Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 1.2

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 568 woorden
  • 14 juli 2019
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De oorlogsroman uit 1929 liet zien wat voor zinloze massaslachting de Eerste Wereldoorlog was geweest. Voor het schrijven van de roman kon de oorlogsveteraan Remarque putten uit eigen ervaring. In de Grote Oorlog, zoals de Eerste Wereldoorlog toen werd genoemd, had hij aan het front gediend.

Oorzaken van de Eerste Wereldoorlog

  • Het nationalisme in Europa was heel sterk. Rusland en Duitsland wilden meer macht en invloed. Frankrijk wilde wraak op Duitsland.
  • Al ver voor de oorlog waren er bondgenootschappen gesmeed.
  • In veel landen werd het leger verheerlijkt en stonden waarden als moed, discipline en strijdlust in hoog aanzien. Dit militarisme bevorderde de oorlogsstemming.
  • De grote landen hadden enorme wapenvoorraden opgebouwd en nieuwe wapens ontwikkeld. Door hun wapenwedloop was de vernietigingskracht toegenomen. Ze verwachtten dat een oorlog kort zou duren.

De moord op de Oostenrijkse kroonprins werkte als de lont in een kruitvat. Voor Duitsland was het een aanleiding om met Rusland af te rekenen, voordat Rusland te sterk zou worden. De legerleiding had al een plan klaarliggen, het Schlieffenplan. Eerst zouden de Duitsers Frankrijk verrassen door vanuit Belgie de slecht verdedigde Franse noordgrens over te trekken. Daarna konden ze naar Rusland. Snelheid was essentieel. Toen de spanningen eind juli 1914 ineens hoog opliepen, besloten de grote landen snel tot mobilisatie. Veel soldaten dachten dat ze snel als overwinnaar terug zouden zijn.

Op 28 juli 1914, een maand na de aanslag in Sarajevo, verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië. Daarna verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk en Rusland. Op 4 aug 1914 trok Duitsland België binnen. Door de schending van de Belgische neutraliteit verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland. Duitsland ging snel naar Parijs, maar op het nippertje hield de Franse defensie de Duitsers tegen. De Duitsers groeven zich in, ze maakten diepe gangen die ze aan de bovenkant versterkten met zandzakken en prikkeldraad. De Fransen, Britten en Belgen deden hetzelfde.

In dit westelijk front kwam 3 jaar lang nauwelijks verandering. De Britten vielen in 1916 aan bij de rivier Somme & de Duitsers startten een enorm offensief. Bij de Somme sneuvelden de 1ste dag al 20 000 soldaten door machinegeweren. Toen de legerleiding de aanval staakte, waren er een paar kilometers veroverd. De slag bij Verdun kostte 300 000 Fransen en Duitsen het leven.

De soldaten in de loopgraven hadden het koud en het was vochtig. De loopgraven waren vol ratten en luizen.

Met het Schlieffenplan hadden de Duitsers een tweefrontenoorlog willen voorkomen. In het oosten vochten ze samen met Oostenrijk tegen Rusland. Het Ottomaanse rijk koos de kant van de centralen en Italië sloot zich aan bij de geallieerden. Op de wereldzeeën en in de kolonies in Afrika en Azië werd ook gevochten. Hierdoor werd het een echte wereldoorlog.

In 1917 brak in Rusland een revolutie uit. De nieuwe machthebbers sloten eind 1917 een wapenstilstand met Duitsland. Daardoor kon Duitsland naar het westfront en daar in maart 1918 een nieuw offensief beginnen. Maar de geallieerden waren toch sterker. In 1917 hadden de VS Duitsland de oorlog verklaard. Elke maand verschenen een kwart miljoen Amerikaanse militairen. De tank begon goed te werken, hij kon over de loopgraven en kuilen heen. Het Duitse thuisfront stortte in. Er was honger en een gebrek aan voedsel doordat de geallieerden de handen blokkeerden. Overal in Duitsland brak oproer uit. Op 11-11-1918 om 11 uur was er een wapenstilstand.

De oorlog was voorbij. Er waren ong. 9 miljoen militairen omgekomen. Het aantal gewonden was 2x zo hoog. Velen waren verminkt en geestelijk beschadigd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.