe lamp een lamp die was gevuld met stikstof, dit voor kwam dat de lamp niet meer zwart werd.In Nederland in het laboratorium van de fam Philips werd de werking van het Argon gas ontdekt.

Door de lamp met argon te vullen treedt er minder gloeidraad verdamping op.

Dat voorkomt dat het licht minder scherp word.

Ook kon men de lamp nu kleiner maken en zorgen dat ook de consument de lamp kon kopen.

Als gevolg werd de lamp met grote aantallen verkocht voor zaklampen en autolampen enz.Een van de grootste diepte punten van het bedrijf was wel de eerste wereld oorlog.

Omdat men geen producten meer kon exporteren naar het buitenland.

Ook kon men geen glas en Argon meer importeren.

Daarom ging men een paar ovens maken om de behuizingen te maken en men ging zelf het gas maken.

Na de oorlog ging alles weer goed omdat men weer voldoende gas en glas had om weer op volle toeren te gaan produceren.Radio lampNa een tijd van lampen vinden de gebroeders Philips de radio lamp uit.

Door deze lamp kon iedereen van het gezin naar de radio lamp luisteren voor heen kon dat alleen met een kop telefoon.

In 1923 vonden zei dan uiteindelijk een radio lamp uit die bijna geen ruis meer in het geluid had.De radiolamp wordt niet alleen in Nederland verkocht.

De lamp gaat ook de oceaan over naar de VS en nog talloze andere landen.

Daarom gaat de winst flink omhoog want men heeft nu meerdere dingen die worden verkocht.Maar na ongeveer 4 jaar komt er spanning van de export en invoer kosten gaan omhoog.

Daarom word het door veel bedrijven in het buitenland niet meer aantrekkelijk om de lampen en radio lampen in Nederland te bestellen.

Omdat deze verandering er was gingen de Philips verder in andere landen omdat daar minder vervoer en export kosten waren.Nieuwe ontwikkelingenEr werden in de jaren 1930 en 31 veel nieuwe ontdekkingen gedaan.

Ook werden de contracten met veel bedrijven weer hernieuwd zodat de toekomst van het bedrijf vast lag.Dit werd ook vastgesteld door de ontwikkeling van de opneembare grammofoon platen speler.

Veel mensen wisten niet wat het was en veel mensen waren dan ook razend benieuwd wat dit wel niet inhield.Ook werd de eerste TL buis uitgevonden, dit was een buis gevuld met natrium die door een elektronische ontsteking fel geel gaat branden.Verder wordt er nog een lamp uitgevonden met kwik dampen, deze zorgt ervoor dat het net lijkt of je buiten in de zon bent.

Dit was niet het enige wat ze uitvonden ze bleven experimenteren om een zo lage energie licht verhouding te maken.Eerste TvIn 1925 werd het eerste onderzoek gedaan om een televisie te maken met een beeldbuis.

Na vele experimenten lukte het hen uiteindelijk om een Tv te maken, deze had zo’n mooi beeld maar het was de eerste tv.

Na enige tijd in 1936 word een groot en helder beeld gemaakt.

De eerste tv’s werden verkocht in Amerika aan de regering en aan de BBC.

Dit aantal was niet erg hoog maar men verwachte dat men hier een grote handel in kon maken.

Toen in 1939 de 2e wereld begon, werden er talloze tv’s verkocht aan de regeringen want de

eerste tv zender was er toen al.De oorlogIn 1942 slaat het noodlot toe, de fabrieken van Philips worden gebombardeerd omdat de Duitsers deze in gebruik hadden.

Dit konden de Amerikanen niet hebben.

Bijna voor 50 a 60 miljoen gulden gaat daarom verloren aan machines en grondstoffen.

In de oorlog heeft men veel te weinig kleding eten en drinken, ook kan men bijna niet aan grondstoffen komen.

Zoals glas en verschillende gassen om in de lampen te verwerken.Ook kan men geen producten meer exporteren naar de VS omdat deze in oorlog is met Duitsland.

Hierdoor maakt het bedrijf zeer weinig winst en is het een zware tijd.Na de oorlog vindt men de machines die ze in de oorlog waren verloren terug.

Ze vonden deze in Duits onder de grond om ze te beschermen tegen de Amerikaanse bombardementen.

Dit is een groot geluk geweest voor het bedrijf want ze hoeven daarom niet weer te investeren in machines.

Daarom blijven de verliezen die het bedrijf heeft gemaakt in de oorlog beperkt.Ook worden de bedrijven die verloren zijn gegaan grotendeels vergoed door de overheid.

Als Philips weer wil herstarten dan moeten zij daar heel hard aan gaan werken.

