Stuk door Judith Visser

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Stuk
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 3861 woorden
  • 16 juni 2020
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
302
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Strop (2009 Genomineerd)

Boekcover Stuk
Shadow

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezig…

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een pa…

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing...

Stuk door Judith Visser
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Stuk Judith Visser

(Af en toe gebruik ik de naam Elly” als afkorting voor de naam “Elizabeth”. In het boek wordt de naam Elly NOOIT gebruikt in het boek)

Vanaf: blz. 7 De persoon ziet zichzelf doodliggen in de kist? Het was een droom waarbij de ik-persoon dood was. 

Vanaf: blz. 9 Ik-persoon, Elizabeth zat al 3 jaar bij kinderen in de klas die ze helemaal niet leuk vond en nu het 4e jaar ook weer. Elizabeth heeft een oogje op Alec maar die date al met knappe Riley en dus maakte zij geen kans. 

Vanaf: blz. 11 Sabina, Jeremy & Bastiaan zijn die ‘vervelende’ kinderen. Elizabeths banden waren voor de 3e keer deze maand lek geprikt dus ging ze naar de conciërge Sattnin was de rat van Elizabeth, huisdier. Elizabeth trekt (blijkbaar) plukken haar uit haar hoofd, beetje raar. Haar moeder weet niks van de pesterijen

Vanaf: blz. 14 Elizabeth haar vader woont niet meer thuis en zij en haar moeder eten altijd op de bank, de eettafel ligt te vol met spullen van haar moeders werk. Elizabeth denkt na over hoe het bij Riley thuis zou gaan, die heet vast een perfecte familie. Elizabeth heeft er een hekel aan als haar moeder haar Lizzie noemt. Ze vindt zichzelf niet overkomen als een Lizzie. Haar moeder zag er n net zo slecht als zijzelf uit maar dat was pas sinds ze haar werk als accountant weer opnam, toen bleef haar vader ook steeds vaker en langer weg. Hij ging blijkbaar vreemd met ene Rachel. Die zomer dat haar vader naar Amerika vertrok om met Rachel te zijn ging ook haar hond Rudy en haar oma dood. Toen haar vader Elizabeth op de begrafenis aansprak kwam haar moeder al snel tussen beide maar Elly wilde WEL met haar vader praten dus rende ze achter hem aan naar buiten. Maar daar stond Rachel al op hem te wachten en ze liepen samen weg, Elly keerde teleurgesteld terug naar binnen. Ze verhuisde na de scheiding van hun huis in Dordrecht naar een flat in Rotterdam. De dag voordat ze naar haar nieuwe school gin was ze bij Annemieke Esther in Dordrecht. Haar vriendinnen die ze nu niet veel meer zal gaan zien. Roy, het broertje van Annemieke gaf een van zijn ratten aan haar dus nu had ze Sattnin in plaats van Rudy. Op haar eerste schooldag op het Mercatus had Elly een rotdag, ze zat overal alleen. 

Vanaf: blz. 29 Denise was een meisje die later kwam instromen. Zij werd niet gepest en was erg populair. Ook zij vond Alec erg leuk maar hij was bezet met Riley. Na maatschappijleer moest ze praten met mr. De Boer, hij probeerde net als al die andere docenten “Elly te helpen” maar ze weest het af en fietste door de regen naar huis, heel even dacht ze erover om zichzelf voor een auto te gooien maar dan zou ze Sattnin in de steek laten en dat wilde ze niet. 

Vanaf: blz. 36 Net voordat Elly de klas in kan lopen wordt ze weer opgewacht door de pestkoppen maar uiteindelijk is ze binnen. Elly is best geobsedeerd op Riley, ze vindt haar leven fantastisch en zou er alles voor doen om haar te mogen zijn. 

