Cicero

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 295 woorden
  • 24 juni 2004
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Samenvatting hs. 14 Cicero, politicus en filosoof

Inleiding

Cicero’s leven

Marcus Tullius Cicero (106-43 v.chr) werd geboren in Arpinum, in de burut van Rome. Hij hoorde bij de rijke familie van equites. Cicero kreeg in Rome en Griekenland een goede opleiding in de retorica (welsprekendheid) en filosofie. Door zijn successen als advocaat kon hij met een politieke carrière beginnen.

63 v.Chr. -> Consulaat, Cicero verwierf als homo novus als eerste van zijn equites familie de hoogste post van het Romeinse bestuursapparaat. In dit jaar had Catilina de consulsverkiezingen verloren.

Catilina: Hij had radicale ideeën; hij propageerde kwijtschelding van schulden en landverdeling voor de verarmde bevolking van Rome. Na het verlies van de consulsverkiezing, probeerde hij via samenzwering via de illegale weg aan de macht te komen. Cicero ontmaskerde deze samenzwering, en heeft de leiders in Rome nog dezelfde dag laten executeren. Catilina werd met zijn aanhangers in Noord-Italië in een veldslag gedood.


 Het zonder vorm van proces ter dood brengen van vooraanstaande Romeinse burgers werd later aanleiding van zijn politieke ondergang.
 Cicero werd uiteindelijk vermoord: zijn hoofd en handen werden op het sprekersgestoelte op het Forum in Rome vastgespijkerd.

Cicero’s werken

Van Cicero zijn verschillende soorten literaire werken bewaard gebleven.
1. Redevoeringen-> Catilinarische Redevoeringen, die hij eind 63 in de Senaat en volksvergadering heeft gehouden n.a.v de samenzwering van Catilina.
2. Boeken over retorica en staatsinrichting
3. Filosofische werken over onder meer ethiek en godsdienst. Hierin heeft Cicero de denkbeelden van de Griekse filosofen in het Latijn gepresenteerd:

*De Natura Deorum: Een discussie over de aard en het bestaan van de goden
*De Divinatione: Een essay over het voorspellen van de toekomst

*De Finibus Bonorum et Malorum: Een verhandeling over het hoogste goed en het hoogste kwaad.

4. Brieven gericht aan vrienden en familie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.