Het Rijksmuseum (3 schilderijen)

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 625 woorden
  • 14 maart 2005
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het Rijksmuseum te Amsterdam

Kunstenaar: Cornelis Claesz. van Wieringen
Het ontploffen van het Spaanse admiraalschip tijdens de zeeslag bij Gibraltar.

Het eerste schilderij dat ik heb gekozen is: Het ontploffen van het Spaanse admiraalschip tijdens de zeeslag bij Gibraltar, 25 april 1607. Ik heb dit schilderij gekozen om omdat ik het heel mooi vindt geschilderd. De schilder heeft of een goed geheugen of hij kan snel schilderen want het is een schilderij van een situatie die er maar heel kort zo uit heeft gezien.

Beschrijving van het schilderij:
Je ziet een oceaan die als het ware bedekt is met schepen. De lucht is vrij donker door de rook van de schepen die in brand staan. Het gaat duidelijk om de eerste 2 schepen die wat groter zijn geschilderd. Deze twee schepen staan beide in brand en ontploffen zelfs. Een van de twee in het Spaanse admiraal schip. Verder zie je nog dat de bemanning van de schepen zo snel mogelijk bij de twee schepen probeert weg te varen in roeiboten. Helaas paste niet iedereen in deze roeiboten.

Het is duidelijk een figuratief schilderij. Vrij donkere kleuren
IK vind dat het kleurgebruik hier heel erg opvalt het zijn vrij donkere kleuren, die goed bij de situatie passen, maar het vuur is ,zeg maar, fel geschilderd waardoor meteen de aandacht weer naar de eerste twee schepen gaat.
Het materiaal dat is gebruikt is olieverf, ik vind dat dit over het algemeen niet duidelijk is te zien behalve in de zee, daar zie duidelijk strepen van een kwast, maar dit is natuurlijk expres gedaan om de golven te laten zien.
De schilder wilde de daadwerkelijke situatie laten zien zoals deze echt was en dat heeft hij dan ook op doek gezet, maar ik geloof niet dat de ontploffing er zo heeft uitgezien.

Paardenmarkt Valkenburg
Adriaen Pietersz. van de Venne


Ik heb dit schilderij gekozen, omdat er zoveel dingen gebeuren op het doek, het gaat niet om een situatie.

Beschrijving van het schilderij:
Wat je dus ziet is een paardenmarkt zoals de titel al zegt. Er zijn zoals vaak bij een markt veel mensen in de weer. Daaraan zie je meteen dat de schilder niet de aandacht naar een punt trekt. Er is naar mijn idee een suggestie van beweging want je ziet toch dat iedereen door elkaar heen loopt. Deze schilder heeft ook olieverf op paneel gebruikt. Ik vind dat dat bij dit schilderij duidelijker te zien is. Ook schildert deze schilder de werkelijkheid. De titel is eigenlijk heel simpel en geeft gewoon heel kort weer wat er op het schilderij is getekend.

Nicolaus Knüpfer
Bordeelscène

Ik heb dit schilderij uitgekozen, omdat het een heel apart schilderij is. Het schilderij is heel anders dan alle anderen zie namelijk heel netjes en chic en deze totaal niet.


Beschrijving van het schilderij:
De man op het bed vermaakt zich best met zijn glas wijn en met de twee vrouwen. De rest van het gezelschap trekt zich niets aan van dat gestoei op het bed. Twee mannen zijn op de tafel geklommen en kijken uit het raam. De mannen dragen Romeinse fantasiekostuums, de vrouwen zijn allemaal spaarzaam gekleed. De maker van het schilderij, Nicolaus Knüpfer, heeft een geanimeerde bordeelscène weergegeven. Vanwege die fantasiekostuums is het mogelijk dat hij een scène uit een toneelstuk als voorbeeld heeft genomen. Toneelscènes schilderde hij wel vaker. De aandacht wordt niet naar een punt getrokken maar naar de personen die zich op het schilderij vinden. Ook zie je dat de personages feller zijn geschilderd waardoor ze meer opvallen. Ook deze schilder heeft weer olieverf gebruikt, wat niet echt goed is te zien door de lichtinval. Want dat maakt het schilderij heel mooi. En ik denk dat het schilderij bedoelt was als eigen interpretatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

1.

1.

4

10 jaar geleden