Vanaf: blz. 39 Elly wachtte elke dag op de wc totdat iedereen naar huis was gegaan. Maar alsnog werd ze in de fietsenstalling vastgehouden door Jeremy en Sebastiaan en trok Sabina haar shirt en bh omhoog, toen ze na een tijdje uit de houdgreep was ontsnapt wilde ze wegrennen maar ze was niet snel genoeg. Ze kreeg een klap van Sabina en een stomp van Jeremy. Elly besloot naar binnen te gaan toen ze wegwaren. Binnen botste ze tegen Alec aan op de weg naar het toilet. Hij is erg zorgzaam naar haar toe toen hij de bloedende neus zag en bood aan met haar mee naar huis te fietsen. Maar Elly wuifde het weg. Thuis denkt ze na over wat ze allemaal gaat doen zodat ze volgend jaar op haar nieuwe school wel geaccepteerd wordt. Ze zou afvallen, haar haar blonderen en zelfs haar naam naar “Riley” veranderen. Elly werd kwaad op zichzelf dat ze zo kon denken dat ze alles kon oplossen en trok een pluk haar uit haar hoofd. 

Vanaf: blz. 52Het is de eerste lente dag, wanneer Elly over straat fietst wordt ze jaloers op mensen die ze niet eens kent. Op die dinsdag ochtend heeft Elly gym maar ze zegt tegen de docent dat ze buikpijn heeft om maar niet mee te hoeven doen. Thuis kuste Elly de spiegel en verbeelde ze zich dat het Alec was. Ze heeft het gevoel dat niemand echt van haar houdt en opnieuw trekt ze een pluk haar uit haar hoofd en nog een. Elly wil heel graag dood. Dan zou alle ellende voorbij zijn denkt ze. 

Vanaf: blz. 59Thuiskrijgt Elly vaak behoorlijke vreetbuien en vandaag gebruikte ze voor het eerst een soort tegenmethode om ervan af te komen. Ze pakte haar tandenborstel, stak die achterstevoren in haar keel en begon te kotsen. Blijkbaar chatte Elly sinds kort met jongens op het internet onder de naam Riley K. Die jongens hielden wel van haar dacht ze. Maar vaak stopte het snel? Ze wilde natuurlijk foto’s van Dit zogenaamd “mooie" meisje en die had ze natuurlijk niet. 

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Vanaf: blz. 65 Op zaterdag gaat Elly shoppen met haar moeder. In de Coolcat kwamen ze Sabina tegen maar ze zeiden niks tegen elkaar. Die middag thuis at ze bijna een hele zak Hamka’s op waarna ze die weer uitkotste. Die avond trok ze weer een pluk haar uit haar hoofd. 

Vanaf: blz. 70 Die zondag ontweek ze haar moeder zo veel mogelijk, tijdens het avondeten begon die namelijk weer over hoe saai Elly haar weekenden wel niet spendeerden

Vanaf: blz. 73 toen Elly bij het lokaal aankwam moesten ze eerst wachten op de docent. Bij binnenkomst gaf Sebastiaan haar een harde stomp in haar buik, snel daarna kwam Alec tussen beide, waarom? Dit was vast hoe Riley zich altijd moest voelen, beschermd en thuis fantaseerde Elly over wat zij allemaal zou doen als zij Riley was en als zij met Alec had. Waarna ze uit frustratie weer een plukhaar uit haar hoofd rukte. 

Dit wil je ook lezen:

Vanaf: blz. 80Deze dagen schuilde Elly niet meer in de toiletten omdat het daar niet meer veilig was. Dus ging ze naar de mediatheek. Helaas stonden de pestkoppen alsnog bij haar fiets toen ze daar aankwam. Ze pakte haar tas af en gooide de inhoud eruit. Toen drukte ze haar tegen het hek en Sabine kleedde haar uit en drukte vervolgens het gebruikte maandverband in Elly’s gezicht. Toen dwongen ze haar Sebastiaan te pijpen maar ze kotste over zijn pik van walging. Later gooide ze nog eens haar tas leeg een reden met een Cita over de inhoud. Thuis denkt Elly na over hoe alles zo veel fijner zou zijn als ze dood zou zijn. Ze denkt aan een zelfmoord met een overdosis slaapmiddel.Ze dacht hier heel vaak aan maar steeds deed ze het niet, ze kon het niet. 