Alles is weg behalve de terug gevonden machines, ze moeren daarom de fabrieken weer opnieuw inrichten en zorgen dat ze weer op volle toeren kunnen gaan produceren, zoals voor de oorlog.Na de herstart.Nadat alles weer is opgebouwd kan men weer gaan beginnen met experimenteren.

In een korte tijd vinden ze veel nieuwe dingen uit zo vinden ze lampen uit die insecten doden door straling en hitte.Ook word er motor uitgevonden voor de grammofoon platen te draaien.

Verder worden de boxen die het geluid moeten produceren steeds kleiner en geven meer geluid.Nederlandse tv zender van PhilipsIn 1946 begint Philips met de eerste uitzendingen op de tv dit is een groot succes want de zen den ontvangst technieken gaan goed vooruit.

Ook maakt Philips een grote tv waar men bij de kranten gebruik van kan maken.Productie moet afnemenNa een lange tijd van goede en slechte tijden komt er een tijd dat het zo goed gaat dat men moet stoppen met produceren van de overheid.

In de jaren 50 gingen de lonen omlaag en daarom gingen alle mensen dingen kopen voor dat de prijzen stijgen.

Daarom vroeg de overheid om minder te gaan produceren want anders kwamen veel mensen in de problemen.In de jaren 50 waren bijna alle mensen 80% die af waren gestudeerd op natuurkunde werkende in het bedrijf.

Ook al waren er zo veel mensen toch bleef het bedrijf zoeken naar mensen die zeer gespecialiseerd in sommige dingen zoals bijv tv’sOpkomst van de tvToen de kroning van de koningin er aan kwam wou iedereen in Nederland een tv’s.

Omdat de kroning uit werd gezonden op de televisie.

Dit was eerder niet zo erg in Nederland verdiende men niet zo veel aan de tv handel maar in het buitenland ging alles zeer goed.Ook werd de tv voor steeds andere dingen gebruikt zoals bewaking’s tv’s en voor een presentatie.

Omdat veel bedrijven een tv wilden als bewaking heeft Philips de video recorder ontworpen.

Hierdoor kon men bijv de dief van een product herkennen.Verder kwam als eerste de kleuren televisie uit, na een tijdje kon je dan ook kleur via de kabel ontvangen.De lichtvoorziening in allerlei sectorenPhilips moest niet alleen op feesten voor licht zorgen zoals in theaters en studio’s.

Ook kwam de handel op om vliegvelden en straten te gaan verlichten en tunnels enz.

Door al deze dingen moest men meer gaan produceren en men moest daarom ook uit gaan breiden.Cassette bandjesDe Cassette bandjes is de nieuwste ontwikkeling van Philips dit band je is bedoeld voor het opnemen van auto.

Alhoewel het een slim idee was, werd het niet verkocht omdat het zeer moeilijk in gebruik was en als je een ander bandje wou, moest je de 2 spoelen van de speler halen en dat was een heel karwei.Een veel groter succes was de compact cassette bandjes.

Deze bandjes waren niet al te groot en de 2 spoelen dat in een plastic omhulsel.

Daarom nam het verwisselen bijna geen tijd in verslag.

Ook was het opbergen niet meer zo’n punt want het was een stuk kleiner als de 2 grote spoelen.De opkomst van de ComputerComputers werden steeds belangrijker voor de opslag van teksten en salarissen.

Philips was al langer bezig met het maken van onderdelen van computers maar een complete computer had men daar nog nooit gemaakt.

Philips startte samen met een bedrijf uit Denhaag een bedrijf in België, dit bedrijf was speciaal gemaakt voor software voor op de PC.Dit was ongeveer de hele geschiedenis van het ontstaan en de vooruitgangen in het bedrijf Philips- Wat is het doel/missie van Philips?Philips: •We dragen bij aan een beter bestaan door op het juiste moment zinvolle technologische innovaties op de markt te brengen.- Wat is de visie van Philips?

Philips: •In een wereld waarin technologie elk aspect van het dagelijkse leven raakt, wil Philips een toonaangevende leverancier zijn van oplossingen op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en technologie, en uitgroeien tot de meest gewaardeerde onderneming in zijn bedrijfstak.

En er zijn natuurlijk ook waarden die Philips hierbij heeft:

• Delight customers (verwen/stel klanten tevreden)

• Deliver on commitments (leveren volgens afspraken/overeenkomsten)

• Develop people (ontwikkelen van mensen)

Depend on each other.- Wat is de strategie, en hoe streeft Philips deze na?Philips:

• de winstgevendheid verhogen door te investeren in nieuwe, kansrijke activiteiten die meer rendement opleveren.

