Samenvatting Hfst 1. Schoonheid en Uiterlijk
§1. Het onderwerp van dit hoofdstuk is schoonheid en uiterlijk, doordat volgens het boek uiterlijk tegenwoordig erg belangrijk wordt gevonden, en jonge mensen veel tijd eraan besteden. Daarnaast zeggen ze wel dat andere jongeren andere waarden belangrijk vinden; naastenliefde, eerlijkheid, sportiviteit en vriendschap. Bij levensbeschouwing worden zaken die mensen belangrijk vinden behandelt, zo ook het uiterlijk.
§ 2. In deze paragraaf wordt besproken dat: - dat in onze samenleving uiterlijk en schoonheid heel belangrijk wordt gevonden - het gegeven dat “schoonheid je een identiteit geeft” - het feit dat schoonheid (in onze samenleving) wordt gezien als een ruilwaarde - dat er verschillende soorten schoonheidsidealen in verschillende culturen bestaan.
2.2
Ten eerste wordt er verteld dat een eerste indruk op iemand je al gelijk een oordeel over iemand laat vormen, als je kijkt naar het lichaam, kleding, uitstraling, iemand gezicht etc.
Ook komt het veel voor dat je al bij de eerst ontmoeting op slag verliefd op iemand kan worden, zonder ook maar met elkaar te hebben gepraat, eigenlijk val je dan voor iemand zijn uitstraling.
Verder geef je met je karakter en uiterlijk je identiteit aan; wie je bent en wie/wat je zou willen zij. Jongeren ontdekken in de loop van hun jeugd/leven hun identiteit. Identiteit is dat je continue dezelfde persoon bent, doordat je een vaste kern binnenin je hebt, die je maakt tot wie je bent en daardoor op een bepaalde manier met situaties etc om te gaan. Identiteit betekent ook dat je allerlei mogelijkheden hebt in je leven die je kunt kiezen. Ook zijn er natuurlijk grenzen zoals lichamelijke, sociale grenzen, maar ook doodgaan. Vragen naar je afkomst en bestemming beantwoord je met je identiteit bijv. de vraag wie is de mens? Je identiteit betekend ook het zelfbeeld wat je van je zelf hebt/krijgt. Zelfbeeld is hoe je jezelf ziet en wat je uitstraalt. Imago is hoe de buitenwereld jou ziet. Beide beïnvloeden elkaar.
Hoe je je eigen identiteit ontwikkeld wordt ook uitgelegd in het hoofdstuk: Je moet/zult zelfstandiger en onafhankelijker worden. Zo ontstaat er een steeds gelijkwaardigere verhouding. Daarnaast moet/ben je een eigen levensstijl aan het ontwikkelen -> identificatiefiguren spelen een rol bij een eigen uiterlijk, eigen visie, eigen muziek, bezigheden en vrienden etc. Verder is het zo dat je je eigen leven/toekomst als het ware aan het schrijven bent. Zo bepaal je je toekomst door keuzes te maken bijv. studierichting. Als je je eigen identiteit ontdekt, kan dat vaak ook samen gaan door je identiteit te kiezen bij een bepaalde groep; hier wissel je ideeën uit, expirimenteer je en help je elkaar etc (in het boek worden groepen genoemd; gabbers,alto´s,skaters,normalo´s,hardrockers,hiphoppers,punkers). (Ik vind de laatste visie persoonlijk erg dom geformuleerd. In mijn leven maak ik niet zo´n dom onderscheid en heb ik niet zulke vaste denkbeelden over iemand als hij tot een bepaalde groep hoort. Natuurlijk is iedereen wel anders en ga ik niet veel om met mensen die totaal verschilleld zijn, maar toch vind ik het ook op blz. 12 heel vaag geschreven over gabbers en kakkers).
2.3
Schoonheid heeft te maken met relaties, liefde etc. Je kan schoonheid zien als een ruilmiddel. Dingen als karakter, intelligentie en een sociaal milieu bijv. kunnen ook een ruilmiddel zijn. Het is een ruilmiddel (vroeger ook vooral voor vrouwen) waardoor je iets te bieden hebt aan een ander.
2.4
Schoonheidsidealen heb je in elke samenleving wel. En je hebt ook gezamelijke opvattingen wat mooi en lelijk is, hoe mensen eruit behoren te zien. Maar vast liggen ze niet (ze veranderen steeds) want ze verschillen per cultuur en historische periode. Een voorbeeld van een schoonheidsideaal is de tijd (vanaf 1967) dat het ideaalbeeld voor vrouwelijke schoonheid een Twiggy model was, een super en super dun model, zonder vrouwelijke rondingen etc. Brigitte Bardot was de trendsetter hier mee
(De Twiggy cultuur is niet echt verdwenen, maar wel verschoven. Want aanwezig is het nog wel, kijk maar naar de modellen bij de disignerontwerpers op de catwalk etc. die ook heel erg smal zijn.)
-> Schoonheidsideaal en sociale omstandigheden: In de oertijd was het goed om een dikke buik te hebben, en de hoge kaste in India ziet dat ook graag bij hun kinderen -> Schoonheidsideaal en sekse: Meestal ligt de nadruk bij een schoonheidsideaal op de vrouw, al geeft de man in de meeste culturen meestal vorm aan dit beeld ‘als de ideale vrouw.’ Daarom wordt de vrouw en uiterlijk het meest behandelt in de geschiedenis en over mannen maar geringe aandacht. Pas in de 20e eeuw zijn de vrouwen in West-Europa veel meer met hun uiterlijk bezig en ook vanaf 1960 door invloeden van muziek en homo-emancipatie doen mannen in europa dat nu ook. Verder is het zo in culturen als een Nomandenvolk de Woodabe, in Sahel, dat juist mannen veel meer bezig zijn met hun uiterlijk (om de vrouwen te strikken). -> Schoonheidsidealen en macht: Soms is het ook zo dat het ideaal (dus ook uiterlijk) politiek door machtshebbers wordt opgelegd; in China schaften ze cosmetische chirurgie af 2e helft 1900, in de SU veranderde het schoonheidsideaal in het communistische ideaal van gespierde jonge boeren/arbeiders na 1917, en in Nicaragua verboden de Sandinisten vrouwlijk schoon te tonen in reclames in 1980. ->Schoonheid en levensbeschouwing: In India ziet men het zo dat de magere Saddha goed is doordat hij zich ontdoet van genietingen, de Joodse en Christelijke opvattingen houden in dat lichamelijkheid en seksualiteit zondig zijn en ondergeschikt zijn aan de geest, dus moet men zo min mogelijk worden afgeleid door genot (genoegens) en is de man zo mager zonder spieren, en de vrouw niet dik, maar gestroomlijnd.
§ 3. In § drie worden alleen maar vragen gesteld over schoonheid etc. Vragen samengevat: schoonheid en uiterlijk belangrijk voor jou? veel belangrijker een goed mens te zijn dan er goed uit te zien? opmaken, voor een ander of voor jezelf? cosmetica veel te onnatuurlijk? geld aan uiterlijk, beter aan arme landen kunnen geven? moeten leraren en leerlingen er verzorgd uitzien op school? mag een petje en hoofddoek in de klas? mag er bloot in reclame? mag b-geld voor cosmetiche ingrepen gebruikt worden?
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden