Sans famille door Hector Malot

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Sans famille
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 3832 woorden
  • 23 oktober 2016
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
13 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Alleen op de wereld
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1878
Pagina's
316

Boekcover Sans famille
Shadow
Sans famille door Hector Malot
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting Sans Famille – Hector Malot.
H1 Mère Barberin
Rémi is een vondeling. Hij woont bij moeder Barberin. Haar man heeft een ongeluk gehad tijdens zijn werk en kan niet meer geld verdienen. Hij komt thuis en Rémi komt er achter dat hij een vondeling is. Zijn pleegouders besluiten hem te verkopen.

H2 Rémi s’en va
Vader Barberin brengt Rémi naar een café waar ze een oude man genaamd Vitalis ontmoeten. Ze onderhandelen over de prijs en Vitalis huurt Rémi in. Hij heeft 3 honden bij zich: Capi, Dolce en Zerbino, en een aap: Joli-Coeur. Ze moeten erg lang lopen zonder te stoppen. Ze moeten naar Ussel. Daar zal Vitalis nieuwe kleding en schoenen kopen voor Rémi, want hij moet mensen gaan vermaken, samen met de dieren. De dieren dekken een tafel. ’s Avonds gaan ze naar een vol hotel in het dorp. Rémi moet doen alsof hij dom is en dekt de tafel slecht. Dan komt Joli-Coeur en dekt de tafel goed. Het publiek geeft geld.

H3 Les leçons de Vitalis
Ze blijven niet lang in dezelfde dorpen, omdat het verhaal altijd hetzelfde is. Ze gaan naar de Pyreneeën, naar de bergen. Rémi heeft daar nog nooit van gehoord, omdat hij nooit naar school is geweest. Vitalis zegt dat hij hem zal leren lezen, schrijven en rekenen. Vitalis zingt vaak en Rémi wil ook mooi leren zingen. De muzieklessen zijn moeilijker dan de gewone lessen. Rémi verandert veel door zijn nieuwe leven.

H4 Vitalis en prison
Ze reizen de hele tijd en op een dag komen ze in Toulouse. Ze doen hun optreden, maar dan komt er een agent die niet blij kijkt. Hij zegt dat ze niet mogen optreden met de dieren, omdat de honden gevaarlijk kunnen zijn en zegt dat ze weg moeten. Maar het publiek is heel geamuseerd en willen de rest van het optreden zien. Joli-Coeur, die achter de agent staat, lijkt hem te bespotten. De agent gaat weg. De volgende dag stuurt Vitalis Rémi alleen met de dieren weg om op te treden en om te kijken of de agent er weer zou zijn. Ze hebben een goed publiek. Dan komt de agent weer en Joli-Coeur bespot hem weer. Rémi rent achter hem aan om hem stil te krijgen, maar de agent denk dat hij probeert te vluchten. Hij slaat Rémi zo hard dat hij bijna op de grond valt. Vitalis komt en pakt de pols van de agent vast. De agent arresteert Vitalis. Vitalis zegt dat Rémi naar het hotel moet gaan en daar op nieuws moet wachten. Hij moet 2 maanden in de gevangenis blijven. De hotelbaas stuurt Rémi weg, maar hij heeft nog heel weinig geld. Ze lopen naar een kleine rivier en slapen in het gras.

H5 La chance de Rémi
De rivier leidt tot een kanaal. Er varen grote schepen. Een boot, getrokken door paarden komt naar hem toe en stopt. Er ligt een klein jongetje op een leunstoel met een vrouw naast hem die verdrietig kijkt. De vrouw vraagt wat Rémi doet en of hij kunstjes voor hen wil doen. Het jongetje is bleek, blond en mager en heeft grote vermoeide ogen. Rémi doet een paar kunstjes. De vrouw vraagt of hij al zijn geld aan zijn meester moet geven, maar Rémi zegt dat zijn baas hem tot niets dwingt. Hij vertelt de vrouw zijn verhaal. Ze nodigt hem uit om te eten op de boot en zelfs om bij hen te blijven. Madame Milligan en haar zoon Arthur zijn Engels. Ze heeft ook een oudere zoon, maar daar praat ze nooit over. Het leven op de boot is heel anders dan het leven dat Rémi eerst had. Hij voelt zich wel alleen en is jaloers op Arthur omdat hij een moeder heeft. Zijn baas komt weer uit de gevangenis. Madame Milligan schrijft hem een brief en vraagt of Rémi bij hen mag blijven. Ook stuurt ze wat geld voor de reis van Toulouse naar Sète. Vitalis komt met de trein, maar hij is erg veranderd: hij is ouder, heeft wit haar gekregen en zijn schouders hangen.