• de kracht van het Philips-merk en onze expertise op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en technologie benutten om in geselecteerde segmenten en regio’s te groeien.

• nauw samenwerken met onze belangrijkste klanten op zowel de consumenten- als de professionele markt.

• blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, en onze sterke positie op het gebied van intellectueel eigendom te gelde maken.

• investeren in de kwaliteit van ons leidinggevende kader.

De productiviteit opvoeren door middel van bedrijfsvernieuwing en operationele best-in-class bedrijfsvoering.- Het bedrijf algemeen.Koninklijke Philips Electronics N.V. is met een omzet van € 31,8 miljard in 2002 de grootste fabrikant van elektronica in Europa en één van de grootste ter wereld. Philips is kenmerkend op het gebied van kleurentelevies, verlichting, elektrische scheerapparaten, kleurenbeeldschermen voor televisies en monitoren, en één-chiptelevisieproducten. Philips heeft ongeveer 164.000 werknemers in dienst, en die zitten verspreid over meer dan 60 landen. Het bedrijft is actief in de sectoren verlichting, consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten, halfgeleiders en medische systemen. Philips staat genoteerd aan onder meer de New York Stock Exchange, de beurzen in Londen, Frankfurt en Amsterdam.Koninklijke Philips Electronics N.V. staat op de 10e plaats van de ‘Fortune’-ranglijst met de 30 grootste elektronicafabrikanten ter wereld (Fortune wil in deze zin zeggen dat ze op de 10e plaats staan met bedrijven met fortuinen). Ze zijn actief bezig op ongeveer 60 marktafdelingen, die verschillen van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten, tot beveiligingssystemen en halfgeleiders.Philips is erg kenmerkend in digitale technieken voor televisie en beeldschermen, draadloze communicatie, spraakherkenning, videocompressie, gegevens opslag en optische producten. Bovendien levert Philips de geavanceerde halfgeleidertechnologie die deze ontwikkelingen mogelijk maken.De onderneming levert topproducten op het terrein van verlichting, medische systemen en huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke verzorging. De investeringen in vormgeving en nieuwe materialen zijn beslissen meestal het succes van de eindproducten.Om precies te zijn produceren ze jaarlijks 2,4 miljard gloeilampen en zo’n 30 miljoen beeldbuizen. Jaarlijks worden circa 2,5 miljoen hartprocedures uitgevoerd (hartscans en ingrepen) met röntgensystemen die zijn uitgerust met de spullen/producten van Philips.In bijna elk huishouden in Nederland tref je wel een of meerdere artikelen of producten aan die van Philips afkomen/zijn.- Wat voor soort onderneming is Philips?Philips is een multinationale onderneming. Het bedrijf heeft verkoopkantoren in meer dan zestig landen en circa 160 fabrieken in alle werelddelen. Op de lijst van grootste elektronicaondernemingen ter wereld staat Philips op de negende plaats. Dat alles wil niet zeggen dat Philips zijn bakermat, het kleine Nederland, de rug heeft toegekeerd. Want tot de dag van vandaag heeft Philips grote belangen en zorgen met het land waar het in 1891 allemaal mee begon… Nederland.- Technologisch centrumPhilips heeft onderzoeks-, en ontwikkelingscentra in de hele wereld. Maar Nederland staat boven aan de lijst. Philips Research in Eindhoven is Philips' grootste onderzoekscentrum (en een van de grootste particuliere researchinstituten ter wereld). Ook belangrijke delen van de product- en procesontwikkeling vinden in Nederland plaats. De komende jaren worden de meeste research- en ontwikkelingsactiviteiten bij elkaar gebracht op de Philips High Tech Campus in Eindhoven.- Belangrijke fabricageHet doel van de activiteiten in Nederland verschuift meer en meer naar hoogwaardig werk met een grote toegevoegde waarde. Dat betekent niet dat de fabricage (van grondstoffen en componenten als eindproducten) is verdwenen. Philips heeft sinds 2002 ongeveer dertig fabrieken in ons land, waarbij ook erg belangrijke: halfgeleiders in Nijmegen (de grootste chipfabriek in Europa), scheerapparaten in Drachten, fluorescentielampen in Roosendaal, medische systemen in Best. En tot voor enige tijd geleden een productie-eenheid voor aandelen van beeldbuizen in Heerlen (Molenberg).- Andere activiteiten van Philips.Philips houd zich naast de dagelijkse bezigheden onder andere ook bezig met sport. Het is dan ook de belangrijkste sponsor van PSV (Philips Sport Vereniging). Deze vereniging beoefent vele verschillende takken van sport, bv. voetbal en zwemmen. Deze twee sporttakken zijn bijzonder succesvol, en dragen bij aan een grote publiciteit, en bezorgt Philips daardoor een grote bekende naam.- De merknaam van Philips.Het meest waardevolle dat Philips heeft, is zijn naam. Die geeft waarde en inhoud aan de activiteiten:

- onderzoek

- ontwikkeling

- producten

- klantenservice.

