De hondeneters door Marita de Sterck

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover De hondeneters
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 885 woorden
  • 17 december 2020
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
27 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Prijzen
Gouden Uil (2010 Winnaar)

Boekcover De hondeneters
Shadow
De hondeneters door Marita de Sterck
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het verhaal gaat over een jongen die Victor heet en de zoektocht naar zijn Mechelse herder Django doet. Het verhaal speelt zich af in de eerste wereldoorlog van 1914 tot 1918 tussen de plaatsten Mechelen en Boom. Victor is niet een normale jongen zoals alle anderen, want Victor heeft epilepsie, dit noemt men ook wel de vallende dood. Hij heeft het er dan ook best moeilijk mee en al helemaal in de oorlog als een jongen van 17 die zijn hond kwijt is.
Omdat Victor epilepsie heeft word hij door zijn ouders behandeld als een kind die niets kan. Ook de enige echte vriend die Victor dan ook heeft is Django. Django is een stevige mechelse herder die ook anders is dan andere honden. Hij heeft twee verschillende kleuren ogen en heeft een speciale gave. Als Victor een epilepsie aanval krijgt voelt hij dat aan en vangt hem dan op.
Maar op een dag verdwijnt Django en is spoorloos. Victor is ten einde raad en loopt weg van huis zonder het te vertellen aan zijn ouders. Hij neemt alleen wat geld, een zakmes en een paar brieven en foto’s van zijn broer Nest mee. Nest werd door zijn vader gedwongen om bij het leger aan te sluiten, want zo werd hij een echt stoere jongen. Victor begint zijn zoektocht op de armenmarkt en komt daar een paar gruwelijke dingen te weten. Er worden honden geslacht in het plaatsje ‘Boom’ en daarna wordt het vlees verkocht voor veel geld, omdat ze bijna helemaal niks meer hebben om te eten. Dus waarschijnlijk is Django daar ook heen gebracht. Toen Victor ontdekte dat Django weg was besluit hij om gelijk naar Boom te gaan. Hij moet een lange tocht afleggen wat veel risico’s met zich mee brengt. En al helemaal omdat hij epilepsie heeft waar veel mensen niet van weten, doordat hij zijn papieren niet mee heeft. Maar hij heeft er alles voor over om zijn hond weer te vinden.
De barre tocht langs de rivieren van de ‘Rupel de Dijle’ en over het ‘Zennegat’ krijgt hij zijn eerste epilepsie aanval weg van huis. Gelukkig kwam hij een vriendelijke vrouw tegen die wist wat ze moest doen. Hij herinnerde zich niets meer toen hij ontwaakte uit zijn aanval. Op het moment dat hij weer alles wist kreeg hij van die vrouw wat soep en besloot daarna veder te gaan. Na een paar uur lopen komt hij langs een boerderij waar hij besluit om even te gaan kijken opzoek naar eten, maar hij krijgt weer een epilepsie aanval. Maar nu treft hij het niet. Hij word wakker vastgebonden aan een varkensketting in een stal. Hij ontmoet daar Anna, een dochter van een melkvervalser. Victor vindt haar heel mooi, maar ze heeft alleen een slecht karakter. Hij word uiteindelijk vrijgelaten alleen zijn geld werd wel ingenomen dus moest verder zonder geld. Anna heeft hem verteld dat hij rond de avond bij het Zennegat aankomt en dat hij daar in het café kan overnachten. Daar komt hij Flor tegen die hij heeft ontmoet aan het begin van zijn reis, die verboden liedjes zingt. Flor verteld in het café een verhaal over de gebroeders van Raemdonck. Dit verhaal doet Victor aan zijn broer Nest denken.
De volgende dag steekt Victor het Zennegat over en daar maakt hij kennis met de voddenvrouw die de vodden met haar ezel van Zennegat naar Hellegat rijdt. Hij mag even met haar meerijden naar café de ‘tien billekens.’ Hij overnacht hier omdat het te laat is om nog verder te lopen naar Boom. Hij beleeft heel veel die nacht. Hij drinkt bier en laat een tatoeage zetten, maar krijgt ook een epilepsie aanval. De volgende ochtend gaat hij verder op pad. Tegen de middag komt Victor aan de tolbrug in Boom. Hij heeft alleen één probleem. Hij heeft geen papieren mee om over de brug naar Boom te kunnen. Hij moest nu iets bedenken om er met een smoes langs te kunnen. Als hij aankomt in Boom besluit hij meteen om naar de hondenkooi te gaan om te kijken of Django daar ook is. Toen hij daar was aangekomen ziet hij dat bijna het hele dorp bij de kooi staat. Vooral de mensen die hij heeft ontmoet in café de tien Billekens. Hij besluit om naar de kooi te lopen zonder tegen de mensen te praten. Precies op het moment dat hij de kooi in wil kruipen krijgt hij een hele grote epilepsie aanval. Gelukkig was er een doktor aanwezig die hem kon helpen en naar het ziekenhuis in Boom bracht. Toen hij wakker werd kwam hij te weten dat de dokter zijn vader heeft laten weten dat hij daar in het ziekenhuis ligt. Hij besluit gelijk om weg te gaan naar de hondenslachterij om daar Django te zoeken. NOTES: nest is de broer van victor en is een mietje, bij de boerderij waar victor vast zat dachten de mensen daar dat hij een weerwolf was en hij ontsnapte door een brief voor te lezen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hondeneters door Marita de Sterck"