H6 La vie dure
Tijdens het lopen naar het hotel waar Mevrouw Milligan verblijft, legt Rémi uit wat er is gebeurd. Vitalis gaat met haar praten. Wanneer hij terug komt, zegt hij dat het tijd is om te gaan en dat hij afscheid moet nemen. Hij zegt dat Rémi hem nodig heeft en andersom. Rémi omhelst zijn vrienden en zegt dat hij ze nooit zal vergeten. Dan vertrekken ze. De verandering is zwaar. Hij denkt nog veel aan zijn vrienden. Vitalis was wel liever geworden. Rémi voelt dat hij niet meer alleen op de wereld is. Vitalis zegt dat hij Rémi wel moest meenemen, omdat een moeilijk leven nuttiger was dan een makkelijk leven bij zijn vrienden. Op een dag zegt Vitalis dat ze naar Dijon gaan. Ze gaan vanuit Dijon weer naar Parijs om daar in de winter op te treden. Tot Châtillon was het weer prachtig. ’s Nachts komen ze in de buurt van Troyes en stoppen in een dorp. Als ze wakker worden is het koud, donker en winderig. De hotelbaas zegt dat het gevaarlijk op de wegen is maar ze vertrekken toch. Vitalis houdt de aap stevig vast om hem warm te houden, de honden leken de wind niet te voelen en Rémi had een warme schapenvacht om. Het begint heel hard te sneeuwen. Vitalis zegt dat ze in het eerste huis dat ze zien moeten gaan schuilen, maar er is geen huis in de buurt. Het sneeuwt steeds meer en ze krijgen het erg koud. Dan zien ze eindelijk een klein huis. Daar maken ze een vuur en eten wat. Rémi moet eerst gaan slapen terwijl Vitalis de wacht houdt. Dan maakt hij Rémi wakker en is het zijn beurt. Maar Rémi valt in slaap. Hij wordt wakker van Vitalis.. Het vuur is uit en Dolce en Zerbino zijn verdwenen. Ze horen wolvengehuil; ze hebben de honden meegenomen. Dan komen ze erachter dat Joli-Coeur ook weg is. Ze gaan weer op zoek. Ze zien de aap in een boom, waar hij de hele nacht op ze had gewacht. Rémi gaat hem pakken, maar de aap wilt niet gepakt worden. Hij klimt snel op Vitalis’ schouder. Wat verderop zien ze een bloedspoor en het is duidelijk dat de honden het niet overleefd hebben. Vitalis zei niks en dacht na over hoe het nu verder moest.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

H7 Mort de Joli-Coeur
Rémi en Vitalis moeten weer vertrekken, want als Joli-Coeur niet warm wordt gaat hij dood. Na een uur komen ze in een hotel aan. Joli-Coeur is ziek en Vitalis gaat een dokter zoeken. De dokter denkt dat hij voor Rémi komt en wordt boos als hij te weten komt dat hij gestoord is vanwege een dier. Vitalis verklaart zich en de dokter wil de aap toch behandelen. Een paar dagen later wil de baas van het hotel betaald worden, dus regelt Vitalis een kamer in de buurt van het hotel en geeft zijn laatste geld uit. Hij kondigt een optreden aan. Maar de kamer is niet vol. Niemand schijnt het gezang van Rémi te waarderen, maar het publiek is erg geamuseerd door Capi. Ze verdienen wat geld, maar niet genoeg om de hoteleigenaar te betalen. Vitalis staat op en gaat zingen om wat meer geld te verdienen. Een jonge vrouw wenkt Rémi en zegt dat ze met Vitalis wil praten. Ze zegt tegen Vitalis dat hij haar aan een artiest moet denken en dat ze zijn stem mooi vindt. Vitalis reageert kortaf. De vrouw geeft Capi een gouden munt en vertrekt.
Rémi en Vitalis gaan snel naar Joli-Coeur toe, maar hij is dood. Vitalis denkt dat dit zijn straf is voor het weghalen van Rémi bij Madame Milligan.