Philips heeft groots geïnvesteerd in het vergroten/versterken van de merknaam door middel van het thema ‘Let’s Make Things Better’. Dit is het motto waar Philips in 1995 mee kwam. De promotie van de naam ‘Philips’ moet een enorm groot aantal van verschillende soorten producten dekken, van scheerapparaten tot halfgeleiders, en van televisies tot broodroosters en van gloeilampen tot de modernste lasers. Met de campagne ‘Let’s Make Things Better’ kan elke product van Philips zich profileren(zich herkennen) en speciale producten in de schijnwerpers zetten, voorbeelden hiervan zijn de Flat TV en de cd-recorder. De reclamecampagnes worden verzorgd door de twee reclamebureaus van Philips: DDB en D'Arcy. Carat International is bij deze reclame verantwoordelijk voor de wereldwijde mediastrategie, planning en inkoop.- Het bestuur van Philips.Het bestuur van Philips wordt geregeld door een topman, de raad van commissarissen en de raad van het bestuur. De topman van Philips is: Gerard Kleisterlee. Verder zitten er in de raad van commissarissen:

- ir. L.C. van Wachem - A.S. Cathcart

- J.M. Hessels - ir. W. de Kleuver

- L. Schweitzer - ir. R. Greenbury

- prof K.A.L.M. van Miert - J.H.M. Hommen

In de raad van bestuur zitten:

- G.J. Kleisterlee (ook minister-president van Philips)

- J. Whybrow

- J.H.M. Hommen

- A.van der Poel

- Dutine

- Huyser.

Dit zijn de mensen die de grootste en belangrijkste beslissingen verzorgen en die ook de schuld krijgen wanneer het ernstig misgaat in de onderneming.- De resultaten op de beurs van PhilipsPhilips staat genoteerd aan op beursen van Amsterdam, New York Stock Exchange (afkorting: PHG), Londen en Frankfurt. Na de aanslagen op 11 september in New York op de Twin-Towers zijn de aandelen op de beurs van vele grote bedrijven snel gedaald. Ook bij Philips was dit het geval, maar nu gaat het weer goed met het bedrijf, en gaat ook alles op de beurs goed.- De verschillende afdelingen/onderdelen van Philips.Koninklijke Philips Electronics N.V. staat op de 9e plaats van de ‘Fortune’-ranglijst met de 30 grootste elektronicafabrikanten ter wereld. Philips is actief in ongeveer 60 marktafdelingen, van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten, tot beveiligingssystemen en halfgeleiders.

Philips is zoals eerder gezegd kenmerkend in digitale technieken voor televisie en beeldschermen, draadloze communicatie, spraakherkenning, videocompressie, gegevens opslag en optische producten. Ook levert Philips de geavanceerde halfgeleidertechnologie die deze baanbrekende vernieuwingen mogelijk maakt.

Philips levert topproducten op het terrein van verlichting, medische producten/apparaaturen (vooral scanning- en andere diagnostische systemen), en huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke verzorging. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de elektronische tandenborstels, föhns, bloeddrukmeters enzovoorts. De investeringen in vormgeving en nieuwe/betere materialen zijn kenmerkend voor het succes van de producten van Philips.

In cijfers uitgedrukt produceert Philips jaarlijks 2,4 miljard gloeilampen en zo’n 30 miljoen beeldbuizen; in de fabrieken worden dagelijks meer dan 50 miljoen samengestelde schakelingen gemaakt. Jaarlijks worden circa 2,5 miljoen hartprocedures uitgevoerd (dit zijn bijvoorbeeld hartscans en ingrepen) met röntgensystemen en lasers die zijn uitgerust met de nieuwste technologie van Philips.

Over de hele wereld heeft één op de zeven televisies een Philips-beeldscherm/beeldbuis.

60 procent van alle telefoons bevat een of meer Philips-onderdelen.

