Lieve Céline door Hanna Bervoets

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Lieve Céline
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 2968 woorden
  • 28 oktober 2020
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
16 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2011
Pagina's
206
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Prijzen

Boekcover Lieve Céline
Shadow

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Celine Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar een doel in haar leven: Celine zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas. Op Schiphol, en later ook in het vliegtuig, schrijft ze achttien brieven aan haar idool. Daarin vertelt Brooke over …

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Celine Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar een doel in haar…

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Celine Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar een doel in haar leven: Celine zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas. Op Schiphol, en later ook in het vliegtuig, schrijft ze achttien brieven aan haar idool. Daarin vertelt Brooke over het leven in Amsterdam-Noord. Over haar moeder, haar zus, het huis op de Waddenweg, de Canta. Stap voor stap onthult ze haar grootste geheim.

Lieve Céline door Hanna Bervoets
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Lieve Céline

Hoofdstuk 1

De hoofdpersoon is Brooke (23)haar zusheet SueBrooke woont in Amsterdam noord en werkt in een souvenirwinkel waar vaak Engelsen komen. Brooke is in een of ander winkelcentrum, tijdens het verhaal krijgen we steeds stukjes te zien van een brief die aan Céline Dion is gericht. Ze is best geobsedeerd met die zangeres. Binnenkort gaan ze naar een concert van haar.

Hoofdstuk 2

Sue is een zusje van brooke. Elke zondag gaan ze naar de mc DonaldsBrooke vergelijkt nog méér dingen die zij en Céline gelijk hebben volgens haar. Ze vertelt steeds iets over zichzelf en gaat vervolgens uitleggen aan Céline hoe ze daarin op elkaar lijken. Sue zat uiteindelijk 4 klassen hoger dan Brooke omdat Brooke 4 keer was blijven zitten. Op een dag pakt Brooke het verkeerde chips zakje en die middag wordt ze na school opgewacht door Patricia, Brenda en Sounnaze gooide zand in haar oog en Patricia ging vervolgens met een klaparmbandje snijden in Brooks arm (wtf). Sue redde Brooke uiteindelijk. Blijkbaar had Anouradha gehint dat Brooke hulp nodig zou hebben. Op een middag toen Pamela terugkwam van de ouderavond van haar dochters was ze trots op de slimme Sue en boos op Brooke. In dit huis zouden we niet anders zijn. Geen speciale hulp. Geen extra lessen. En achter in de klas blijven zitten. Dan begreep Brooke het vaak niet dus ging ze maar tekenen. 

Schiphol, 13:30 uur

Sue en Brooke gingen nooit op vakantie, op een dag wilde Sue graag naar de camping in Frankrijk omdat al haar klasgenoten dat ook deden. Dat mocht niet maar haar moeder bracht haar wel naar een nieuwe vijver waar ze in konden zwemmen. Dat was echter ook niet goed genoeg voor Sue want de vijver vond ze vies. Sue ging er niet in zwemen en Brooke ook niet. Toen besloot Pamela er zelf maar in te gaan zwemmen. De moeder verdween voor een hele lange tijd en Sue beschuldigde haar meteen van wegzwemmen en hun achterlaten. Brooke bleef hoop hebben en Pamela kwam ‘s avonds laat terug gezwommen. Sinds dien verdwijnt Sue altijd meteen naar haar kamer terwijl Brooke samen met haar moeder op de bank zit. 

Schiphol, 14:00 uur

Brooke denkt graag na over momenten van de dag. Ze weet dan nog precies wat Céline doet of deed op dat moment. Haar nieuwe school vond Brookevervelend in de brugklas. Er was een jongen: Richard. Hij was blijven zitten en hij peste haar. Na meerdere keren vragen mochtBrooke van school. Gewoon zomaar. Het leek haar moeder niet zo veel te schelen.

Schiphol, 15:30 uur

Toen Brooke niet meer naar school hoefde waren alle dagen hetzelfde. 3 jaar lang gebeurde er bijna niks, Sue zakte van havo naar mavo en maakte van haar parttimebaan (bij de Etos) een fulltimebaan en deed geen examen.  Sue kreeg een vriendje, Johan, en hij had altijd wat leuks te vertellen. Hij werkte in de rozenkas. Door hem was Sue ook weer vaker thuis. Hij en Sue waren heel gelukkig samen. 

Schiphol, 16:01 uur

16 juni was een bijzondere dag, Brooke heeft dit verhaal al 7 keer verteld!! Haar moeder was die middag nergens te bekennen en een bepaalde veerboot ging niet. Die middag kwamen er twee agenten (thuis) langs. Ze hebben de canta van haar moeder uit het water gevist. Johan verdwijnt en komt later die avond terug: ‘Het was haar, het was echt haar’

Schiphol, 16:20 uur

(Het boarden is al begonnen maar Brooke blijft nog even zitten en schrijven, ze heeft toch wel vaste plaatsen) Pamela had die ene dag geprobeerd de pond te halen, die was enkel al deels aangevaren, maar dat had ze niet gezien dus reed ze door. Uiteindelijk kwam de canta klem te zitten tussen de pond en het land en is daarna in het water gevallen en gezonken met Pam erin. Brooke dacht op de begrafenis pas echt aan haar moeder, aan hoe ze was maar ze wist niet altijd meer goed wat echt was en wat niet. Het was nu allemaal voorbij. Tegelijkertijd met het liedje dat voorbij was. Van Céline Dion. En vanaf dat moment werd ze dus fan (line had trouwens ook precies bij dat liedje, Fly, een zusje verloren). Johan woonde nu bij hen. Hij vroeg steeds of Brooke naar buiten kwam maar ze bleef dagenlang op haar kamer. Vanaf toen ging Brooke ook lijstjes maken met allerlei info over Céline, op het NederlandseCéline forum las ze veel over wat andere fans vonden. Het vliegtuig vertrekt, ‘Céline ik kom eraan’

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

II Vliegen

Boven Engeland, 18:00 uur (Nederlandse tijd)

Brooke zit in het vliegtuig en ziet 2 gemiste oproepen van Sue en 1 van Johan. Zei weten niet waar zij is. Ze zijn nu waarschijnlijk aan het ruziën daaroverBrooke weet nog precies wanneer de ruzies begonnen waren. Johan en Sue wilde Brooke weer eens mee naar buiten nemen (omdat Brooke alleen maar op haar kamer lag en naar Céline Dion luisterde,) maar toen ze eenmaal buiten waren aangekomen had Brooke het gevoel dat ze stikte. Die avond hadden Sue en Johan voor het eerst ruzie. De eerst kerst zonder Pamela was Johan bij hen. Brooke dronk haar eerste biertje. Johan vertelde dat hij een lening ging nemen om een busje te kunnen kopen. Daarmee zou hij minstens 15 man naar tuinders kunnen brengen en 2 keer zo veel geld gaan verdienen. Sue zei dat ze een cursus wilde doen waarmee ze op t kantoor van Etos kon werken en ook 2x zoveel kon verdienen. Die avond fantaseerde ze over alle dingen die ze met dat geld konden gaan doen. Het was een leuke avond, de laatste leuke avond. Van al die leuke dingen is nooit iets gekomen. De volgende middag dacht Brooke dat er werd ingebroken maar het waren deurwaarders. De tv, vaas en nog wat andere dure dingen waren weg. 

Boven de zee, 20:00 uur (Nederlandse tijd) 

Dit wil je ook lezen:

Blijkbaar had Pamela allemaal schulden van leningen, die moesten Sue en Johan mooi betalen. Ze kregen hun spullen wel terug maar die lening kreeg Johan natuurlijk niet meer. Masja kwam. Een soort psycholoog voor BrookeZe ging samen met Masja buitenlopen maar het was toch best veel voor Brooke. Ze reageerde overal erg heftig op. Wel had ze samen met Masja een lijstje gemaakt om hoe ze bij Céline kon komen en dat was dan wel weer positief. 

Boven de zee 22:06 uur (Nederlandse tijd)

Toen ze op de langste dag van het jaar een soort feestdag wilde organiseren deed Johan heel simpel tegen Brooke maar die leek het niet door te hebben en Sue, Sue praatte bijna niet meer tegen BrookeBrooke werkte op een werkplaats waar ze dozen inpakte. Iedereen praatte tijdens de lunch altijd over wie er niet was en waarom niet. Ze zei niks. Farid zei ook niks. Hij had gevochten in een oorlog en erg lelijke dingen gezien. Hij zei dat hij en Brooke op elkaar leken omdat ze wisten dat ze nutteloos werk aan het doen waren dat machines net zo goed konden doen. Brooke dacht er niet zo over. Ze wilde dit werk want hiermee verdiende ze geld en met geld kon ze naar Céline. Madelon kwam van een andere werkplaats. Ze vond het stinken bij deze dus probeerde allerlei dingen uit. Jeroen kreeg er een allergische reactie van en Farid was het zat dus hij zei dat maar toen had Madelon ineens besloten dat het niet de werkplaats was die stonk maar FaridHet liep uit de hand. Madelon begon hysterisch met deo te spuiten, de deo verspreidde en vuur via de geurkaars en Jeroen stond in brand. Het was verschrikkelijk. Die middag belde ze Masja en samen gingen ze naar de McDonalds en praten. Thuis was Sue daar erg geïrriteerd over. EN te laat EN met Masja eten. Zijn wij niet goed genoeg meer voor je? De volgende ochtend was Sue op haar best. En de hele dag hebben ze samen gekeken naar vakanties. Brookeherinnerde haar aan de mensen van Tiel (financiën) maar Sue zei: die kennen mij en niet Johan. Dus ze betaalde met zijn creditcard en zouden over 2 weken naar Egypte gaan. Het leek toen leuk. Achteraf wilde Brooke dat ze het nooit had gedaan. 

