Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Europese Staatsschuldencrisis

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 805 woorden
  • 25 mei 2012
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

De Europese Staatsschuldencrisis, ook wel beter bekend als de Griekse crisis, begon in april 2010 toen aan het licht kwam dat Griekenland haar schulden niet meer kon terugbetalen. De euro, de monetaire unie van de Europese Unie, dreigde zelfs stopgezet te worden omdat het anders heel Europa zou beschadigen.
De waarde van de euromunt zou namelijk dermate in waarde dalen wanneer Griekenland failliet zou gaan dat het niet alleen een groot probleem zou zijn voor Griekenland zelf, maar voor alle landen binnen de monetaire unie.
Het probleem bestond al voor de kredietcrisis, maar was nog in de hand te houden, door de kredietcrisis kwamen er plots minder belastingsopbrengsten binnen maar de werkloosheidsuitkeringen bleven stijgen waardoor alles in een versneld tempo geraakte. De staatsschuld van elk land in de Europese Unie steeg door de kredietcrisis, en behaalde gemiddeld 70%, in sommige landen werd alles in de hand gehouden (Luxemburg had slechts 13%) maar andere landen hadden 100% (Italië en Griekenland).

Griekse crisis
Bij de invoer van de Euro op 1 januari 2002 werden diverse regels opgesteld, wanneer deze zouden worden overtreden door een land, zou het desbetreffende land direct worden beboet. Dit gebeurde echter niet in de praktijk. Alle landen, op Finland en Luxemburg na, overtraden de regels zonder daarvoor beboet te worden. Griekenland overtrad alle regels 9 jaar aan een stuk. Doordat bijna geen een land zich aan deze regels hield ging de overheidsschuld van de lidstaten van de Europese Unie enkel omhoog. Griekenland had 10% overheidstekort en Ierland 32,4%.

Deze crisis wordt de afgelopen maanden vooral de Griekse Crisis genoemd omdat Griekenland momenteel vooral in de problemen zit. Hoewel ze niet de grootste schulden hebben, hebben ze alles verkeerd aangepakt en is het geld op. Griekenland is begonnen met het verkopen van staatsbezittingen, zoals de staatstelecom, havenligplaatsen, de Acropolis, en andere prachtige kroonjuwelen op de vele Griekse eilanden om zich uit de schulden te helpen. Hoewel dit op korte termijn geld in de lade zal brengen zal dit het probleem niet direct oplossen. Daarom moet Griekenland geld vragen aan de Europese Unie om de pensioenen en ambtenarenlonen te kunnen uitbetalen. Het gaat bergaf met de Griekse Economie en elke reddingspoging zorgt er eigenlijk voor dat het in de toekomst nog slechter gaat gaan. Het probleem is ook te verklaren aan de vervalsing van het begrotingstekort dat de regering Karamanlis samen met een grote Amerikaanse bank heeft gedaan. Hier kwam Papandreou achteraf achter en het bleek dat het begrotingstekort veel hoger lag dan verwacht. De euro kan niet zomaar bijgedrukt worden, zoals bij de dollar wel werd gedaan, daarom moet een tekort aan geld ontleend worden. Dit gebeurt bij de Europese Unie.

Het effect van de Europese Staatsschuldencrisis
De gevolgen van de Griekse crisis zijn gigantisch, niet alleen voor Griekenland maar ook voor alle andere Europese landen. Door de euromunt zijn velen Europese landen aan elkaar verbonden. Dat is direct ook de reden dat een gebeurtenis in een van de euro landen invloed heeft op de rest van de euro landen.
Om Griekenland er bovenop te helpen wordt er een bedrag vrijgesteld vanuit de Monetaire unie. Dit bedrag wordt betaald van belastinggeld van de andere euro-landen waardoor zij opdraven voor het wanbeleid van de Griekse overheid.
Een immens bedrag van 500 miljard euro vrijgemaakt, opgedeeld in 60 miljard van de Europese Commissie en 440 miljard euro van een speciaal nieuwe rechtspersoon.
De Europese lidstaten stonden garant voor deze nieuwe rechtspersoon. Dit bedrag werd in mei 2010 toegekend, enkele weken later was er al direct resultaat te zien. In november 2010 werd de leentijd verlengd. Griekenland kreeg 6 jaar langer om het bedrag terug te betalen, in plaats van 2015 moest het bedrag in 2021 terugbetaald worden. De rente ging daardoor ook wel omhoog maar slechts weinig.
Door deze bezuinigingen werd er in de rest van Europa ook bezuinigd. Duitsland bespaarde bijvoorbeeld in 2010 80 miljard euro, Frankrijk trok de pensioenleeftijd naar boven van 60 jaar tot 62 jaar. Groot Brittannië pakte het ook extreem aan door de BTW te verhogen van 17,5% naar 20%, departementale uitgaven werden verlaagd en daarboven werden nog eens de ambtenarensalarissen en pensioenen bevroren.

De gevolgen voor Griekenland zelf zijn ook heel groot. Het land kan namelijk niet failliet worden verklaard waardoor zij het gehele schuldbedrag moeten terugbetalen. Dit proberen zij onder andere te doen door alle overheidsbezittingen te verkopen. Bezittingen die al millenia lang in de handen zijn van de overheid van Griekenland komen in privé handen terecht. Het zal vele jaren duren voordat Griekenland deze bezittingen ooit weer terug kan kopen.
Daarnaast is de Griekse burger flink getroffen. De werkloosheid stijgt dagelijks en door de regelgeving van Europa wordt er aan de diepgewortelde cultuur gesleuteld van de Grieken. Het meest concrete voorbeeld hiervan is de pensioenleeftijd die wordt verhoogd en hoogte van de belasting.

Bronnen:
http://www.griekse-crisis.com/
http://www.leerzelfbeleggen.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_staatsschuldencrisis
http://www.allesoverbeleggen.com
http://discussie.deredactie.be/2011/10/27/is-de-schuldencrisis-opgelost/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.