30 procent van alle kantoren wordt verlicht door Philips Lighting. Deze lampen verlichten ook 65 procent van ’s werelds grootste luchthavens, 55 procent van alle voetbalstadions en 30 procent van alle ziekenhuizen.- Plaats Philips:

Philips is een groot bedrijf, en dan is het vaak noodzakelijk om een nieuwe goede plaats voor het bedrijf te vinden.Verhuizing

Een aantal jaren geleden is Philips begonnen met de verhuizing van het hoofdkantoor en sommige andere onderdelen van Eindhoven naar Amsterdam. Binnen de Nederlandse samenleving is dit een historisch moment, en voor sommigen anderen een emotionele stap voor een bedrijf dat decennialang in Eindhoven de naam: 'gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands' had, en dan nu naar Amsterdam gaat verhuizen.Eindhoven krijgt ter compensatie van dit verlies een centrum voor geavanceerde technologie, een soort campus in de buurt van het Natuurkundig Laboratorium (Natlab). In dit hightech laboratorium worden ook Philips Nederland, het centrum voor fabricagetechnieken en de divisies componenten en halfgeleiders ondergebracht. Een chronologische volgorde van de verhuizing naar Amsterdam:

Oktober 1997

De raad van bestuur besluit definitief dat het hoofdkantoor van Philips naar Amsterdam moet verhuizen. Het internationale hoofdkantoor, een aantal afdelingen, en de marketing op het gebied van Consumentenelektronica gaan weg uit Eindhoven.

9 februari '98

Veertig werknemers van Philips' divisie consumentenelektronica hebben hun eerste werkdag in de Rembrandttoren in Amsterdam. De NS zet een extra treinstel in voor het vervoer van een kleine twintig werknemers tussen Eindhoven CS en het Amstelstation. Philips verwacht dat het aantal treinreizigers tot honderd zal toenemen. Het bedrijf huurt in de toren zeven verdiepingen (totale oppervlakte 6.000 vierkante meter) voor drie jaar.

Eind februari

In totaal 130 medewerkers van Consumer Electronics moeten de overstap hebben gemaakt naar het nieuwe hoofdkantoor.

Maart

Eerst verhuizen 90 mensen van enkele stafafdelingen naar Amsterdam. In de tweede helft van maart gaat ook de raad van bestuur naar de Rembrandttoren. In totaal nemen ongeveer 250 mensen daar hun intrek.

Begin mei

NS verhogen het aantal treinen tussen Eindhoven en het Amstelstation in Amsterdam in verband met de vele mensen die nu met de trein vanuit Eindhoven naar Amsterdam moeten reizen.

2001

Het nieuwe hoofdkantoor van Philips is klaar. Philips zit voortaan in een gebouw tegenover het VU-ziekenhuis aan 'de Zuidas' van Amsterdam, op een lengte van twee kilometer langs de A10.- Reclames:Er zijn enorm veel verschillende producten van Philips. Mensen bellen niet dagelijks naar Philips om te luisteren of er nieuwe producten op de markt zijn gekomen. Daarom moet Philips deze producten zelf promoten. Dit doen ze meestal in reclames op de televisie, op hun eigen site, in reclamefolders, noem maar op… Omdat er zoveel producten worden geproduceerd kan Philips deze niet allemaal in reclames laten verschijnen. Meestal gaat het dan ook over kleine onderdeeltjes van andere producten. Er zijn enorm veel reclames van Philips, vooral op tv. Dit is vooral in de middag erg veel. Er komen ongeveer 2 tot 3 producten van Philips per keer in de reclame. Als het dan niet van bijvoorbeeld scheerapparaten is, is het wel over de nieuwste flatscreen-tv, of tandenborstel met massagestand. Philips ligt ook veel verder met hun producten dan andere producenten. Zo zag ik bijvoorbeeld een paar dagen geleden dat Philips de enige is met een nieuw soort tv die aan de zijkanten ook nog lampen heeft, en zo de kleur van hetgeen wat zich op het scherm afspeelt ook nog in de kamer te laten kleuren. Zo krijg je volgens Philips optimale ‘filmkwaliteit.- Geschiedenis aandelen Philips.De vergaderingen van de aandeelhouders van Philips hebben vele jaren tot de gezelligste uitstapjes van het jaar behoord. Heel wat trouwe kapitaalverschaffers beschouwden de bijeenkomsten in het Philips Ontspanningscentrum (en later in het Eindhovense Beursgebouw) als een reünie voor voormalige Philips - medewerkers. Dankzij de aandelen zag je je oud-collega's nog eens.

Behalve een kopje koffie en een uitgebreide toespraak van de president kon de aandeelhouder op een gratis langspeelplaat en later op een cd'tje rekenen. Het traditionele cadeau heeft zonder twijfel een rol gespeeld bij de grote opkomst bij de aandeelhoudersvergadering. Er kwamen geregeld meer dan 2.500 mensen van wie een groot deel het eind van de vergadering overigens niet meemaakte. Voor het cadeautje was dat niet nodig.

