Beeldbeschouwing: Salvador Dalí met het schilderij ‘Soldaat wees gewaarschuwd’1. Wat is het?

Dit is overduidelijk een schildering.2. Wat is er te zien?

Er is een soldaat te zien, die naar achteren kijkt. Daar ziet hij twee meisjes staan of zitten, in het licht van een lamp. Als je op een andere manier kijkt, zie je daarin een doodshoofd. Het licht van de lamp is de schedel, de twee hoofden zijn de oogholtes, het stuk lucht tussen de meisjes is de neusholte en de rokjes zijn de tanden.

Verder zie je niet veel, alleen een donkergroene waas over alles. Rechtsonder is nog Dalí’s handtekening te zien, in het geel.

3. Wat is het materiaal?

Dit schilderij is gemaakt met olieverf op doek. Het is dus geschilderd, met kwasten.4. Welke beeldende aspecten?

Licht, deze is eigenlijk letterlijk, gezien de lamp die boven de meisjes hangt en dus het dubbele beeld veroorzaakt.Kleur, de groene kleur en gloed heeft heel erg de nadruk bij dit schilderij. Dit zorgt voor een luguber beeld.Ruimte, ook de ruimte in dit schilderij zorgt voor een lugubere uitstraling. Het is midden in de woestijn, waar dus eigenlijk noch een lamp, noch de meisjes zouden horen te zijn.Compositie, de meisjes zijn zo neergezet, dat ze ook een doodshoofd voor kunnen stellen. Sterk staaltje compositie dus.5. Wat heeft de nadruk?

Ik denk dat deze vraag nu niet zo moeilijk meer is. Eerst zie je de soldaat, die naar achteren kijkt. Daardoor word je meegetrokken naar het midden van het schilderij, waar de meisjes staan. Dat aspect heeft dus de nadruk in deze schildering.

6. Wat is de bedoeling?

Ik denk dat de titel (‘Soldaat wees gewaarschuwd’, red) al veel duidelijk maakt. Er was in die tijd dat dit schilderij gemaakt werd de Vietnam oorlog, en de soldaten vonden soms de inheemse meisjes wel erg leuk. Dalí wilde hen waarschuwen voor SOA’s.7. Wat vind ik er zelf van?

Ik vind het zelf een erg mooi schilderij, vooral vanwege de dubbele beelden. In eerste instantie zie je alleen twee meisjes, kijk je nog een keer, zie je opeens een doodshoofd.

Wat ik ook goed vind aan dit schilderij, is de maatschappelijke waarde die er nog steeds aan zit. Ik vind dit toch een stuk betere manier om te waarschuwen, dan spotjes met ‘je laat je toch niet naaien zonder condoom’. Dat is een beetje simpel gevonden.

Dus, als conclusie, thumps up for Dalí.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.