H8 Rémi perd Vitalis et trouve une famille
Beetje bij beetje komen ze dichter bij Parijs. Uiteindelijk zien ze de stad en Vitalis weet een plek waar ze konden rusten zonder het koud te krijgen. Hij werd steeds moeier. Eindelijk vinden ze een grote muur, in de buurt van een tuin en gaan ze op wat stro liggen. Rémi valt in slaap en denkt dat hij dood gaat. Dan wordt hij wakker in een bed, in een kamer die hij niet kent. Er staat een klein meisje bij hem. Hij vraagt waar Vitalis is. Een man in een grijze jas vertelt wat er is gebeurd. De man was een bloemenkweker en was om 2 uur ’s nachts de tuin ingegaan om bloemen te plukken en die te verkopen op de markt en vond hun drieën liggen en dacht dat er iets ernstigs was. Hij zag dat Vitalis dood was en had Rémi meegenomen naar zijn huis en in bed gelegd.
Rémi is erg zwak, maar staat toch op en loopt naar de keuken waar de familie aan het eten is. Hij krijgt een kom soep en zegt dat hij Vitalis wilt zien. Hij loopt naar de tuin en komt daar Capi tegen. Rémi was blij: hij had een familie, een huis en hij zal geen honger of kou meer lijden. De bloemenkweker neemt Rémi mee naar de politie en die stellen hem duizenden vragen. Ze vertellen dat Vitalis niet zijn echte naam was, maar Carlo Balzani, hij was een bekende zanger in Italië.
De volgende dag begraven ze Vitalis.
Rémi krijgt koorts. Een arts wil hem naar het ziekenhuis brengen, maar dat wil de vader niet. Étienette, de grote zus en Lise verzorgen hem goed en hun broers, Alexis en Benjamin vertellen hem verhalen. Rémi wordt snel weer beter. Lise was stom, door een ziekte.
Rémi ging met vader Acquin werken: bloemen plukken en verkopen op de markt. Op een zondag, tijdens een wandeling begint het te stormen, dus rennen ze snel terug naar de kassen. Als ze daar aankomen, zien ze dat de kassen kapot zijn gegaan door de wind en alle bloemen waren weggewaaid. Al het geld dat ze zouden verdienen was weg

Dit wil je ook lezen:

H9 Encore un départ!
Vader Acquin kan zijn huur niet meer betalen en moet naar de gevangenis. Hij vraagt zijn zus Catherine om hulp. Zij neemt alleen haar familie mee en laat Rémi achter. Lise gaat mee met Catherine naar Morvan, Étienette gaat naar een andere tante in Charente, Alexis gaat naar een oom in Cévennes en Benjamin gaat naar een andere oom, in Saint-Quentin.
Er begint weer een nieuw leven voor Rémi. Hij vindt een kaart en zoekt de uitgang van Parijs. Bij aankomst op rue Mouffetard, ziet hij een grote verdrietige jongen genaamd Mattia. Hij woonde bij Garafoli, een hondenshowman, maar de politie had hem gearresteerd omdat hij Mattia en zijn vrienden slecht behandelde. Mattia gaat met Rémi mee zodat ze samen geld kunnen verdienen. Hij heeft namelijk een viool. Rémi wil een koe voor Mère Barberin kopen als hij genoeg geld heeft. Langzaam komen ze in de buurt van Varses, dichtbij Cévennes, waar Alexis woont. De mensen in Varses werken in de mijn. Dan zien ze Alexis; hij werkt daar. Zijn oom neemt hen mee naar zijn huis. Rémi wilde ook de mijn in, maar alleen mensen die daar werkten mochten dat. Ze willen dat Rémi en Mattia blijven en komen werken in de mijn, maar ze moeten weer verder op reis.