Sinds de cd voor de aandeelhouder in de bezuinigingsoperatie Centurion in 1991 sneuvelde, is de opkomst achteruitgehold. Dat werd nog erger toen de aandeelhoudersvergadering een paar jaar geleden voor het eerst in de Amsterdamse RAI werd gehouden en op die manier van alle Brabantse gezelligheid werd ontdaan. Voor menig Eindhovenaar werd de rit te lang. Maar 1.100 bezoekers bleken bereid president Boonstra in de hoofdstad aan te horen. Overigens nog altijd een opkomst waarop de meeste bedrijven trots op zouden zijn.

Dat Philips vele jaren de hoogste opkomst heeft gehaald, staat in elk geval los van het rendement dat de aandelen opleverden. Geen lange termijn belegger zal rijk zijn geworden van Philips. Of het moet die belegger zijn geweest die president Cor van der Klugt noemde in zijn rede in 1987 toen het aandeel 75 jaar aan de Amsterdamse effectenbeurs was genoteerd. Wanneer vanaf 1912 1.000 gulden in het bedrijf van Gerard en Anton Philips was gestoken, zo rekende de toenmalige president voor, zou die investering in 1987 212.000 gulden waard zijn geweest. Geen wonder dat in 1912 de vraag naar aandelen veel groter was dan het aanbod. De inschrijving voor de eerste emissie (van in totaal 2,25 miljoen gulden) werd maar liefst 25 keer overtekend.

Van der Klugt was wel zo sportief te melden dat hij voor de berekening veiligheidshalve de beurskoers van vóór de crash van 1987 had genomen. Als de toenmalige president de koers van december 1987 zou hebben genomen, toen hij de toespraak op de effectenbeurs hield, had de investering van 1.000 gulden 90.000 gulden minder opgeleverd: de koers van het Philips – aandeel fluctueerde in dat jaar van 25 tot 56 gulden.

Wie 25 jaar geleden een aandeel heeft gekocht, kijkt nu heel wat minder tevreden terug op deze investering in het bedrijf. Het aandeel is er sinds 1973, toen de koers zo'n 35 gulden noteerde, maar net in geslaagd de inflatie te verslaan. Ten opzichte van de beursindex is het beeld over de afgelopen 25 jaar nog minder zonnig. Wie in 1973 100 gulden in Philips - aandelen heeft gestoken, heeft zijn investering 380 gulden waard zien worden. Wie 100 gulden in een bedrijf heeft gestoken dat gelijk aan het beursgemiddelde (de index) had gepresteerd, zou nu bijna 500 euro in handen hebben.

Ook de dividenden maken dit magere optreden van Philips niet goed, want de betalingen aan de aandeelhouder zijn de laatste jaren gering. Sinds 1989 is niet meer dan 6,95 gulden per aandeel aan dividend uitgekeerd. De aandeelhouder hoefde tussen 1990 en 1992 zelfs helemaal niet op een winstuitkering te rekenen.

Door naar de RAI te verhuizen heeft Boonstra de aandeelhouder weliswaar van de Brabantse gezelligheid op de aandeelhoudersvergadering beroofd, maar de huidige Philips - president heeft als geen ander de koers weten op te stuwen. Toen hij in oktober 1996 de taak van Jan Timmer overnam, noteerde het aandeel rond de 60 gulden. Nu is 'de flip' 2,5 keer zoveel waard en heeft het aandeel de beursindex, die sinds die tijd met 66 procent is gestegen, duidelijk achter zich gelaten.

Jan Timmer heeft zich nooit zo als Boonstra uitgelaten over het aandeel Philips. Eén keer, in 1995 op een koers van 75 gulden, heeft Timmer zijn verbazing geuit over de lage koers: het concern was immers gered en de vooruitzichten waren zeker niet slecht. Hij werd 'beloond' met een flinke daling. Over de koers zal ik nooit meer praten'', zei hij daarna met de nodige zelfspot. Daar heb ik blijkbaar geen verstand van.'' En hij hield zijn woord.

In het begin van de jaren negentig - toen het concern op acute financiële problemen stuitte - beleefde het Philipsaandeel een dieptepunt. Door het geringe vertrouwen van de belegger kon het elektronicaconcern nauwelijks een beroep doen op de kapitaalmarkt. De laatste keer dat Philips tot een emissie besloot, was in 1987 toen circa 1 miljard werd binnengehaald.

Het aandeel was eind 1992 op zijn dieptepunt 16,90 gulden waard, waardoor het concern voor slechts 5 miljard gulden in de etalage lag. Gelukkig voor Philips was het in 1989 mogelijk gemaakt bij een dreigende vijandige overname preferente aandelen uit te geven, waardoor een andere partij nooit de meerderheid zou kunnen verwerven.

Mogelijk heeft deze beschermingswal Philips voor een overname behoed, want het concern was spot goedkoop. Platenmaatschappij Polygram, die toen nog voor zo'n 80 procent in handen was van Philips, had in 1992 zelfs een hogere marktwaarde dan het moederconcern. Analisten konden in die tijd dan ook maar één ding concluderen: de waarde van Philips zelf is negatief. Dat Philips toen bijvoorbeeld over 100 procent van de aandelen van de huidige beurslieveling ASM Lithography beschikte (huidige beurswaarde 10 miljard gulden) werd eerder als een probleem dan als een potentiële goudmijn gezien.

Dat het aandeel sinds 1969 niet meer is gesplitst, tekent de magere prestatie op de effectenbeurs. Beursfondsen besluiten vaak tot een splitsing (waarbij de nominale waarde van het aandeel wordt teruggebracht) wanneer de beurskoers te hoog is geworden en het aandeel daardoor niet gemakkelijk meer kan worden verhandeld. Aanvankelijk had het aandeel een nominale waarde van 1.000 gulden, maar sinds 1969 bedraagt zij 10 gulden.

De huidige koersstijging heeft Philips niet aan de Nederlandse belegger te danken, want die heeft Eindhoven links laten liggen. In 1990 was nog de helft van de Philips-aandelen in handen van Nederlanders, maar inmiddels is dat aandeel gedaald tot minder dan een kwart. De Amerikaan heeft blijkbaar meer vertrouwen in het elektronicaconcern, want inmiddels bevindt 42 procent van de aandelen zich overzee, tegen nauwelijks 10 procent tien jaar geleden. Tegelijk is de aanwezigheid van het Eindhovense concern in Duitsland sterk teruggebracht: in de afgelopen jaren zijn de banden met de communicatiedochter PKI, de computerdivisie, Car Stereo (autoradio's) en het elektronicabedrijf Grundig doorgesneden.

De toestroom van Amerikaans kapitaal in de richting van Eindhoven heeft er niet voor gezorgd dat Philips het tempo van het 'weduwen - en wezenfonds' Shell kon bijhouden. Ondanks het hogere risico van het elektronicaconcern, zoals bleek ten tijde van de Centurion-operatie, zijn de 'Olies' vier keer meer in waarde gestegen. Philips moet ook zijn meerdere erkennen in concurrent Sony. Sinds 1973 heeft het aandeel van het Japanse concern ruim 60 procent beter gepresteerd. Maar daar zijn aandeelhoudersvergaderingen in de afgelopen 25 jaar lang niet zo gezellig geweest als in het Philips Ontspanningscentrum.- Het Philips stadion.Het Philips stadion is opgericht door Philips voor de voetbalclub PSV (Philips voetbal vereniging), die in 1913 ontstaan is.

Het Philips Stadion ligt dicht bij het centrum van Eindhoven en biedt plaats aan 35.200 bezoekers. Alle zitplaatsen zijn overdekt en verwarmd. Speciaal voor de jongste jeugd is er een aparte Familiy Corner gereserveerd. Daarnaast is er een speciale Jongerenrang voor supporters tot en met 16 jaar. Op een van de korte zijdes bevinden zich de sfeervakken, op deze vakken is het toegestaan om tijdens de wedstrijd te staan. Uiteraard zijn er ook plaatsen voor invalide en minder valide bezoekers aanwezig.Het Philips Stadion telt 46 Business Rooms, waarvan 9 Business Apartments, 13 Sponsorloges, 4 luxe buitenloges, 2 eersteklas restaurants, een volledig gerenoveerd vergader- en conferentiecentrum, 1 Supporterswinkel en 1 PSV Official Fan Shop.Het Philips Stadion biedt ook ruimte aan twee overdekte promenades, en het Supportershome van de Supportersvereniging PSV. De grasmat in het stadion is voorzien van een geavanceerd, geautomatiseerd beluchtings-, bemestings-, bevochtigings- drainage- en verwarmingsysteem.Zalenverhuur.

Het Philips stadion is natuurlijk niet alleen voor PSV, maar het word ook gebruikt voor het Nederlands elftal die er al 21 keer gespeeld hebben. Ze hebben er 13x gewonnen, 5x gelijk en 3 keer verloren. Maar je kunt in het Philips stadion ook zalen huren, voor feesten of een vergadering van een bedrijf of voor veel meer.Activiteiten.

