Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Les 31

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 786 woorden
  • 20 juli 2018
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

- L A T I J N  -

Les 31

Cultuurblok

Moeder Aarde had een aantal zonen, de Giganten, dat waren reuzen met slangen als benen. Zij gingen de strijd aan met Jupiter en de goden. Ze stapelden een paar bergen op elkaar om de Olympus te bestormen. De goden konden alleen winnen als eens sterveling hun hielp, dus vroegen ze Hercules. De goden wonnen maar één Gigant kon ontsnappen. Minerva had het door en gooide een driehoekig stuk land bovenop de Gigant. Dit driepuntige eiland, Trinakria, is tegenwoordig Sicilië. De vulkaan de Etna stelt de Gigant voor, die nog altijd onrustig is.

 

Ook Odysseus kwam op zijn reis langs Sicilië en moest door de straat van Messina varen. Op de kusten leefden de gruwelijke monsters Scylla en Charybdis, die de zeevaarders opaten. Op Trinakria aangekomen werd hij opgesloten in de groot van de eenogige reus Polyphemus, die een aantal van Odysseus’ matrozen opeet. Odysseus ontsnapt door de reus dronken te voeren en zijn oog met een gloeiende boomstam uit te steken. Ook Hercules is op Sicilië geweest, waar hij koning Eryx ontmoette. Die daagde hem uit voor een worstelwedstrijd, maar Hercules doodde de koning en kreeg zijn koninkrijk. Daarnaast kwamen de Grieken er ook gewoon vaak, het eiland was erg vruchtbaar en lag op de zeeroute naar het westen. Hun kolonie, Syracuse, was de invloedrijkste stad van Magna Graecia.

 

De macht in de Griekse kolonies kwam in handen van een tyrannos, een alleenheerser met onbeperkte macht. Onder zijn bestuur kwamen de steden tot grote economische bloei. Er werden paleizen en tempels gebouwd en ze kregen bezoek van Griekse dichters en filosofen. De tirannen deden mee aan de Olympische Spelen met hun paarden. Toen Syracuse, gesteund door Selinus, in 416 andere steden wilde veroveren, ging het mis. Steden als Segesta voelden zich bedreigd en riepen de hulp in van Athene. Athene viel aan, maar de gehele vloot werd in de baai van Syracuse vernietigd.

 

Na de tegenslag met Athene vroeg Segesta de Carthagers om hulp. De Carthagers veroverden de welvarende stad Selinus. In Syracuse kregen ze het benauwd, maar toen kwam de tiran Dionysus I aan de macht. Hij verdreef de Carthagers en maakte Syracuse tot de machtigste stad van het westelijk Middellandse-Zeegebied.

Op een keer sprak Damocles Dionysius toe en prees hem om zijn rijkdom en macht. Maar Dionysius zei hem dat hij het dan zelf maar eens moest proberen om te weten te komen hoe zijn lot was. Dat wilde Damocles wel, maar het was anders dan verwacht. In het begin genoot hij van alle rijkdom, tot hij erg schrok. Er hing een scherp zwaard aan een paardenhaar boven zijn hoofd. Dit maakte Damocles duidelijk dat een tiran altijd op zijn hoede moest zijn.

 

Na de Eerste Punische oorlog, waarin Syracuse de Romeinen steunde, werd Syracuse een Romeinse provincie. Maar in de Tweede Punische oorlog koos Syracuse partij voor de Carthagers. Na een langdurige belegering werd de stad door de Romeinen veroverd en verwoest. Vanaf die tijd was heel Sicilië een Romeinse provincie.

Taalblok

Het voornaamwoord idem

Idem is een voornaamwoord dat zelfstandig en bijvoeglijk wordt gebruikt, het wordt vertaald als dezelfde of hetzelfde.

 

m

v

O

 ev nom

idem

eadem

idem

     gen

eiusdem

eiusdem

eiusdem

    dat

eidem

eidem

eidem

    acc

eundem

eandem

idem

   abl

eodem

eadem

eodem

mv nom

eidem

eaedem

eadem

      gen

eorundem

earundem

eorundem

     dat

eisdem

eisdem

eisdem

     acc

eosdem

easdem

eadem

    abl

eisdem

eisdem

eisdem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ablativus en genitivus qualitatis

De ablativus of genitivus qualitatis geven als bijvoeglijke bepaling een eigenschap van een naamwoord waarmee het is verbonden. Een voorbeeld is: miles summa virtute à een zeer moedige soldaat.

 

Ablativus en genitivus pretii

  • magno emere                                      duur kopen
  • magni facere/habere/ducere           veel waard achten
  • parvi esse                                             weinig waard zijn

 

Perfecta

 

constiti

pependi

aspexi

porrexi

-

-

aspectus

porrectus

consistere

pendere

aspicere

porrigere

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.