Vanaf: blz. 92 Tijdens maatschappijleer gaat het erover dat iedereen er volgens media altijd perfect uit moet zien. De Boer vroeg aan iedereen wat hij of zij ervan vond. De meeste vonden het onzin wat Elly goed lietvoelen maar Alec zei dat hij zo zijn voorkeur had en dat was Riley. 

Vanaf: blz. 96 Vandaag was Elly’s moeder jarig wat betekend dat haar twee tantes en nichtjes kwamen. Eerst hadden Elly, Jennifer en Trisha het altijd leuk maar ze warennu net zoals de meiden van het Mercatus. Elly parkeerde haar fiets nu in een straatje wat verder van school, maar daar was haar fiets gestolen dus nu moest ze met de bus.Iwan en Clifton stonden ook bij de bushalte. Ze zeiden niks. Elly luisterde naar het orgel die achter het bushokje stond en droomde even weg naar 6 haar geleden toen ze met beide ouders in de Eftelingwas en in de draaimolen ging, toen alles nog goed ging. 

Vanaf: blz. 104 Op het feestje ging het er precies zo rampzalig aan toe als voorspelt. Zelfs Elly’s moeder zat er sneu bij en het was nog wel haar eigen verjaardag. Samen met Jennifer en Trisha liep Elly naar haar kamer. Daar begonnen de meiden al snel te roken. Ze hadden totaal geen oog voor Elly. Toen werd Jennifer geroepen om naar huis te gaan en niet veel later Trisha ook. 

Vanaf: blz. 112 Elly was vandaag van plan haar “Riley-pruik” te dragen. Tegen haar moeder vertelde ze een smoesje dat ze met Manon ging afspreken maar dat was natuurlijk helemaal niet zo. In de winkel probeerde Elly de pruik van de paspop af te halen maar die zat vastgelijmd aan de pop zelf dus die actie mislukte. Later die dag ging ze naar een of andere tropische winkel tegenover de Appie waar ze ook pruiken hadden en daar slaagde ze wel. 

Vanaf: blz. 121 ‘s nachts deel Elly de pruik op, ze wilde Riley zijn. Ze werd kwaad op zichzelf, ze kon nooit Riley zijn. Elly wilde gaan lijnen, alleen dan kon ze op Riley lijken

Vanaf: blz. 123die dag kon Elly de verleiding tot een magnum weerstaan. Het voelde als een mijlpaal voor haar. En Elly volgde Riley die middag. Ze wilde alles weten wat ze deed. Thuis probeerde ze Riley weer na te doen met de pruik. Die avond probeerde ze de pizzakoerier te verleiden in sexy kleding maar hij leek het niet te merken. Dit werkte Elly enorm op haar zenuwen en ze werd enorm kwaad en verdrietig. De volgende avond heeft ze het met haar moeder over het zoeken naar een nieuwe school. 

Vanaf: blz. 134 de volgende middag zal Elly Riley bij de bushalte. Ze was sipjes en vroeg of ze met Elly mee naar huis mocht en dat deden ze. Elly was super verbaasd natuurlijkThuis verteld Riley dat ze ruzie met Alec heeft omdat ze 3 dagen overtijd was. Blijkbaar dacht Riley dat ze zwanger was en als dat zo was dan zou ze het weg laten halen en daar werd Alec boos om. Hij stormde de school uit, zij ging naar het toilet en werd daar ongesteld dus de hele ruzie was voor niks geweest. Elly was bang dat Riley ervandoor wilde gaan dus als plannetje dat Riley bleef deed Elly slaapmiddel in haar drinken. Maar toen ze weer gingen kletsen was Riley kei aardig tegen Elly, ze stelde zelfs voor of ze misschien samen konden lunchen voortaan. Meteen had Elly spijt van wat ze gedaan had.

