Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Hoofdstuk 7 vermogensmarkt

Beoordeling 5.8
Foto van lotte
  • Samenvatting door lotte
  • 5e klas havo | 317 woorden
  • 10 maart 2018
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
M&O
Methode
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Samenvatting M&OHoofdstuk 7

De vraag en aanbod van geld komt samen op de vermogensmarkt. Op de vermogensmarkt zijn bedrijven, niet-commerciële organisaties, banken, de overheid en gezinnen  allemaal vragers en aanbieders van geld. Ook zijn er nog institutionele beleggers, zij zijn alleen aanbieder van geld (pensioenfonds, verzekering).

Er zijn 2 soorten markten, namelijk de kapitaalmarkt (looptijd van langer dan 2 jaar) en de geldmarkt (looptijd van korter dan 2 jaar).

De kapitaalmarkt gaat dus om vragers en aanbieders die voor langere tijd vermogen nodig hebben of aanbieden. Op de kapitaalmarkt zijn verschillende financieringsmogelijkheden, namelijk© Aandelen© Obligatieleningen© Onderhandse leningen© Hypothecaire lening

De geldmarkt gaat over vragers en aanbieders die voor een korte tijd (minder dan 2 jaar) geld nodig hebben of aanbieden. Er zijn verschillende soorten korte kredieten:© Rekening-courant krediet; rood staan© Leverancierskrediet; after-pay, later betalen© Afnemerskrediet; eerst betaald, dan afgeleverd© Persoonlijke lening; lening door de bank voor consumptieve uitgaven als een wasmachine of laptop© Doorlopend krediet; afspraak tot welk bedrag je krediet kan opnemen.© Koop op afbetaling; de prijs wordt in delen afbetaald maar je wordt direct eigenaar© Huurkoop; je betaalt in termijnen en wordt pas eigenaar als alles is betaalt.© Leasing; huur of verhuur van duurzame goederen (auto)

Op de effecten beurs kan je obligaties, aandelen, derivaten en andere effecten kopen. Je doet dit via de bank. Aan de bank kun je op 2 manieren je order doorgeven; namelijk door een bestenorder (je koopt of verkoopt voor het eerstvolgende koers) of een limietorder(je geeft een koers aan waar het aandeel voor gekocht of verkocht moet worden, een minimum prijs dus). Als de prijs bij verkoop hoger is dan de prijs bij aankoop maak je koerswinst. Daar betaal je geen inkomstenbelasting over. Speculanten zijn mensen die aandelen voor een lage prijs kopen en voor een hoge weer verkopen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door lotte