Boven Groenland, 23:51 uur (Nederlandse Tijd)

Brooke verteld over de vakantie in Egypte. Er waren grappige Russen in het Resort en heel veel eten, maar ze aten alleen het gene dat ze kenden en dronken geen wijn maar bier. Die avond ontmoette ze een ander stel: Johan en Susan. Zij waren heel anders en ineens vonden Sue en Johan de Russen vervelend net als dat stel. En ze proefde wijn en nieuwe dingen. Ze deden zich anders voor dan ze waren. Ook toen het stel vroeg naar hun situatie zei Sue dat ze iets als manager deed en dat Johan in de rozen zit. Brooke vond het allemaal maar raar. Die nacht kon ze voor het eerst niet goed slapen in het resort (waar ze eerst dus echt super had geslapen)

Boven wolken, 01:22 uur (Nederlandse tijd)

Ook zijn ze in Egypte een dag mee wezen snorkelen met de andere Johan en Susan. Dat was erg leuk. Brooke was enorm verbaast over hoe enorm mooi al die vissen zijn. Verbaast over het feit dat er een compleet andere wereld precies onder je voeten is. Die avond (of de volgende avond, dat wordt niet echt duidelijk gemaakt) gaan ze uiteten in het restaurant van het resort. Je moest daar waarschijnlijk wel voor betalen, niet all inclusive, maar ja ‘als je op vakantie bent wil je toch wat nieuws’ zei Sue (dat is Susans tekst...dacht Brooke).. Maar toen ze het restaurant instapte zouden ze wensen dat de aankomende 24 uur nooit was gebeurd.

Er stonden helemaal geen tafels en stoelen in het restaurant? Er stonden allemaal bedden met dienbladen waar je vanaf moest eten. Brooke was ondertussen gewisseld van bier cola naar whisky cola en ook daar dronk ze veel te veel van. Opeens gingen andere Johan en Sue er vandoor? Terwijl hun Johan en Susan er nog waren. Susan kuste Johan en was enorm geïrriteerd door Brooke (ze behandelde Brooke als een klein kind waar Brooke dan weer kwaad van werd) maar Susan ging uiteindelijk niet meer naar Johans en Brookes kamer. Johan ging die avond op Brooke liggen? Maar die wist niet wat er gebeurde (en ik ook niet. Het was heel vaag) maar ze rook chloor, zee, zweet en parfum van Sue. 

Boven wolken, 02:01 uur (Nederlandse tijd)

De volgende dag waren Johan en Sue boos op elkaar om wat ze gedaan hadden (maar wat dat nou precies is maakt deschrijver niet meteen duidelijk)

Nog steeds boven wolken, 02:59 uur (Nederlandse tijd)

Brooke gaat Céline nu vertellen over het verhaal bij de Hema. Ze sprak nu 1 keer per week (eerst was dat 2x) met Masja af. Het ging beter. Het viel Masja op dat Brooke wat dikker was geworden. Brooke vertelde dat ze ook wel meer at maar s 'ochtens niet, dan was ze ziet. Zwanger. Brooke was zwanger van Johan (hij had haar op vakantie dus TOCH aangeraakt) Sue was boos. Brooke noemde het meisje Céline. 

Boven Amerika, 18:15 (hier!)

