Hoofdstuk 1, WO1

Beoordeling 9.3
Foto van S.
 • Samenvatting door S.
 • 3e klas havo | 2351 woorden
 • 29 oktober 2019
 • 8 keer beoordeeld
Cijfer 9.3
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!
 • Start

In augustus 1914 begon de eerste wereldoorlog. In zo’n 4 jaar vielen ruim 10 miljoen doden. Na afloop werden de verliezers gestraft. In Rusland brak er een revolutie uit. Nederland bleef als een van de weinige neutraal.

De moord op Frans Ferdinand

Op 28 juni 1914 werd in de hoofdstad van de provincie Bosnië in Oostenrijk de kroonprins Frans Ferdinand vermoord.

De 19-jarige Gavrilo Princip werd gearresteerd. Hij bleek met anderen deze aanslag te hebben beraamd. In Servië opgeleid door de terreurgroep de eenheid van de dood, ook wel de zwarte hand genoemd. Zij wilden een groot Servië waar Bosnië ook bij moest. Oostenrijk wou met de steun van Duitsland een lesje leren aan Servië, die werden gesteund door Rusland, Rusland had twintig jaar eerder een afspraak gemaakt om bij oorlog met de Fransen samen te werken tegen de Duitsers. 1 augustus werd de oorlog verklaard.

 • 1.1 de moderne beleving van tijd

A het mooie tijdperk

De moderne Olympische spelen

1896 de eerste Olympische spelen van de moderne tijd waren begonnen. 8e eeuw v.C. elke vier jaar kwamen de beste Griekse atleten naar Olympia. 19e eeuw; de restanten van Olympia worden opgegraven. Pierre de Coubertin kwam op het idee om de spelen te herleven. De trein, stoomschip en de groeiende welvaart maakten het voor de bezoekers en sporters mogelijk om te komen. Het meten van tijd werd steeds belangrijker. De destijds uitgevonden stopwatch kon op 10e seconde meten.

La belle époque (1890-1914)

Na het gruwelen van de oorlog leek het een mooie tijdperk. De fransen noemden het la belle époque. Ook voor andere landen werd de tijd voor de oorlog een stuk mooier voorgesteld, dan wat het werkelijk was (geïdealiseerd). Vooruitgangsgeloof en optimisme overheersten en arbeiders kregen het stukken beter. Ze verdienden meer, hoefden minder land te werken en kregen beter te eten.

B omgaan met tijd

De klokken gelijk gezet

Net als vroeger werden klokkentorens afgestemd op de zonnewijzer. Hierdoor was er sprake van lokale tijden. De spoorwegen hadden voor hun diensten vaste vertrek- en aankomst tijden nodig. 1846 de Britten zetten als eerste de stationsklokken gelijk. De standaardtijd die ze namen was de tijd van Greenwich in Londen, ook wel de Greenwichtijd genoemd. Daar was sinds de 17e eeuw een sterrenwacht waar ze de tijd en plaats precies konden opmeten. Lokale tijden werden zo een nationale tijd. In de jaren die volgden gebeurde dat ook in andere landen. 1891 door het internationale treinverkeer groeide de behoefte aan internationale afstemming. De Europese landen deelden Europa op in 3 tijdzones. Rusland kreeg Oost-Europese tijd ( 2 uur voor op de Greenwich ), Duitsland kreeg de Midden-Europese tijd ( 1 uur voor op Greenwich ). Nederland ging ook over op Greenwichtijd. 1940 tijdens de bezetting voerde Duitsland de Midden-Europese tijd in Nederland.

 • 1.2 de grote oorlog

A oorzaken van de eerste wereldoorlog

Zinloze massaslachting

1929 nadat de mensen zagen hoe het eruit zag na de oorlog op het slagveld, begonnen mensen de oorlog te zien als een zinloze massaslachting. De roman ‘im westen nichts neues’ was geschreven door de oorlogsveteraan Erich Maria Remarque.

Nationalisme en militarisme

De oorzaak van de oorlog had te maken met het sterk nationalisme. Rusland en Duitsland wouden meer macht en invloed. Frankrijk wou wraak voor de nederlaag in 1871. Frankrijk en Rusland hadden een geheime afspraak, als Duitsland Frankrijk/Rusland ging aanvallen, zou de ander Duitsland aanvallen. Groot-Brittannië wou Duitsland ook niet machtig hebben. De andere oorzaak van de oorlog was het militarisme. Moed, discipline en strijdlust stonden hoog in aanzien. De grote landen hadden een wapenwedloop, grote wapen voorraden voorbereid en opgebouwd. Duitsland vond de dood van Ferdinand een goede aanleiding om Rusland aan te vallen. De legerleiding van Duitsland had al jarenlang een plan klaarliggen, het schlieffenplan. Ze wilden via België Frankrijk binnenvallen, daarnaast wouden ze Frankrijk binnen 40 dagen verslaan en vervolgens wouden ze naar Rusland gaan. Snelheid was erg belangrijk, ze moesten namelijk eerder dan de ander zijn. 1914 de spanningen stegen, ze stegen zo erg dat er een mobilisatie werd besloten. De mensen waren vol met enthousiasme, en honderdduizend vrijwilligers meldden zich.