Vanaf: blz. 158 Elly kon (volgens zichzelf) niet anders dan haar “plannetje" alsnog uit te voeren en ze verstopte Riley in de kelder. Elly’s moeder kwam thuis en die had natuurlijk niks door.

Vanaf: blz. 165 om 3 uur ’s nachts werd Elly wakker. Ze ging met een flesje water naar Riley toe. Riley had gehuild en was natuurlijk hartstikke bang. Elly was van plan een of ander speciaal drankje te halen voor Riley. Met genoeg voedingsstoffen erin. Ook zou Elly een nieuw slot aanvragen voor de kelder zodat niemand Riley zou kunnen vinden

Vanaf: blz. 172Wanneer Elly de volgende dag met drinkontbijt bij de kelder aankomt ziet ze plas gemengd met bloed op de grond liggen “oh ja... ze was ongesteld”. Later kleedde Elly Riley uit en ruide al het bloed op de grond en op Riley zelf. Iets wat ze natuurlijk helemaal niet fijn vond. 

Vanaf: blz. 177 Op school viel het niet super erg op dat Riley er de eerste dag niet was. Tijdens het 2e lesuur zal Elly naast Alec omdat ze zei dat ze haar boek was bergeten maar hij was Riley natuurlijk nog niet vergeten en dus gaf hij niet zo veel aandacht aan Elly. Thuis was ze al een week aangemeld op een pro-anorexia site. Ze zou er alles aandoen om zo dun te zijn. Elly was ook nog even langs de apotheek geweest voor de nutridrink. Elly denkt nog steeds dat ze goed bezig is, dat Riley zich er uiteindelijk bij neer zou leggen. 

Vanaf: blz. 189 De slotenmaker was ondertussen al langsgekomen en het slot was vervangen. De volgende dag vertelde docenten dat Riley vermist werd. Wanneer Sebastiaan later een stom grapje maakt over dat Riley meegegaan zou zijn met een loverboy wordt Alec kwaad en verlaat vervolgens het lokaal. Die middag was er ook politie op school, die vroeg of Alec uit de klas wilde komen om een paar vragen te beantwoorden. 

Vanaf: blz. 197Die nacht verplaatste Elly Riley naar een ander schuurtje, Riley had de volgende ochtend op de stoel gepoept. Iets waar Elly GEEN rekening mee had gehouden. De rest van het weekend zit ze alleen maar op pro-ana sites. 

Vanaf: blz. 204 Haar moeder ging zondag naar tante Laurien om te helpen een de verbouwing voor Jennifer. Elly denkt nu dat ze nog een stapje verder moet gaan, ze moet ook zoals Riley praten lopen etc. Ze wil zelfs hetzelfde schaamhaar als Riley!!! Die dag kleedde Elly Riley helemaal uit! “Om haar goed schoon te kunnen maken” 

Vanaf: blz. 211 Die maandag zijne er mensen van het nieuws op school, pers. In de les krijgen de leerlingen een nummer van de politie dat ze kunnen bellen als ze iets weten. Ook moesten de leerlingen een voor een met politie praten. Alex wordt blijkbaar ook streng in de gaten gehouden doordat hij als laatste en ruzie met Riley heeft gehad (dat heeft Denise aan de politie verteld). Ook Elly werd die dag overhoord door 2 agenten. Ze leek even verdacht omdat ze alles in de verledentijd over Riley zei (alsof ze er niet meer was wat voor haar natuurlijk al zo voelde omdat zij natuurlijk de nieuwe Riley wilde zijn) maar toen ze over haar pestkoppen ging praten (om Sabina verdacht te laten lijken) was het snel afgelopen. Thuis had Elly het even meet haar moeder over Riley. Ze was verbaasd dat haar dochter er niks over had verteld maar ging er niet erg op in

