Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onzichtbare straling

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas aso | 358 woorden
  • 13 december 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Radiogolven (radiofrequente straling) 

1. De golflengte:

Die is uiteenlopend van 1 mm tot 100000 km. Kan van enkele honderden Hz tot honderden GHz. Het wordt gebruikt als communicatietechniek, van de radiozender naar de ontvanger(s).

2. Schadelijkheid:

Het kan de gezondheid beïnvloeden, er komen regelmatig gezondheidsklachten binnen. Maar het effect op lange termijn is nog steeds onbekend. Natuurlijk zijn er voor de veiligheid blootstellingslimieten voor de SAT- waarden opgesteld.

 3. Toepassingen:

Hoewel het niet altijd even gezond is wordt deze straling heel veel gebruikt. Het wordt gebruikt bij : radio/tv omroepen, communicatie tussen zendamateurs en mobiele telefoons. Bij communicatie tussen hulpdiensten, schepen, vliegtuigen, satellieten en bij de gps. 

 4. Gevolgen:

Het is simpel, hoe hoger de dosis, hoe meer schade aan het lichaam. Bij een te hoge dosis krijg je dan weer een stralingskater. En vanaf 7000 milisivert kan het zelfs dodelijk zijn.

5. Bescherming

Sinds dat we nu weten dat radiogolven toch wel gevaarlijk kunnen zijn hebben we hier een paar tips: 

-Neem afstand van de bron 

-Beperkte tijd bij de bron 

-Gebruik afschermingsmiddelen tegen de straling.

Gammastralen (Y-straling) 

 1. De golflengte:

De golflengte van de gammastralen staat in orde van de picometers, de grootte van de atoomkernen. Dat betekent dus dat bij een korte golf een hoge frequentie is en dat er dan een hoge hoeveelheid energie vrijkomt.

2. Schadelijkheid:

Gammastralen zijn heel gevaarlijk. Ze geven krachtige elektromagnetische stralen af daardoor kunnen ze door materiaal heen passeren. Ook levende weefsels kunnen beschadigd worden en dat is super gevaarlijk!

3. Toepassingen:

Het wordt toegepast in de medische fysica en het wordt ook gebruikt bij behandelingen tegen soorten kanker. Ook kunnen ze gebruikt worden voor het doden van bacteriën op fruit en groenten.

4. Gevolgen:

Door gammastraling kunnen je cellen afsterven en kan je DNA misvormen. De ziektes die je kan oplopen door deze straling verschijnen pas na jaren en ze zijn dodelijk.

5. Bescherming:

Ook gammastralen blijken gevaarlijk te zijn. Om je er tegen te beschermen volg dan zeker deze tips: 

-Hou afstand van de bron 

-Blijf niet te lang in de buurt van de bron 

-Gebruik afschermingsmaterialen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.