Hoofdstuk 1, Magie in Europa

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 374 woorden
  • 9 november 2003
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoofdstuk 1 Pharos magie in Europa.

De grote heksenvervolgingen begonnen in de vroegmoderne tijd, een andere benaming voor die periode is de tijd van de hervormers en ontdekkers.

Voor een ketter was vergeving mogelijk want hij had het verkeerde geloof gekozen maar geloofde nog steeds in Christus. Hij kreeg de kans om zich te bekeren.

Kon je als verdachte beter aangeklaagd worden door de inquisitie of een door een wereldlijke, lokale rechtbank? Door de lokale rechtbank. De inquisitie had vaste regels die overal geldig waren. Hierdoor werden de verdachten enigszins beschermd. De lokale rechtbanken werkten onafhankelijk van centrale controle. Het aantal terechtstellingen lag bij deze rechtbanken veel hoger.

De schilders uit die periode op volgorde van tijd, Innocentius (1432-1492), Wier (1515-1588), Bekker (1634-1698) en Goya (1746-1828).

Op het terrein van de natuurkunde werden in de zeventiende en achttiende eeuw spectaculaire ontdekkingen gedaan. Ook was er vooruitgang op biologisch en medisch terrein. Geleerden zoals Descartes bestreden bijgeloof, domheid en onverdraagzaamheid. De Verlichtingsfilosofen waren tolerant op het terrein van de godsdienst.

Balthasar Bekker schreef het boek: De betoverde wereld.

'Wie dit gebed bij zich draagt, die sterft niet plotseling. Water noch vuur en ook geen vijand kan hem schade toebrengen.' De bron is afkomstig uit een in Beieren gedrukt boek uit 1840. Frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog (1914 -1918) droegen deze brieven soms bij zich. Deze brieven worden 'hemelsbrieven' genoemd. Deze brieven zijn een vorm van continuïteit.

De vroegchristelijke kerk begreep dat magie niet zomaar uit te bannen was en maakte daarom zelf gebruik van magische rituelen. Het verschil was dat kerkelijke magie geen succes garandeerde. Tot de kerkelijke 'magie' behoorde onder meer het geloof in relikwieën (overblijfselen van heiligen). De kerk rekende het geloof in de maagdelijke Diana, de Romeinse godin van vruchtbaarheid, tot heidense magie. De verering van Maria was wel toegestaan. Zij kreeg langzaam maar zeker zelfs een geheel zelfstandige positie als medeverlossers, samen met Christus.

Magie is het verrichten van handelingen met behulp van bovennatuurlijke krachten om goed of kwaad te doen. Magie was in feite een vorm van volksgeloof, waarin vooral de heidense natuurgodsdiensten voortleefden. Boeteboeken zijn een welkome bron over magie omdat daarin de zonden van de bevolking werden opgeschreven, maar ook magische praktijken.

Het boek de heksenhamer verscheen in 1487.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.