B het oorlogsverloop

Dit wil je ook lezen:

De loopgravenoorlog

1914 Het Duitse leger trok België binnen. Britse troepen kwamen de Belgen te hulp, maar de Duitsers denderden door. De Duitsers trokken zich nadat de Fransen ze tegenhielden tientallen kilometers terug. Ze verschansten zich in loopgraven. 1916 de Britten vallen aan bij de rivier de somme. Ze liepen gelijk vast. Offensief pas na 4 maanden gestaakt. De Britten verloren 450 duizend man. Duitsers vallen aan bij Verdun. Zelfde resultaat. Het kostte 700 duizend Franse en Duitse soldaten het leven. 1917 het westfront lag muurvast. Sindsdien gebeurde er vrij weinig. De soldaten lagen in de loopgraven te wachten. Handen en voeten stierven af van de kou. Vanaf de Vlaamse kust tot de Zwitserse grens lag het front.

Andere fronten

De Duitsers wilden de tweefrontenoorlog voorkomen, maar ze kregen hem toch, het oosten vocht samen met Oostenrijk tegen Rusland. Met de tijd mee ontstonden er nog meer fronten en raakten er meerdere landen in de strijd. Turkije sloot zich aan bij de centralen ( Duitsland en Oostenrijk ) en Italië sloot zich aan bij de geallieerden. Het was een bloederige strijd. Turkije en Groot-Brittannië vochten een strijd uit rond de middellandse zee en in het Midden-Oosten.

Rusland en Duitsland stortten in

1917 Rusland stortte in aan het oosten. In december 1917 sloot Lenin, de nieuwe machthebber van Rusland, een wapenstilstand met Duitsland. Duitsland kon zo troepen naar Frankrijk verplaatsen. Sindsdien kwam er een beetje beweging in het front. Maar in hetzelfde jaar verklaarden Duitsland en de VS elkaar de oorlog. 1918 het front kwam in beweging. In 1916 & 1917 waren de tanks een nieuw wapen, maar ook die liepen vast in de loopgraven en kuilen door granaatinslagen. De Duitsers werden terug gedrongen. Op 11 november om 10.59 was het laatste Duitse schot. De Duitsers gaven zich over. In Duitsland brak overal oproer uit, de keizer vluchtte naar Nederland. De legerleiding stelde een nieuwe regering aan.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De prijs van de oorlog

Er waren 9 miljoen soldaten omgekomen, per dag zo’n 900 fransen en 1300 Duitsers. Veel lichamen waren verpulverd. En ruim 2x zoveel waren gewond. 1/5 is nooit geïdentificeerd.

 • 1.3 revolutie in Rusland

A het einde van het tsarenrijk

De Russische veelvolkeren staat

1914 Rusland was het grootste land ter wereld met zo’n 160 miljoen inwoners. Rusland had ook het grootste leger en bezat grote hoeveelheden olie, ijzererts, steenkool etc. Een van de nadelen was dat minder dan de helft van de inwoners ook echt Russisch was. Dit was vooral een veelvolkerenstaat. Een ander nadeel was de economie. Ruim 80% van de bevolking was boer. Zij produceerden net genoeg om in leven te blijven. De macht was in handen van de tsaar en zijn bureaucratie. Kritiek werd onderdrukt door de politie en de geheime diensten

De Februarirevolutie

1905 de onvrede kwam tot uitbarsting. In Sint-Petersburg begon een bloedige opstand, waarna het geweld een jaar lang door het land raasde. Om onrust weg te nemen liet tsaar Nicolaas II een parlement kiezen, de Doema. Hij hield zelf de macht in handen. 1916 in de winter waren grote voedseltekorten. In februari 1917 begonnen de demonstraties opnieuw in Sint-Petersburg. Arbeiders en soldaten kozen uit hun midden sovjets. De tsaar zag geen andere mogelijkheid dan af te treden. Doema vormde een regering en Rusland wordt een republiek.

