Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Hoofdstuk 2: vlakke meetkunde

Beoordeling 7
Foto van R.
  • Samenvatting door R.
  • 2e klas vwo | 315 woorden
  • 15 december 2014
  • 89 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 89 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

In dit hoofdstuk zijn er een soort opdracht formules. Ik zet ze op een rijtje:

(A,4 cm)Teken een cirkel met A als middelpunt en als straal 4 cm.

groter dan

kleiner danPB=2Teken een cirkel met B als middelpunt en als straal 2 cm.d(P,l)=2De afstand van lijn L is 2, teken twee evenwijdige lijnen die twee van P,L afliggen.


Lijnen en cirkelsMiddelloodlijnEen middelloodlijn is een lijn die loodrecht op een andere lijn gaat, en hij gaat er precies in het midden doorheen.Je kan bij een driehoek drie middelloodlijnen uitrekenen. Die kruizen elkaar op één punt. Vanuit dat punt kan je een cirkel trekken die door alle hoeken van de driehoek gaat. Die cirkel is de omgeschreven cirkel.

BissectriceEen bissectrice is een lijn die een hoek in twee precies dezelfde hoeken verdeeld. Elk punt op de bissectrice ligt even ver van de zijden van de hoek af.Je kan bij een driehoek drie bissectrices tekenen. Die kruizen elkaar op één punt. Vanuit dat punt kan je een cirkel trekken die alle drie de zijden van de driehoek raakt. Die cirkel heet de ingeschreven cirkel.

ZwaartelijnEen zwaartelijn is een lijn die vanuit een hoek naar precies het midden van een lijn gaat.Bij een driehoek kan je drie zwaartelijnen tekenen. Die kruizen elkaar op een bepaald punt. Dat punt heet het zwaartepunt.

HoogtelijnEen hoogtelijn gaat vanuit een hoek naar de overstaande zijde en staat daar loodrecht op.OppervlaktesDriehoekEen zijde X de hoogte : 2ParallellogramZijde X hoogteTrapeziumTel de evenwijdige zijden bij elkaar op X de hoogte X 2Vage figurenHak het vage figuur in stukjes en bereken die allemaal apart, of plak een stukje aan het vage figuur vast en trek dat er later weer vanaf.VliegerDiagonaal X diagonaal : 2

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

het is een goed stuk maar bij het trapezium is het niet X 2 maar : 2

6 jaar geleden

Ook geschreven door R.