Hoofdstuk 4

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 575 woorden
  • 21 mei 2016
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Geschiedenis hst 4 §1

1941: Vanaf 1941 vechten de SU, de VS en Groot-Brittanie samen tegen nazi-Duitsland.

1945: Roosevelt (VS), Stalin (SU) en Churchill (GB) ontmoeten elkaar in februari 1945 in          Jalta op de Krim in de SU. Ze hebben alle 3 hun eigen ideeen over hoe Europa na          de oorlog bestuurd moest worden.•Roosevelt vindt dat Europese landen hebben het recht op vrijheiden een zelfgekozen, democratische regering.•Stalin wilt voorkomen dat de SU in de toekomst wordt aangevallen vanuit het westen. Hij wilt bevriende, communistische regeringen in de buurlanden van de SU.•Churchill probeert te voorkomen dat veel Europese landen communistisch zullen worden. Hij wilt duidelijke afspraken over neiuwe regeringen in Europa.

-Er wordt afgesproken dat Duitsland en de hoofdstad Berlijn zouden worden verdeeld in 4 bezettingszones (VS, SU, GB, FR).-De Verenigde Naties wordt in juni 1945 opgericht.-Soldaten van de VS en de SU schudden elkaar de hand in april 1945 aan de oever van de Elbe.-Nazi-Duitsland geeft zich over op 8 mei 1945 en Europa is bevrijd.-In juni 1945 komen de 3 grootmachten weer bij elkaar, nu in Potsdam (DU) om te praten over de toekomst in Duitsland (Truman-VS, Attlee-GB, Stalin-SU). Truman vertelt dat de VS een atoombom heeft en deze gaat gebruiken in de oorlog in Azie.-Op 6 en 9 augustus 1945 worden atoombommen boven Japanse steden afgeworpen door de VS.-Ter compersatie van de oorlogsschade mogen de grootmachten en Frankrijk goederen uit hun zone (DU) in beslag nemen. Stalin ontmanteld vee Duitse fabrieken en richt een communistische partij op. Tegelijkertijd is hij druk bezig om bevriend te raken met buurlanden om vervolgens het Oostblok te vormen.

1947:  -Westerse landen voegen hun zones samen. De blokvorming tussen Oost en West             is een feit.            -Europese landen (vooral Duitsland) hebben het zwaar na WO2. De VS was bang             dat arme mensen sneller voor het communisme zouden kiezen. In juni 1947 wordt             het Marshallplan ingevoerd. De splitsing tussen Oost en West wordt nog groter             nadat Stalin Oost-Europese landen verbiedt hulp van de VS te ontvangen.

1948:   -De Duitse Mark wordt in de Amerikaanse, Franse en Engelse bezettingszone van             Duitsland ingevoerd zonder overleg met de SU. Stalin laat alle toegangswegen             naar West-Berlijn afsluiten. De VS zet een luchtbrug op om de stad te             bevoorraden.1949:   -In mei 1948 beeindigde Stalin de blokkade.            -Ondertussen zijn een aantal Europese landen druk bezig met samenwerken,             zodat er geen nieuwe oorlog zal uitbreken. (steenkool en staal)

1951:   -Zes Europese landen richten de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal             (EGKS) op.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.