H10 Le vétérinaire et la vache
Rémi leert Mattia lezen, schrijven en rekenen, maar hij is daar niet in geïnteresseerd. Hij was wel vooruit gegaan in muziek maken. Dan komen ze aan in Ussel. Ze gaan een dierenarts zoeken, omdat ze een mooie koe willen kopen. De dierenarts zegt dat hij ze morgen op de markt een mooie koe zal laten uitkiezen. ’s Avonds gaan ze voor zijn huis muziek spelen om hem te bedanken. De dierenarts zegt dat het verboden is om herrie te maken na zonsondergang.
De volgende dag kopen ze een koe, dus hebben ze geen geld meer. Maar de markt heeft veel mensen aangetrokken, dus verdienen ze weer wat geld door op te treden.
In de buurt van Chavanon eten ze wat. Dan vlucht de koe en ze vinden haar in Chavanon, waar mensen haar hebben gevangen. Maar niemand gelooft dat de koe van hen is. Ze vragen om papieren, maar die hebben ze nooit gekregen en ze nemen ze mee naar de politie. Rémi legt de rechter alles uit. Die zal nagaan of hun verhaal klopt. De rechter geeft ze een paspoort om verder te reizen en  ze krijgen hun koe, Rousette terug. Rémi wil spullen voor Mère Barberin kopen zodat ze pannenkoeken kan bakken.

 

H11 Retour au village
Als ze bij het huis van Mère Barberin komen, ziet Rémi dat ze er niet is. Dan komt ze binnen en gelooft eerst niet dat hij het is. Hij stelt haar voor aan Mattia en Capi en laat haar de koe zien. Daar is ze heel blij mee. Mère Barberin vertelt Rémi dat zijn familie opzoek naar hem is. Er kwam een rijke man met père Barberin praten. Rémi moet hem vinden, hij zal hem vertellen wat hij moet doen. Ze geeft hen zijn andres en ze gaan de volgende dag op pad. Ze hebben net genoeg tijd om te stoppen bij Dreuzy om Lise te omhelzen. Na een paar dagen saai reizen komen ze in Parijs aan en gaan naar het hotel van Barberin. Daar krijgen ze te horen dat hij dood is. Hij schrijft naar Mère Barberin en ondertussen verdienen ze wat geld. Veel mensen vinden Mattia een artiest. Ze krijgen snel een brief terug: ze had te horen gekregen van zijn dood vlak na hun vertrek. Hij had haar nog een brief geschreven waarin stond dat ze moest schrijven naar Londen, naar de advocaten die Rémis familie hadden ingehuurd om hem te vinden.

H12 Départ pour l’Angleterre
Ze hebben nog genoeg geld voor de reis van Parijs naar Londen. De reis gaat goed en op een ochtend komen ze bij de Theems. Mattia vraagt aan een man de weg naar Green Square: ze moeten de Theems volgen. Daar aangekomen zoeken ze naar de naam Greth and Galley. Als ze binnen zijn, zeggen ze dat ze de advocaten willen spreken. Rémi krijgt te horen dat hij een vader, moeder, broers en zussen heeft en dat zijn achternaam Discroll is. Hij is erg blij. Ze gaan met een voertuig naar Rémis nieuwe huis toe. Het is lelijk en vies. Rémi is erg nerveus.

