Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

H2.1

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 569 woorden
  • 5 november 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2.1A VOORSPOED IN DE JAREN 1920
Een nieuw tijdperk
President Coolidge was in 1928 erg tevreden over Het Congres. De eerste tien jaar van het interbellum waren voor de Amerikanen een tijd van ongekende voorspoed. Voor de WOI waren de VS het rijkste land van de wereld, met een voorsprong op Europa.
Welvaart
De auto-industrie en de elektrotechnische industrie maakt een enorme groei.
Gevolgen opkomst elektriciteit:
- Bedrijven die met elektromotoren werkte, hoefden geen steenkool meer te gebruiken.

- Werk werd hierdoor steeds efficiënter georganiseerd, bijvoorbeeld door de lopende band.
- Hierdoor gingen de lonen omhoog.
- Daardoor steeg de vraag naar nieuwe producten zoals ijskasten enzovoort.
In Europa zou dit na de WOII gewoon worden terwijl het in de VS al in 1920 normaal was. Dit kwam doordat mensen het konden betalen, maar ook doordat steeds meer Amerikanen stroom hadden in huis. In 1929 had al 2/3 stopcontacten in huis. Ook hadden 60% van alle gezinnen een auto. De VS waren een consumptiemaatschappij geworden, mede doordat het lenen een grote hype werd. Zo was de leus: live now, pay later. De hogere lonen staan gelijk aan korte werktijden.
De ‘roaring twenties’
De ‘roaring twenties’ waren volgens vele Amerikanen een prettige, opwindende tijd. Maar de mentaliteit veranderde. Zuinigheid maakte plaats voor drang voor eten en drinken.
- Jongeren gingen feesten.
- Uiterlijk werd belangrijker
- Amerikanen maakten zich zorgen over traditionele normen en waarden
- Alcohol werd gezien als probleem
Het Congres besloot daarom om alle productie en consumptie van alcoholhoudende dranken te verbieden. De drooglegging werd geen succes. Velen Amerikanen gingen sterkte dranken stoken in huis of naar illegale dranklokalen. In 1933 werd drooglegging afgeschaft.   2.1B De beurskrach
Op 24 oktober 1929 begon de beurskrach op de effectenbeurs van Wall Street. De afgelopen jaren had Amerika veel aandelen gekocht, hierdoor stegen de koersen. In de zomer van 1929 begon de economie in de problemen te komen. Op ‘zwarte donderdag’ 24 oktober daalden de aandelenkoersen. Om te redden wat er te redden viel, gingen mensen massaal hun aandelen verkopen. De verliezen namen toe en hierdoor konden mensen hun leningen niet meer betalen. Duizenden bedrijven gingen ten onder en heel veel boeren werden failliet. De economische depressie

De Amerikaanse economie raakte in een diepe depressie terecht. In juli 1932 was het nationaal inkomen nog maar de helft van wat het 3 jaar geleden was. De waarde va aandelen was gedaald tot een achtste. Doordat de VS minder kon exporteren, ontstonden er in andere landen ook problemen. Over was het hetzelfde: vraag naar producten werd drastisch minder en fabrieken sloten hun deuren. Boeren hadden hierdoor overschotten. De Amerikaanse crisis was een echte wereldcrisis geworden. Sloppenwijken
 De situatie was voor vele Amerikanen erg wanhopig. Niet iedereen kreeg namelijk een uitkering. Miljoenen mensen woonden in parken of vervallen wijken aan de rand van de stad. De sloppenwijken werden ook wel hoovervilles genoemd, naar de president die vond dat de overheid moest wachten op verbeteringen. In 1932 werd Hoover verslagen door Roosevelt, naar grote heugenis van het volk. De new deal
Roosevelt koos voor een nieuwe aanpak: de New Deal. Hij liet de overheid ingrijpen door middel van subsidies, sociale wetten en grote werkverschaffingsprojecten. De eerste 100 dagen ging het super goed. Langzaam ging het beter, maar de crisis was nog niet voorbij. In 1938 waren er nog 9 miljoen werklozen. Roosevelt werd 3x tot president verkozen. Hij stierf in 1945 in het harnas.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.