Op een middag moest Céline huilen en Brooke dacht dat ze mischien honger had maar borstvoeding duurde ook zo lang dus gaf ze de baby wat rozijntjes (een heel stomme actie natuurlijk maar daar had ze nog niet aan gedacht) en de baby stikte. Het boek laat het lijken alsof de baby dood is maar 1 bladzijde verder hebben ze het er weer over dus Céline leeft nog : )

Na 2 maanden praat Sue eindelijk weer tegen Brooke, maar het is niet plezierig. Ze gingen verhuizen. De straat waar ze nu woonden ging verbouwen en de mensen die er woonden kregen als tegemoetkoming een bak geld en een nieuwe woning. Johan en Sue gingen weg. Brooke mocht niet mee...haar wereld stortte in. Ze begreep er niks van. Waarom mocht zij nou niet mee? Ze belde Masje (die wist overal van en hat alles al uitgedacht wat Brooke meteen door had en wat dus ook niet zoon doordachte actie was) Masja suggereerde een woongroep terwijl Brooke in haar hoofd al helemaal had bedacht hoe ze bij Masja zou komen wonen. Ineens werd het Brookehelemaal helder dat ze Masja eigenlijk helemaal niet kende. Masja kende haar wel maar niet andersom en dat is slecht. Brooke was het allemaal kwijt...maar wie alles kwijt is heeft niks te verliezen en ze bedacht een plan...

III Las Vegas

Las Vegas, 20:34 uur

Eenmaal aangekomen in LV checkt ze haar voicemails. Ze zijn van Johan Sue en Masja, ze willen allemaal weten waar de baby is en Masja zegt dat er ‘iets’(niet duidelijk wat) gebeurd is bij de bijenkorf en ze denken dat Brooke daar iets mee te maken heeft maar Masja zegt dat ze dat niet gelooft maar dat Brooke alsnog wel echt naar huis moet komen. Bij de balie op het vliegveld vraagt de man voor een 2e keer om Brookes paspoort. Ze wordt heel nerveus en denkt dat ‘ze haar door hebben’? Maar dan gebeurt er niks en mag ze gewoon doorlopen. 

Las Vegas, 22: 43 uur

Om naar het colloseum theater te gaan moest je door een bepaald casino lopen. Daar was veel herrie. Op een gegeven moment zag Brooke een spelcomputer van Cleopatra. Ze hield haar oor tegen het scherm om het muziekje te horen en eventjes was alle stress weg. Brooke was nu hier en ze wilde nooit meer terug (oja ze zegt ook nog ‘geen baby’ like...uhm.. WAAR IS DE BABY?!?!)

Las Vegas, weet niet hoe laat

Brooke was naar het concert geweest. Het was fantastisch! Het was het beste wat ze ooit had meegemaakt! Toen zat ze te ontbijten de volgende dag en ze zou die dag naar NOG een concert gaan? Om tijd te doden ging ze naar een internet ruimte in het hotel en ze ging op het forum. Het filmpje of de foto kon ze niet zien maar de reacties wel: lijpe chick, dat is een echte fan, wie doet nou zoiets. Het wordt niet duidelijk wat je ziet maar Brooke denkt (of weet) dat het over haar gaat en ze wordt verdrietig...(heeft dit iets te maken met dat bijenkorf gedoe? Of met de baby?

Brooke was naar het concert geweest. Het was fantastisch! Het was het beste wat ze ooit had meegemaakt! Toen zat ze te ontbijten de volgende dag en ze zou die dag naar NOG een concert gaan? Om tijd te doden ging ze naar een internet ruimte in het hotel en ze ging op het forum. Het filmpje of de foto kon ze niet zien maar de reacties wel: lijpe chick, dat is een echte fan, wie doet nou zoiets. Het wordt niet duidelijk wat je ziet maar Brooke denkt (of weet) dat het over haar gaat en ze wordt verdrietig...(heeft dit iets te maken met dat bijenkorf gedoe? Of met de baby?

In de bijenkorf:...Brooke staat op de roltrap omhoog. Naar der reling waar haar moeder vanaf was gevallen. Ze checkt nog eens haar tas en de baby zit erin. Dood. Ze loopt naar de reling en gooit de tas, waar Céline in zit, van de reling af en ze loopt snel weg.

Nu rentBrooke over straat in Amerika. Iedereen wil wat van haar (gewoon puur omdat het Amerikanen zijn, volgens mij heeft dit gedeelte niks te maken met het hele ik-gooi-een-baby-van-een-reling gebeuren)brooke gaat vervolgens weer naar het concert ennet voor het laatste nummer begint gaat ze de zaal uit en beland ze heel bewust in de kleedkamer van CÉLINE DION!! Brookevindt het waarschijnlijk een top idee maar dat is het natuurlijk niet. Het is inbreken. Brooke schrijft haar laatste gedeelte van haar brief. Jij bent het Céline (ze denkt of het is zo dat Céline dan binnenkomt. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lieve Céline door Hanna Bervoets"