Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Cultuur Les 7

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 321 woorden
  • 11 juli 2007
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Pallas - cultuur les 7
Daidalos woonde in Athene. Hij had een neef; Talos. Hij wilde ook uitvinder worden. Hij vond de zaag uit. Daidalos werd jaloers omdat het een succes was. Hij nam Talos mee naar de Akropolis. Hij gaf hem een duw en Talos stortte in de diepte. Hij werd de stad uitgestuurd en Ikaros ging mee. Ze kwamen op Kreta, van koning Minos. Hij hoorde van de uitvindingen van Daidalos en nam hem in dienst. Daidalos moest de Minotauros opsluiten. Daidalos ontwierp een groot gebouw met gangen, deuren, kamers en lichtschachten. Als je binnen was, kon je onmogelijk naar buiten. Men noemde het het labyrint. Minos liet Daidalos niet gaan. Daidalos en Ikaros werden opgesloten in hun eigen labyrint. Daidalos was woedend, het probleem was wel dat heel het eiland streng bewaakt werd. Hij bedacht een plan en verzamelde veren van vogels. Met draden bond hij ze aan elkaar en maakte ze vast aan zijn en Ikaros’ armen. Als hij te laag vloog, werden zijn vleugels nat. Ze werden dan te zwaar. Maar hij mocht ook niet te hoog, want dan zou de was smelten. Na het eiland Paros ging het mis. Ikaros ging omhoog en omlaag. Steeds hoger en zich dan laten vallen. Toen Daidalos weer omkeek was Ikaros weg. Hij zag alleen nog wat veren op het water liggen. Hij begroef Ikaros op het strand en nam het eiland Ikaria.

Behalve het paleis van Knossos zijn er meer gevonden. Ze werden ongeveer 2000 v.C. gebouwd. Hier werd handel gedreven. De Minoërs beheersten alle zeeën. Rond 1630 v.C. vond op Thera, 100 km ten noorden van Kreta, een vulkaanuitbarsting plaats. Er kwamen vloedgolven die de paleizen op Kreta ernstig beschadigden. De bewoners van het Griekse platteland maakten hier gebruik van en namen Kreta in beslag. Ze knapten het paleis op en in het jaar 1375 v.C. werd het paleis van Knossos weer verwoest en niet meer opgebouwd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.