Vanaf: blz. 227Elly denkt dat ze goed bezig is, ze gaat nu Sabina erin luizen door Riley’s agenda in Sabina’s tas te doen. Vervolgens ging ze op de wc zitten en belde ze Sabina, toen Sabina de mobiel wilde pakken kwam de agenda mee. Sabina schrok enorm en is erg bang dat hetpolitieonderzoek naar haar gedaan en dat kan slecht aflopen. Adma, een ander meisje dat door Sabina werd gepest had blijkbaar in haar afscheidsbrief geschreven dat het Sabina’s schuld was dat ze zelfmoord had geschreven dat het Sabina’s schuld was dat ze zelfmoord had geschreven. Later die dag werd ze uit de klas gehaald. Zou Manon het aan de politie hebben verteld?

Vanaf: blz. 233 Elly fantaseerde erover om Sebastiaan, Jeremy en Sabina te ontvoeren en ze dan te martelen. Veeeeel erger dan ze ooit bij haar hebben gedaan. Ze zou hun allemaal kaalscheren zodat ze nooit meer iemand zouden pesten vanwege de “looks”. In de avond viel het Elly’s moeder voor het eerst op dat ze was afgevallen

Vanaf: blz. 240 Vandaag ging de politie weer iedereen ondervragen en Elly kwam er weer snel vanaf en leek niet verdacht. Elly’s moeder was er ondertussen achter gekomen van de pro-ana sites, gelukkig kwam Elly er mee weg door te zeggen dat het voor een maatschappijleer project was.

Vanaf: blz. 247 De volgende ochtend belde de politie haar wakker. Ze werd over 10 min. Opgehaald om naar het bureau te komen. Ze moesten haar iets laten zien. Daar waren het oude echtpaar en de buschauffeur die zieden dat ze Riley samen met Elly mee naar huis zagen gaan. Het was een droom. Want Elizabeth werd daarna wakker maar het zou natuurlijk kunnen dat die mensen uit de bus Riley echt herkende. Dat kon Elly natuurlijk niet hebben. 

Vanaf: blz. 250 Elly vindt dat ze goed voorbereidt moet zijn qua zoenen en sec. Dus bestelde ze weer een pizza in de hoop het met de pizzakoerier te kunnen......’oefenen’. Toen de deur opendeed was ze alleenvergeten Sattnin eraf te halen de jongen. Schrok en toen hij de rat wilde aaien werd de rat wild. Toen dat gedoe eindelijk klaar was bukte ze weer voor het geld in de hoop alsnog zijn aandacht te krijgen. Maar de pruik viel af en de jongen liep we. Het was weer niet gelukt maar dit keer was ze ervan overtuigt dat het wel zou lukken. 

Vanaf: blz. 255 Vandaag was het zaterdag en Elly ging naar de opendag van de maarten Luther school. Toen Elly die ochtend naar Riley ging deed ze erg vervelend ze wilde niksdrinken. Eenmaal weer thuis had haar moeder door dat ze verdwenen was. Maar ze kwam ervan af door te zeggen dat ze wat over de trappen had gelopen omdat ze wakker lag. Toen ze die middag op de nieuwe school wam zag haar moeder ook hoe prettig ze zich hier voelde, en ze zei tegen Elly dat ze haar hier gingen inschrijven. 

Vanaf: blz. 258 Rechercheur Beerman en Dielemans waren samen met mnr. Kuipers druk in gesprek op die maandagochtend. Alec loopt die ochtend naar Sabina toe en zegt dat hij weet dat Sabine meer weet dan ze zegt. Sabina schrikt ervan en uiteindelijk gaat hij weg. Hij houdt haar wel heel de tijd in de gaten. 