De Oktoberrevolutie

De Februarirevolutie zorgde voor veel chaos in Rusland. De nieuwe regering zette de oorlog voort, maar de soldaten lieten zich niet meer naar het front sturen. Ondertussen groeide de invloed van de communisten. In oktober grepen ze met een staatsgreep de macht. In 1 nacht waren alle belangrijke gebouwen in Moskou en Sint-Petersburg. De regering werd gevangen genomen en zij lieten het volk een grondwetgevende vergadering kiezen. Ze kregen zelf maar een kwart van de stemmen. De eerste vergadering werd al uiteen gejaagd bij de eerste bijeenkomst. Rusland werd een eenpartijstaat. Andere partijen werden verboden, tegenstanders werden vermoord of in gevangenissen en strafkampen gezet.

B Rusland onder Lenin

Communisten

De leider van de communisten, Lenin haatte de gematigde socialisten die met andere partijen wilden samenwerken. Het enige doel moest volgens hem de wereldrevolutie zijn. Lenin vond dat alle socialisten in alle landen in opstand moesten komen. Tot zijn verbazing steunden ze bijna allemaal hun eigen regering. Voortaan noemde hij zijn partij de communistische partij. 1917 Lenin zat machteloos in Zwitserland. Na de Februarirevolutie brachten de Duitsers hem naar Rusland. Toen hij de macht had gegrepen in Rusland, sloot hij vrede met Duitsland.

Burgeroorlog

Na de Oktoberrevolutie vormden de aanhangers van de Tsaar het witte leger. De communisten deden hetzelfde (het rode leger). Hiertussen brak een burgeroorlog uit. Er ontstonden boerenopstanden tegen de communisten. Grenslanden zoals Polen en Georgië hadden de onafhankelijkheid uitgeroepen. 1921 de burgeroorlog was voorbij. Het rode leger had gewonnen, er waren ruim 5 miljoen doden gevallen. De meeste doden waren gevallen door de hongersnood. 1922 de communisten vormden de Sovjet-Unie. Daarin ging Rusland samen met Georgië, Oekraïne eb andere staten die zich vanaf 1917 hadden afgescheiden.

 • 1.4 de nieuwe kaart van Europa

A de vrede van Versailles

Duitsland gestraft

Een aantal maanden na de WOI begon in Parijs een vredesconferentie. Vele landen deden mee, maar Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS bepaalden alles. Rusland en Duitsland mochten niet meepraten. De Franse Clemenceau, de Britse Lloyd George en de Amerikaan Wilson vonden dat Duitsland moest worden gestraft. Duitsland mocht geen bedreiging meer zijn. Dit leidde in 1919 tot het verdrag van Versailles. Hierin stond dat Duitsland verantwoordelijk was voor deze oorlog en daarom herstelbetalingen moest aftikken. Duitsland moest jarenlang erg hoge geldbedragen betalen aan de geallieerden, ze verloren ook 10% van zijn grond. Het westen moest terug worden gegeven aan Frankrijk en het oosten terug aan Polen. Oost-Pruisen bleef Duits. Ook werd Duitsland militair machteloos gemaakt, het leger mocht niet groter dan 100.000 man zijn, geen vliegtuigen, tanks en zware wapens bezitten. Duitsland verloor ook al zijn kolonies. Duitsland mocht hier geen uitspraak over doen en was verplicht dit verdrag te tekenen, dit gebeurd in de Spiegelzaal in Versailles.

De Volkenbond

Een onderdeel van het vrede van Versailles was een oprichting van een volkeren organisatie, de Volkenbond. Dit heeft president Wilson (VS) bedacht. Hij heeft gezegd dat hij aan alle oorlogen mee ging doen om een eind te maken aan de oorlogen en hij beloofde de wereld veiliger te maken voor een democratie. Hij beloofde ook zelfbeschikkingsrecht (elk volk eigen staat). Internationale conflicten moesten door overleg worden opgelost. Met behulp van de Volkenbond zouden ze dit vreedzaam oplossen. Leden moeten dit beloven. Maar het werd machteloos. Duitsland, de Sovjet-Unie en de VS zelf werden er geen lid van. Het Amerikaanse congres stemde tegen. De meerderheid van de VS wilde niks meer met Europa te maken hebben. Ze wilden geen zelfstandigheid afstaan aan een organisatie.

B volkeren en staten

De val van Oostenrijk

In de laatste weken liet het ene na het andere volk zich ervan los. De kroaten verenigen zich met Servië in de nieuwe staat Joegoslavië. Duits- en Russisch polen vormden de republiek polen.

