Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Samenvatting Gz hoofdstuk Gehandicapten.· we noemen iemand gehandicapt als hij een belemmering heeft en daardoor niet zelfstandig kan functioneren

· Soorten handicaps : lichamelijke handicaps, verstandelijke handicaps en sociale handicaps

· Lichamelijke handicaps : motorisch, zintuigelijk , gebrek aan de organen

· Motorisch : iemand is spacstisch of heeft een verlamming

· Zintuigelijk : visueel ( slechtziend ) Auditief ( Slechthorend )

· Gebrek aan de organen : geen gezonde nieren of diabetis· Verstandelijke handicaps : licht matig ernstig

· Licht : iemand heeft het verstandelijke niveau van een twaalfjarige

· Matig : iemand heeft het verstandelijke niveau van een zeven jarige

· Ernstig : iemand heeft het verstandelijke niveau van een drie jarige

· Sociale handicaps : Autisme en autisme verwante stoornis bv pdd-nos

· Autisme : iemand kan erg moeilijk contact maken met anderen

· We noemen iemand meervoudig gehandicapt als hij meer dan 1 handicap tegelijk heeft

· De oorzaken van handicaps kunnen zijn :

- Aangeboren : een afwijking in de chromosomen

- Erfelijkheid

- Een bepaalde leefwijze van de moeder tijdens de zwangerschap

- Ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap

- Verworven : tijdens de geboorte :bijvoorbeeld door zuurstofgebrek- Na de geboorte door een ongeval of door ziekte of ouderdom

· Scholen voor gehandicapte zijn : mytylschool , tytylschool ,school voor auditief gehandicapten , school voor visueel gehandicapten ,mlk-school , zmlk-school

· Mytylschool : school voor lichamelijk gehandicapte kinderen , het kind krijgt les met allerlei hulpmiddelen en hij krijgt de therapien die hij nodig heeft.

· Tytylschool : Deze school of instelling is bedoeld voor mensen met een meervoudige handicap, ze leren hier alle dagelijkse dingen die je in het leven doet en ook zij krijgen de therapien die ze nodig hebben.

· School voor auditief gehandicapten , op deze school krijgt het kund met hulpmiddelen les het kind leert er praten en ze leren gebarentaal en ze leren hoe ze zo goed mogelijk met hun handicap om moeten kunnen gaan

· School voor visueel gehandicapten : op deze school leert het kind lezen via het braille schrift dit is het blindenschrift, het meeste lesmatriaal is aangepast voor de kinderen.

· Mlk- School : deze school is bedoeld voor kinderen die moeilijkheden hebben met het leren ze krijgen les in kleinere groepen en ze krijgen meer aandacht vanwege hun leerprobleem

· Zmlk –School : deze school is bedoeld voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ze leren hier de meeste dingen die je in het dagelijkse leven doet ze krijgen meer aandacht en volgen de vakken op een lager niveau

· Voor de opvang en ontwikkeling van gehandicapten zijn verschillende mogelijkheden een aantal plaatsen waar een gehandicapte geplaats kan worden zijn :

- Sociowoning

- Instelling

- Gezinsvervangend tehuis

- Woning voor begleid zelfstandig wonen

· instelling : in een instelling wonen kinderen in een leefgroep van ongeveer 8 tot 10 personen van hetzelfde niveau, ze krijgen hulp en begeleiding ook krijgen ze therapien.

· Sociowoning : dit is een woning voor een groep gehandicapten volwassenen waar ze min of meer zelfstandig kunnen wonen. Ze krijgen hierbij wel begeleiding.

· Gezinsvervangend tehuis : dit is een gewoon huis waar een groep kinderen woont van verschillende leeftijden. Ze gaan overdag naar een mlk-school of een zmlk-school.

· Woning voor begeleid zelfstandig wonen : deze mogelijkheid is beschikbaar voor een kleine groep licht verstandelijke gehandicapten de gehandicapte heeft een eigen woonruimte die hij ook zelf onderhoud maar ze krijgen wel begeleiding bij het wonen.

· Snoezelruimte : dit is een ruimte waarin voorzieningen zijn aangebracht die de zintuigen van de gehandicapte prikkelen. Door de zachte materialen de muziek en de bewegende lichtpatronen kunnen ze zich ook ontspannen

· Een sociale werkplaats is een werkplaats waar gehandicapte onder begeleiding kunnen werken op hun eigen tempo en op hun eigen niveau

· Op een sociale werkplaats worden allerei soorten werken vericht een aantal hiervan zijn:

- industrieel :

- Verpakken van producten

- Monteren van apparatuur

- Maken van kleine meubels

- Verzorgen van mailings ( mailings = poststukken )

- Cultuur en Civieltechnisch :

- Onderhouden van plantsoen

- Onderhouven van sportvelden

- Plaatsen van speeltoestellen

· een gehandicapte vind vaak voldoening in zijn werk

· hij verdient een salaris

· heeft een goede dagbesteding

· en kan zich volwaardig lid van de maatschappij noemen.

· Twee soorten therapie zijn : fysiotherapie en ergotherapie

· Fysiotherapie : deze theraphie is bedoeld om de gehandicapte zo sterk en flexibel mogelijk te maken. Met fysiotherapie probeert men de gehandicapte zo mobiel mogelijk te maken een aantal onderdelen van fysiotherapie zijn , massages , soepel maken van de spieren, en de spieren aan het werk zetten.

· Ergotherapie ; met deze therapie probeert men de gehandicapte te trainen in de dagelijkse dingen van het leven. Bij ergotherapie leert men de gehandicapte met hulpmiddelen om te gaan ze adviseren over hulpmiddelen en hij leert hem handigheidjes over de persoonlijke verzorging en geeft hem huishoudtraining

· Adl hulp : met adl-hulp kan een gehandicapte min of meer zelfstandig leven. Ook is adl hulp hulp bij de dagelijkse levensverichttingen. Er komt hulp om de mensen te wassen en aan te kleden en door deze hulp kan de gehandicapte alleen of zelfstandig leven.

