Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 7

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 488 woorden
  • 29 mei 2006
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Volgens het CBS moet je aan de volgende eisen voldoen, wil je werkloos genoemd worden: - Je moet ingeschreven staan bij een arbeidsbureau. - Je mag geen betaald werk hebben voor 12 uur per week of meer. - Je moet direct beschikbaar zijn voor een baan van 12 uur per week of meer. CWI: Centrum voor Werk en Inkomen. Geregistreerde werkloosheid: Alle mensen die volgens het CBS officieel werkloos zijn. Werklozen krijgen een uitkering, om van te leven. Dit kan een WW-uitkering of een Bijstandsuitkering zijn. Een Bijstand is een vangnet als je niets anders hebt (maximaal €6000,-). Verborgen werkloosheid: Werklozen die wel betaald werk zoeken, maar niet ingeschreven staan bij het arbeidsbureau. (Bvb; mensen die een partner hebben met een inkomen). Conjuncturele werkloosheid: mensen kopen te weinig producten. Het gevolg hiervan is dat bedrijven minder verkopen en dus minder produceren. Ze gaan mensen ontslaan. Dit ontstaat dus door het tekortschieten van de vraag naar producten (goederen) en diensten. Oplossing: De overheid moet de vraag vergroten door middel van belastingen verlagen / subsidies verhogen. De overheid kan zelf meer gaan besteden. Structurele werkloosheid: een verandering in de productiestructuur (= hoe de productie in een bedrijf/land is georganiseerd). - Automatisering of mechanisering. - Loonkosten stijgen. - Gebrek aan scholing of mobiliteit. (’n Bepaalde opleiding nodig). Oplossing: - De overheid kan door het verkleinen van de wig proberen de
loonkosten van bedrijven te verlagen. - De overheid kan door het subsidiëren van scholing ervoor zorgen dat werklozen weer aan de slag kunnen. - De overheid probeert bedrijven er toe te bewegen langdurig

Werklozen in dienst te nemen, door middel van subsidies. Frictie werkloosheid: ontstaat door de duur van sollicitatieprocedures en/of de duur van arbeidsbemiddeling. Meestal als je net klaar bent met een opleiding en op zoek bent naar een baan. Oplossing: De arbeidsbemiddeling verbeteren. De overheid probeert dit te dit Te doen met behulp van het arbeidsbureau. Seizoenwerkloosheid: seizoensmatige schommelingen in de bedrijvigheid. Zoals pretparken en campings. Oplossing: Seizoenen verlengen door middel van vakantiespreiding. Opleiding; zonder opleiding heb je slechte kansen op de arbeidsmarkt en heb je weinig kans een goede en vaste baan te vinden. Leeftijd; jonge mensen hebben over het algemeen betere kansen, omdat ze minder verdienen. Ze zijn een bedrijf nog jaren van nut. Oudere werknemers stellen vaak hogere salariseisen en hebben vaak een verouderde scholing. Allochtone arbeidskrachten; onder deze groep mensen zijn de werkloosheidspercentages relatief hoog. Vooral voor de laaggeschoolden en voor hen die onvoldoende Nederlands spreken, zijn de kansen op de arbeidsmarkt slecht. Loon-prijsspiraal: Het doorberekenen van hogere lonen in de prijzen. De hogere prijzen hebben looneisen tot gevolg. De hogere lonen zorgen weer voor hogere prijzen, enzovoort. Seizoensindex: Een getal dat er voor zorgt dat je cijfers uit verschillende seizoenen kunt vergelijken. Index van 112 -> 12% meer dan normaal/gemiddeld. Index van 95 -> 5% minder. Werkloosheid uitdrukken: Arbeidsjaren Personen (volledige baan) FTE= Full Time Equivement = Rekeneenheid waarin de personeelssterkte of de omvang van een betrekking wordt uitgedrukt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.