H13 La famille de Rémi?
In de kamer zit een oude man met een witte baard, een andere man van ongeveer 40 en een wat jongere vrouw. Er zijn ook 4 kinderen. De man zegt dat hij zijn vader en moeder moet omhelzen, en zijn opa een hand moet geven. Zijn opa kijkt hem aan en spuugt op de grond. Zijn vader vertelt Rémi waarom ze hem nu pas hebben gevonden:
Rémi is hun oudste zoon. Toen zijn vader met zijn moeder ging trouwen, was er een ander meisje dat dacht dat ze met zijn vader ging trouwen. Toen hij geboren werd, stal ze hem en nam hem mee naar Parijs uit wraak. 3 jaar geleden, toen het meisje op het punt stond om te sterven, schreef ze een brief. Ze had Rémi achtergelaten bij een huis in een Frans dorp. En omdat de familie ’s winters in Londen woont en ’s zomers rondtrekt, konden de advocaten hun adres niet aan Barberin geven. Zijn ouders waren niet rijk, dat was dus gelogen. Rémi voelde dat zijn moeder, opa, broers en zussen erg koud waren. Ze hadden nog niks tegen hem gezegd. Rémi en Mattia moeten in één van de voertuigen slapen. Rémi kan niet slapen. Dan komt zijn vader de stal binnen met twee andere mannen. Ze beginnen pakketten te openen. De vader verwijdert de prijzen van de kleding en de moeder zet er nieuwe prijzen op. Als de mannen weg zijn, doet de vader een deur in de vloer open en gooit daar de pakketten in. Rémi begrijpt waarom hij bang en verdrietig is i.p.v. gelukkig; zijn ouders zijn dieven.
De volgende dag gaan Rémi en Mattia naar buiten en praten over wat er is gebeurd. Mattia gelooft niet dat Rémi familie is van de Discrolls, omdat hij helemaal niet op ze lijkt. Als ze weer thuis zijn, vraagt de vader hoe ze aan geld kwamen in Frankrijk. Als ze dat vertellen, is hij erg tevreden. Hij zegt dat Capi de volgende dag met hem zal meegaan en de jongens moeten al het geld dat ze verdienen door te zingen aan hem geven. Rémi schrijft naar Mère Barberin om te vertellen hoe de kleding die hij droeg als baby toen ze hem vond eruit zag.

 


H14 Rémi commence à espérer
Mère Barberin schrijft terug en zegt dat er geen naam op de kleding stond, die was er namelijk uitgesneden. Op een dag vraagt Rémi aan zijn vader welke kleding hij droeg als baby en hij antwoordt dat het meisje dat hem had gestolen zijn naam uit zijn kleding had gesneden, zodat zijn ouders hem niet zouden vinden. ’s Avonds zegt Mattia dat Rémi juist is gestolen door zijn vader, maar dat gelooft Rémi niet.
Op zondag willen Rémi en Mattia wandelen, maar de vader zegt dat Rémi bij hem moet blijven en Mattia alleen moet gaan wandelen. Na een uur klopt er iemand op de deur. Het is een man met een harde, gemene glimlach met witte puntige tanden. Zijn vader en de man praten in het Engels. Na een uur is Rémi vrij om te gaan wandelen. Als hij zijn jas uit het voertuig gaat halen, ziet hij Mattia. Die had zich verstopt en had alles gehoord wat de mannen zeiden. Buiten vertelt hij dat de man meneer James Milligan was, de oom van Arthur! Ze hadden het over hem en madame Milligan. Meneer Milligan zegt dat het beter gaat met Arthur, dus vraagt de vader waarom hij dan nog het kind moet verbergen. Meneer Milligan antwoord dat ze niet weten wat er kan gebeuren, maar als Arthur dood is zal hij al het geld krijgen. Ze moeten dus voorzichtig zijn.

H15 Le retour en France
Als de lente komt, moeten ze naar het platteland vertrekken. Rémi en Mattia besluiten niet mee te gaan, maar terug te gaan naar Frankrijk. Ze zijn hier niet gelukkig. Een paar dagen voor hun vertrek, praat Mattia met een man die hij heeft leren kennen. Hij heet Bob en hij zal ze helpen. Op een avond zullen ze niet terug naar huis gaan, maar Bob zal ze naar zijn broer brengen, die een boot heeft. Die zal ze naar Frankrijk brengen. De reis gaat zonder moeilijkheden en op een ochtend zijn ze weer in Frankrijk. Ze gaan op zoek naar Madame Milligan, maar eerst wilde Rémi langs Dreuzy om zijn vriendin Lise te zien. Als ze er zijn, vraagt Rémi aan een vrouw die hij nooit eerder heeft gezien waar ze is. Ze zegt dat ze is meegenomen door een Engelse vrouw die op een boot woont. Ze had haar gevraagd om aan Rémi te vertellen dat ze haar moest komen vinden in Zwitserland, Vevey. Lise zou nog een brief sturen met het adres, maar die was nog niet aangekomen. Rémi en Mattia bedanken de vrouw en gaan weer verder.