De stichting van Turkije

In een vredes verdrag met de Turkse sultan werd het Ottomaanse rijk opgesplitst. De Arabische delen van het Ottomaanse rijk werden mandaatgebieden van de Volkenbond. Frankrijk en Groot-Brittannië gingen namens de Volkenbond besturen. De rest werd verdeeld in invloedssferen. De sultan hield het noorden van het huidige Turkije. De geallieerden hielden toezicht op de financiën. 1923 door de nationalisten, onder leiding van kemal ataturk is de republiek Turkije ontstaan.

Nieuwe spanningen

In het westen van het voormalige tsarenrijk ontstonden: Polen, Finland, Estland, Letland en Litouwen. Zo leidde de eerste wereldoorlog ertoe dat veel volkeren een eigen staat kregen. Maar het zelfbeschikkingsrecht was niet zo consequent toegepast. Zo werden miljoenen Duitsers tegen hun zin onderdanen van Polen en Tsjecho-Slowakije. dat leidde al snel tot nieuwe spanningen.

 • 1.5 neutraal Nederland

In het westen van het voormalige tsarenrijk ontstonden: Polen, Finland, Estland, Letland en Litouwen. Zo leidde de eerste wereldoorlog ertoe dat veel volkeren een eigen staat kregen. Maar het zelfbeschikkingsrecht was niet zo consequent toegepast. Zo werden miljoenen Duitsers tegen hun zin onderdanen van Polen en Tsjecho-Slowakije. dat leidde al snel tot nieuwe spanningen.

 • 1.5 neutraal Nederland

A Tussen de grote mogelijkheden

Neutraliteitspolitiek

1914 duizenden mensen keken toe hoe aan de andere kant van de grens de oorlog woedde. Huizen en boerderijen staan in brand, Duitse troepen namen wraak voor het verzet van het Belgische leger. In en rondom vise werden burgers gefusilleerd doodgeslagen of gedeporteerd. België was een van de zwaarst getroffen landen. Nederland was de hele oorlog neutraal. Nederland voerde een neutraliteitspolitiek. De regering benadrukte dat Nederland met iedereen bevriend wilde blijven.

Oorlogsdreiging

1914 het Nederlandse leger werd gemobiliseerd. 200 duizend militairen bleven aan de grens. De neutraliteit bewaken. In het schlieffenplan stond eerst ook een opmars door Nederland. Maar toen het nodig was vond de Duitse legerleiding het beter in Nederland met rust te laten. Duitsland hoopte goederen van overzee door Nederland te krijgen. Dit gebeurde ook, Duitsland werd door Nederland bevoorraad.

B economie en politiek

Politieke eenheid

1917 de oorlogsdreiging versterkte in Nederland de nationale eenheid. Twee kwesties konden hierdoor worden opgelost: de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs en de kiesrecht uitbreiding. Beide werd dit in een grondwetsherziening geregeld. Er kwam een algemeen mannen kiesrecht, 2 jaar later kwam er een vrouwenkiesrecht. Bijzondere en openbare scholen kregen recht op dezelfde hoeveelheid geld.

De Rotterdamse haven

In WOI speelde de Rotterdamse haven een belangrijke rol. Door de aanleg van de nieuwe waterweg werd de haven breder en dieper, dit zorgde ervoor dat grotere vrachtschepen zich konden aanmeren. Meestal was de bestemming het Ruhrgebied. De haven kwam daarentegen wel meer stil te liggen. De geallieerden verboden steeds meer producten om naar Duitsland te vervoeren.

Schaarste en gebrek

1917 Nederland kreeg tekorten wegens de handelsbeperkingen. Er kwam veel minder steenkool het land binnen de industriële productie kwam hierdoor bijna stil te liggen. Arbeiders raakten werkloos. Er reden minder treinen, huizen werden niet verwarmd en ’t voedsel werd schaars. Brood, aardappelen, vlees, suiker, koffie, thee en boter gingen op de bon. Je kon extra eten kopen op de zwarte markt. Voor de arme mensen was dit te duur. Hierdoor ontstonden rellen. Ook in het leger ontstond onrust. 1918 daarom dacht de socialistische leider troelstra dat de tijd rijp was voor een revolutie. Dit kondigde hij aan in de 2e kamer. Tegenstanders van de socialisten wouden dat niet en gingen massaal de straat op om de monarchie te verdedigen. Koningin Wilhelmina  en haar dochter Juliana gingen op triomftocht door de stad. Daarna ging ze langs andere steden.

REACTIES

O.

O.

Hele goeie bedankt!

3 jaar geleden

S.

S.

Geen probleem!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.