· Adl hulpmiddelen : adl hulpmiddelen zijn hulpmiddelen voor de dagelijkse verzorging een aantal voorbeelden zijn

- grote kam met handvat in de hoek

- een apparaatje waarmee je knopen dicht kunt doen

- apparaatje om appels of aardappels te schillen

- een kaasschaaf die vast zit

- messen met aangepast handvat

· hulphonden sommige gehandicapte hebben een grote steun aan hulphonden.

· Er zijn drie hulphonden : blindengeleidenhond , signaalhond, adl-hond.

· Blindengeleidenhond : deze hond is bedoeld om visueel gehandicapte buitenshuis te begeleiden. Hij is er in getraind om zijn baas rond obstakels te leiden hem te helpen met oversteken en in of uit openbaar vervoer te stappen

· Signaalhond ; deze hond reageert op signalen denk aan de telefoon die gaat het piepen van de magnetron enzo. De hond kan ook getraind worden in het waarschuwen van andere mensen wanneer zijn baas een hartaanval krijgt.

· Adl hond : deze hond kan bepaalde handelingen van de gehandicapte overnemen de hond maakt bijvoorbeeld de deur open voor zijn baas haalt de krant uit de brievenbus en pakt de telefoon op.

· De Spd : sociaal pedagogische dienst

· De spd geeft hulp aan verstandelijke gehandicapten en hun gezinsleden men geeft advies en informatie. De spd geeft training en begeleiding bij persoonlijke en emotionele problemen. Verder helpt de spd bij het regelen van:

- onderwijs

- opvang

- werk en woonmogelijkheden

- vrijetijdsbesteding en vakanties

- financiele regelingen

- hulp bij persoonlijke problemen

· lichamelijke gehandicapte van 18 tot 65 jaar kunnen naar een activiteitencentrum. Hier leren ze hun mogelijkheden ontdekken ze krijgen er ook scholing en leren er zelfstandiger functioneren. Je kunt de activiteiten onderverdelen in :

- arbeidsmatige activiteiten

- educatieve activiteiten

- Adl

- Creatieve activiteiten

- Sport spel en beweging

· voorbeelden van arbeidsmatige activiteiten zijn : Klussen in huis, tuinieren, houten speelgoed maken

· Voorbeelden van educatieve activiteiten zijn : tekstverwerken, omgaan met geld, gespreksgroepen.

· Voorbeelden van Adl zijn :leren koken , en hygiene

· Voorbeelden van creatieve activiteiten zijn : tekenen en schilderen , muziek maken, werken met textiel.

· Voorbeelden van sport spel en beweging zijn : zwemmen, yoga, computerspelletjes.

· Vrijwillegersprojecten voor gehandicapten zijn : bv de zonnebloem deze regelt bezoekjes met de gehandicapte en gaat zo nu en dan op bezoek om de gehandicapte gezelschap te houden. Ook doen ze uitstapjes met de gehandicapten en zo nu en dan gaan ze een dagje met de gehandicapten weg.

· Financiele regelingen ; er bestaan verschillende wetten en financiele regelingen voor gehandicapten. We kennen de volgende wetten :

- de wet voorziening gehandicapten deze gaat over : vervoer zoals een aanpassing van de auto, woonvoorzieningen, zoals wooningaanpassingen, rolstoelen zoals een electrische rolstoel.

- De ziekenfondswet deze gaat over : hulpmiddelen zoals een prothese, geneeswijze zoals fysiotherapie en homeopathie

- De algemene arbeidsongeschiktheids wet deze gaat over : onderwijsvoorzieningen en aanpassingen op de werkplek zoals bv vervoer naar het werk of hulpmiddelen op het werk· Fondsen : voor lang niet alleen kosten is een finaciele tegemoedskoming er zijn daarom verschillende verenigingen opgericht. Zij proberen meer inkomsten te krijgen door activiteiten te organiseren voor gehandicapten bijvoorbeeld :

- een landelijk bekend gironummer waar iedereen geld op kan storten

- loterijen

- collectes

- ondersteunende lidmaatschappen

- verkoop van artikelen.
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Mytylschool is voor lichamelijk én geestelijk gehandicapte kindertjes. Werk er zelf :)

14 jaar geleden

Y.

Y.

Hartstikke bedankt voor je verslag ik heb er veel uit kunnen halen...
xxxx yfon

16 jaar geleden

S.

S.

hey meisie egt heeel erg bedankt dat dit op deze site stond je hebt me egt uit de brand geholpen thanks kuzzz sandy lafff ya!!!

16 jaar geleden

R.

R.

Hoi daisy

ik had je werkstuk over gehandicapten op internet gelezen ik vind hem erg goed en wil hem zelf ook gebruiken en inleveren op school, alleen ik vroeg mij af op welke school jij zit, want ik ken ook een daisy vmbo klas 4 bij mij op school en als jij/zij dat werkstk natuurlijk allang ingeleverd heeft dan kan ik dat niet meer gebruiken.

Ik hoop dat je antwoordt en alvast bedankt voor je hulp

groetjes van Roxanne

16 jaar geleden

A.

A.

zo dat was eens een goeie werkstuk echt duidelijk en zo en heel veel informatie ik konbeter van deze werkstuk leren dan in mijn boek. hij is echt goed....

16 jaar geleden

F.

F.

Bronvermelding??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9 jaar geleden

L.

L.

goed,mooi en duidelijk

6 jaar geleden