Je kunt in het stadion ook rondleidingen krijgen. Voor grote en kleine groepen, je krijgt dan de kleedkamers de vergaderruimtes, en het veld+tribunes te zien.- Producten.Als je aan Philips denkt,denk je aan gloeilampen. Maar tegenwoordig maakt Philips veel meer. Ze maken tv’s en computers maar ook huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers. Wat ik vooral van Philips koop is een headset en een webcam. Maar ik heb ook een MP3 speler ervan gekocht. Maar ze maken ook telefoons, vaste en GSM’s

.

Maar Philips is verandert, een paar jaar geleden was het nog gericht op vergemakkelijken van je dagelijkse leven (dat hoor je aan het liedje van de reclame, lets make things a little better.) Maar nu is Philips gericht op eenvoud. Dat zag je aan het eerste product ervan. Het senseo koffie apparaat. Met een druk op de knop en je hebt koffie. En dat had je van tevoren niet bij Philips. Dit beleid is vanaf begin dit jaar gekomen. Dit beleid heet sense and simplicity.Reclamecampagne.De reclamecampagne richt zich op een specifieke doelgroep die 20 procent van de mensen omvat die 80 procent van de verkopen voor hun rekening nemen, de doelgroep is gericht op de mensen van 30t/m45 jaar die graag houden van eenvoud.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om makkelijkheid maar ook om disign.

De campagne - die ontwikkeld werd met Philips' mondiale reclamebureau DDB en met mediabureau Carat - toont bestaande Philips-producten die bij het nieuwe imago passen. De reclame zal onder meer via tv en internet te zien zijn in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Met de campagne is in de tweede helft van 2004 ongeveer € 80 miljoen gemoeid. Op jaarbasis is dit bedrag te vergelijken met dat van de meest invloedrijke reclamecampagnes ter wereld.

Behalve de wereldwijde reclamecampagne heeft Philips dit jaar ook zijn website www.philips.com opnieuw gelanceerd. De site is volledig vernieuwd met meerdere talen. En nu past het met zijn persoonlijke en natuurlijke karakter helemaal bij het thema eenvoud. Ik kom vaker op deze site want ik ben vaak op zoek naar nieuwe spullen voor me computer, zoals de headset. En het is inderdaad een makkelijke site waar je snel en gemakkelijk alles vind. Ik vind dus dat de site geslaagd is op “simplicity”.Design.Bij Philips gaat ontwerpen veel verder dan het maken van mooie producten. Bij Philips vormt ontwerpen een essentieel onderdeel van het innovatieproces;het wordt bedrijfsmatig toegepast door alle organisaties van de Philips-groep.Er wordt nauwkeurig gekeken naar elk detail dat deel uitmaakt van de manier waarop de mensen het product beleven – van de aankoop tot het gebruik ervan.De ontwerpspecialisten van Philips hebben als missie oplossingen te ontwerpen die de techniek ‘vermenselijken’. De onderzoeksprogramma’s van Philips Design stellen de organisatie in staat van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven en nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten.- Club Philips.Club Philips is nieuw en gericht op jongeren. Dat kun je zien aan de pagina, er zijn ringtones te downloaden en er zijn prijsvragen. Er staan ook de nieuwste snufjes op gericht op jongeren zoals compacte camera’s. Maar natuurlijk ook GSM’s. Je kunt er ook foto’s van je GSM of laten drukken. En natuurlijk spullen bestellen voor de winst. Maar je moet je er eerst voor inschrijven anders kun je niet met de prijsvragen meedoen. En als je je hebt aangemeld ontvang je nieuws brieven. Zo doet Philips klanten trekken.Logboek:Wie? Waar? Tijd Wat?

Twan,

Erik,

Bram Bij Bram 2 uur Een goed onderwerp voor het sectorwerkstuk gezocht en gekeken of we daar we genoeg informatie over konden vinden.

Bram Op school 0.5 uur Gewerkt aan het concept voor het sectorwerkstuk.

Bram Thuis 20 min Afwerking van het concept voor het sectorwerkstuk.

Twan en Bram Bij Twan 3.30 uur Gewerkt aan het werkstuk, vooral aan de geschiedenis, en hoe het bedrijf Philips nu in elkaar zit.

Twan, Erik en Bram Bij Bram 4 uur Gewerkt aan werkstuk: informatie gezocht en bij elkaar gezet.

Twan Thuis 2 uur Gewerkt aan werkstuk.

Erik Thuis 6 uur Gewerkt aan werkstuk.

Bram Thuis 4.5 uur Gewerkt aan werkstuk.

Bram Thuis 4 Eigen deel van sectorwerkstuk afgemaakt.Totaal:

Bram 18.50 uur

Twan 11.30 uur

Erik 12.00 uur

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

PSV (philips voetval vereniging)

het is PHILIPS SPORT VERENIGING
wand het was niet alleen voetbal, daar begon het mee.

13 jaar geleden