H15 Le retour en France
Als de lente komt, moeten ze naar het platteland vertrekken. Rémi en Mattia besluiten niet mee te gaan, maar terug te gaan naar Frankrijk. Ze zijn hier niet gelukkig. Een paar dagen voor hun vertrek, praat Mattia met een man die hij heeft leren kennen. Hij heet Bob en hij zal ze helpen. Op een avond zullen ze niet terug naar huis gaan, maar Bob zal ze naar zijn broer brengen, die een boot heeft. Die zal ze naar Frankrijk brengen. De reis gaat zonder moeilijkheden en op een ochtend zijn ze weer in Frankrijk. Ze gaan op zoek naar Madame Milligan, maar eerst wilde Rémi langs Dreuzy om zijn vriendin Lise te zien. Als ze er zijn, vraagt Rémi aan een vrouw die hij nooit eerder heeft gezien waar ze is. Ze zegt dat ze is meegenomen door een Engelse vrouw die op een boot woont. Ze had haar gevraagd om aan Rémi te vertellen dat ze haar moest komen vinden in Zwitserland, Vevey. Lise zou nog een brief sturen met het adres, maar die was nog niet aangekomen. Rémi en Mattia bedanken de vrouw en gaan weer verder.

H16 En famille!
Ze volgen de Rhône. Mattia is blij, omdat Zwitserland dichtbij Italië ligt, dus kan hij zijn familie weer zien. Op een middag ziet Rémi de boot van Madame Milligan, maar er woont niemand. De buren weten hun adres ook niet. Eindelijk zijn ze in Vevey en vragen in elk hotel naar Madame Milligan, maar niemand weet waar ze is. Op een dag komen ze bij een mooi groot huis en rusten daar uit op de weg. Mattia zegt dat Rémi moet zingen, want dat zal ze goed doen. Hij zingt een liedje dat Lise heel mooi vindt. Opeens hoort hij een kleine zwakke stem die meezingt. Het is Lise! Ze rennen naar het tuinhek en Lise doet open. Ze willen naar binnen gaan, maar dan zien ze Monsieur Milligan. Rémi zegt dat hij hen niet mag zien en dat ze haar de volgende dag weer zullen zien. Mattia zegt tegen hem dat ze niet moeten wachten en dat ze Madame Milligan alles moesten vertellen dat ze wisten.
Monsieur Milligan had Mattia nog nooit gezien, dus kon het geen kwaad als hij met Madame Milligan zou praten. Rémi is het daarmee eens en wacht tot Mattia terug komt. Dan komen Mattia en Madame Milligan naar buiten. Ze zegt dat ze naar het hotel des Alpes moeten gaan, waar ze elkaar zullen ontmoeten.
 In het hotel geeft Madame Milligan hen een mooi pak en vertelt dat Lise medicijnen heeft gekregen en weer zal kunnen praten. Dan komt er iemand die is ingehuurd door Madame Milligan om ze naar huis te brengen. Daar is Mère Barberin ook! Ze heeft zijn baby kleding bij zich. Dan hoort Rémi de stem van Monsieur Milligan en wordt bang, maar Madame Milligan zegt dat dat niet hoeft.
Als Monsieur Milligan Rémi ziet, krijgt hij een kwade blik. Madame Milligan zegt dat de man die op bevel van Monsieur Milligan Rémi had gestolen, haar een brief heeft geschreven, waarin hij alles heeft verteld. Monsieur Milligan vertrekt zonder iets te zeggen.

Jaren later is Rémi getrouwd met Lise, Arthur is getrouwd met de zus van Mattia en Mattia is een grote artiest geworden die over de wereld reist. Ze wonen in een mooi huis in Engeland. Rémi heeft nu een kind en ze zijn erg gelukkig.
 

REACTIES

H.

H.

lang

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sans famille door Hector Malot"