Gezondheid & gedrag

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vmbo | 497 woorden
  • 11 februari 2002
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 5
86 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Hoofdstuk 1 Gezondheid & gedrag

Gedrag is alles wat je in je dagelijkse leven doet, gezonde of ongezonde leefgewoonten. Leefgewoonten dingen die je doet zonder dat je erbij nadenkt. (Nauwelijks)

Ontstaan gedrag: - Mensen in je omgeving: Jouw gedrag wordt niet alleen door je ouders of erfelijkheid bepaald. Je mag je familieleden, vrienden of vriendinnen, je klasgenoten en je leraren ook niet vergeten. Ook zij hebben geweldig veel invloed op jouw gedrag. Vooral in de puberteit kijken veel mensen naar elkaar.

- Opvoeding: ”ik mag nooit wat”. Hoor je vaak als ouders hun kind iets verbieden. “ Andere kinderen mogen ook meer van hun ouders ”. Ouders hebben zo hun eigen ideeën over opvoeding en hoe je met elkaar omgaat in een gezin. Zelfs kinderen in één gezin groeien niet hetzelfde op. B.v. Het oudste kind heeft in het begin van zijn leven alleen de aandacht gehad van zijn ouders. Dat geld niet voor de kinderen die daarna kwamen. Die moesten de aandacht onder elkaar verdelen.

- Media: De mensen die je op de t.v. ziet of op de radio hoort, hebben ook invloed op je gedrag en leefgewoonten. Door reclame worden en veel meer producten verkocht. Maar mensen laten zich ook beïnvloeden door bijvoorbeeld het gedrag Of uiterlijk van een populaire acteur op presentatrice. Wanneer een populaire presentatrice een bijzonder kledingstuk draagt, Kan de verkoop van dit product in de winkels stijgen.

- Erfelijkheid: Van je biologische ouders erf je een aantal eigenschappen. Zoals de kleur van je ogen of de lengte van je lichaam. Messchien ontmoet je wel iemand die valt op de kleur van je ogen. Mogelijk heb je het muzikale talent van je vader geërfd. Dat kan tot gevolg hebben dat je dagelijks met muziek te maken hebt. Wie met een ernstige handicap wordt geboren, zal een ander leven dan iemand zonder een handicap.

- Plaats waar je woont: Het maakt nogal uit of je op een boerderij woont of in het centrum van Amsterdam kinderen die opgroeien op een boerderij hebben veel meer ruimte om te spelen. Bovendien leren ze met dieren om gaan. Maar de kinderen in het Centrum uit Amsterdam ontmoeten veel meer mensen van andere nationaliteiten. Bovendien hebben ze veel meer mogelijkheden om uit te gaan. Je begrijpt dat dit invloed heeft op je leefgewoonten en gedrag.

- Cultuur: Er zijn veel meer zaken te bedenken die jouw gedrag beïnvloeden. Stel je eens voor dat je niet in deze tijd maar honderd jaar geleden was geboren. De kans is groot dat je een heel ander leven had geleid. Of je bent opgegroeid in een hele ander cultuur. Je zou een totaal anders mens zijn geweest zijn, hele ander gwoonten gebruiken.

Veranderen van leefgewoonten is erg moeilijk. Je bent er aan gewent er mee opgegroeid & je bent je er lang niet altijd van bewust.

1: Lichamelijke gezondheid heeft met je lichaam te maken, b.v. conditie ziekte uiterlijk hygiëne
2: Geestelijke gezondheid gevoelsdenkbeeld, karakter. 3: Sociale gezondheid, omgang met anderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.