Vanaf: blz. 261 Elly denkt erover om een emmer water of Riley heen te gooien om haar te “wassen”. Alex ziet er steeds slechter uit, hij mist Riley erg> Elly denkt dat het allemaal een kwestie van tijd is voordat hun 2 samen zijn. Elly realiseert zich nu wel dat ze echt van Riley afmoet. Dat kan namelijk nu echt een probleem worden. Die avond deed ze voor de 3e keer een poging om de pizzakoerier het bed in te krijgen. Ze vertelde hem dat het geld binnen lag en hij volgde haar. Ze trok hem af en pijpte de jongen voordat hij haar ontmaagdeMourad (de pizza koerier) vertelde dat hij en zijn broer wel een leuke baan voor haar hebben in Amsterdam, waarschijnlijk hoerenwerk maar dat leek Riley niet door te hebben. Blijkbaar heeft Denise het ooit met de gymdocent gedaan. Elly’s moeder vertelde die avond dat ze nieuwe buren kregen, Elly moest Riley dus verplaatsen en ze had die avond al een plannetje bedacht om ervoor te zorgen dat de makelaar en de nieuwe bewoners in ieder geval NIET langs zouden komen. 

Vanaf: blz. 277eerst belde ze de makelaar af namens de Wagners en vervolgens belde ze de Wagners af volgens de makelaar. Sabina zei de volgende dag dat ze Elly moesten ontvoeren in plaats van Riley, die werd toch niet gemist. Manon nam het voor Elly op en zei dat Sabina dat soort dingen niet moest zeggen. 

Vanaf blz. 282Over 1 dag begon de grote zomervakantie en de tijd begon te dringen, Elly moest Riley uit het schuurtje halen. Ze wilde Riley weghalen maar besefte zelf ook heus dat zij degene was die echt weg moest dus belde ze Mourad op.

Vanaf: blz. 286 Mourad had gezegd dat ze om 4 uur op Rotterdam centraal moest staan. Ze had een brief geschreven voor haar moeder met daar in de uitleg dat ze nu een nieuw persoon was, ook dat er een sleutel onder haar kussen lag. (De kelder sleutel) ze mocht zelf bepalen wat ze er mee zou doen. Elly vertelde dat ze heus wel wist waar Mourad het over had, maar ze zag het als iets positiefs als mensen (voor geld) seks met haar wilde hebben betekende dat dat ze haar mooi vonden. Vandaag wil Elly ook van Sabina af. Voor wat dat dan ook mag betekenen. Op school begon het al met het uitschelden van Sabina, die door verbazing niets reageerde. Tijdens de les viel Riley’s parfumflesje maar het leek niemand op te vallen dat het die was. Ook zat ze naast Alec, alle laatste herinneringen met hem moesten goed zijn. 

Vanaf: blz. 294Tijdens de pauze lokte ze Sabina naar de verlaten wc’s in het gebouw en stak haar daar neer in haar keel. Ze trok het mes eruit en stak nog een keer. Het bloed spoot alle kanten op, dus ook op Elly maar die had er op gerekend en had schone kleren bij. Ze liep de school uit en ging met de bus naar huis. 

Vanaf: blz. 294Tijdens de pauze lokte ze Sabina naar de verlaten wc’s in het gebouw en stak haar daar neer in haar keel. Ze trok het mes eruit en stak nog een keer. Het bloed spoot alle kanten op, dus ook op Elly maar die had er op gerekend en had schone kleren bij. Ze liep de school uit en ging met de bus naar huis. 

Vanaf: blz. 298Thuis liep ze naar de kelder en tot haar grote verbazing was de deur wagenwijd open, en ze werd stevig bij haar arm gepakt. De politie op een of een of andere manier waren ze erachter gekomen. Buiten stond ook Alec en haar moeder die ombeurten flink tekeergingen tegen elkaar. Onderweg naar het bureau dacht Elly nog steeds dat dat het goed kon komen “ze was nu geen Elizabeth meer maar Riley”

EINDE

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stuk door Judith Visser"