Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


  1. Folkrad en Chloë worden allebei in Napels verkocht als slaaf aan heer Lucius. Hij behandeld zijn slaven immers goed. Hij heeft ook een zoon (Marcus) die zijn slaven wel misbruikt. Folkrad is verliefd op Chloë en ziet dat Marcus Chloë verkracht, Folkrad wurgt marcus en vlucht. Ondertussen barst de Vesuvius (vulkaan) uit en verwoest Pompeji. Chloë sterft en Folkrad zoekt zijn vrije leven op.
  1. Het verhaal wordt verteld uit twee verhaallijnen, die van Chloë en Folkrad. De verhaallijn van Folkrad begint 1 jaar eerder, 78 na Christus. Chloë en Folkrad komen elkaar in de villa tegen als slaaf, dit is in 80 na Christus. Deze jaren staan steeds aangegeven bij een nieuw hoofdstuk.
  1. Het verhaal wordt verteld in 210 bladzijden (verteltijd). De hoeveelheid tijd die in dit verhaal is verlopen is rond de 3 jaar (vertelde tijd). Belangrijke en spannende dingen worden scenisch verteld. Maar het verhaal wordt vooral panoramisch verteld, er wordt niet veel uitgebreid verteld over gebeurtenissen. Het loopt gewoon door. Daarom wordt het ook ononderbroken verteld, er komen geen flashbacks en tijdsprongen gebruikt. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Tijdvertraging en versnellen door middel van tijdverdichting wordt wel gebruikt. Tijdvertraging bij spannende en belangrijke gebeurtenissen en tijdverdichting bij elk nieuw hoofdstuk. Het verhaal heeft 2 verhaallijnen, in elke verhaallijn zit in het begin een motorisch moment. Dit is bij beide verhaallijnen het punt waar Folkrad en Chloë verkocht worden als slaaf.
  1. Je hebt 2 hoofdpersonen in dit verhaal, Folkrad en Chloë. Folkrad groeit op als zoon van stamhoofd van de Cananefaten en wil er dan ook niet aan denken om in een Romeinse stad te komen. Als zijn stad wordt verwoest wordt hij verkocht al slaaf. Hij vindt dit het ergste wat er bestaat. Hij wil terug, terug naar zijn vrijheid. Folkrad wordt hier wel sterk van en laat zich niet kennen. Hij komt erachter dat hij het nog niet eens zo slecht heeft in de villa. Als hij zit dat Marcus Chloë mishandeld slaat hij toe en vlucht hij weg. Hij heeft zijn vrijheid terug, hij heeft zijn slavenring van zijn nek af kunnen krijgen. Hij is vrij! Je merkt dat Folkrad veranderd is in het verhaal. Eerst moest hij maar niks hebben van de Romeinen, later wou hij leren lezen en schrijven. Hij werd nieuwsgierig.

Chloë is een heel behulpzaam meisje, ze is opgegroeid bij een andere familie. Ze kan het daar goed vinden. Op een dag wordt ze verkocht als slaaf, dit is haar ommekeer. Ze wordt zwanger van Marcus, haar kindje wordt immers afgepakt. Ze besluit niks meer te zeggen. Als Folkrad ook in de villa komt veranderd ze. Ze gaat weer praten, en wordt verliefd op Folkrad. Ze doet er alles voor om in contact met hem te kopen. Als Folkrad vlucht heeft ze heel erg spijt dat ze niet mee is gegaan. Ze wordt een dag later bedolven onder de lava van de Vesuvius. Chloë was in het begin erg zwak, maar door de komst van Folkrad werd ze blij en opgelucht. Ze vond het leven opeens niet meer zo erg. Ze heeft immers een mooie dood gehad. Ze heeft haar kind kunnen vinden bij een andere familie, levend en gezond.

  1. Het verhaal wordt uit twee standpunten verteld die van Folkrad en Chloë. Folkrad leer je kennen als een sterke en stoere jongen. Hij ervaart alles positief, hij wil zich aanpassen aan het leven van de Romeinen. Chloë heeft dit echter niet. Ze wil heel graag haar eigen gangetje gaan. Je leert Folkrad en Chloë heel goed kennen omdat deze stukjes voor scenisch verteld. Je kan je dan ook goed inleven in hun gevoelens, in hun pijn. Bijvoorbeeld de uitbarsting van de Vesuvius, dit wordt wel verteld in 70 bladzijdes en is vooral showing. Je voelt de gebeurtenissen zelf ook, je leeft mee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Pater

Pater

Ga leren spellen

1 jaar geleden