Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Gefahr am Strand door Andrea Maria Wagner

Beoordeling 7.8
Foto van Silva
Boekcover Gefahr am Strand
Shadow
  • Samenvatting door Silva
  • 2e klas vwo | 1924 woorden
  • 16 april 2018
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
118 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak

Boekcover Gefahr am Strand
Shadow
Gefahr am Strand door Andrea Maria Wagner
Shadow

Hoofdstuk 1: Endlich Ferien

Wie: Toni, Markus, Kevin, Florian, Steffi en haar vriendin
Wanneer: in de zomervakantie
Waar: op het strand in Sankt Peter-Ording

De leerlingen van het stedelijk Gymnasium in Sankt Peter-Ording hebben zin in de vakantie. Toni, Markus, Kevin en Florian zijn beste vrienden. Toni is 15 en komt uit Keulen maar woont nu al een tijdje in Peter-Ording, hij wil tijdens de vakantie zeilen en surfen met zijn vrienden. De jongens rijden langs Steffi en haar vriendin, ze zeggen dat ze gaan shoppen in de vakantie. Markus zegt dat het typisch iets is voor meisjes. Het is erg warm en de surfplanken wachten al!

Hoofdstuk 2: Post aus Müchen

Wie: Toni, moeder, tante uit München en nicht Christina.
Wanneer: in de zomervakantie
Waar: in het huis van Toni

Toni zet zijn fiets in de garage en gaat naar binnen. Zijn moeder zegt dat zijn tante uit München heeft gebeld. Ze moet naar het ziekenhuis dus zijn nicht komt morgen hiernaartoe. Toni vindt het niet zo leuk dat ze komt. Hij wil naar het strand maar moet eerst zijn kamer opruimen. Hij is het er niet mee eens omdat zijn vrienden wachten. Zijn moeder vraagt of Toni al klaar is. Ze heeft aardbeien met, rode bessen, kersen, krenten en vanillesaus gemaakt. Ze vraagt of hij tot vanavond op het strand blijft, hij antwoord met ja. Hij krijgt nog een paar bolletjes met garnalen mee. Hij moet niet tot te lang blijven omdat hij morgenvroeg zijn nicht moest ophalen.

Hoofdstuk 3: Ankunft in Hamburg

Wie: Toni, moeder, nicht.
Wanneer: in de zomervakantie
Waar: thuis, in de auto, op het vliegveld

Toni wordt wakkergemaakt door zijn moeder, hij is een beetje door de war omdat hij denkt dat hij vakantie heeft en niet vroeg op hoeft te staan. Zijn nicht komt en daarom moet hij om 6 uur opstaan. Een half uur later zit hij bij zijn moeder in de auto en zegt niets. Zijn moeder is heel erg benieuwd hoe ze eruitziet. Het is erg druk op de snelweg, ze komen uiteindelijk aan op het vliegveld en zien een blond meisje. Toni denkt dat ze een model is, maar ook dom. Christina zegt dat ze al een uur staat te wachten. Toni vindt dat erg onvriendelijk. Zijn moeder heet haar snel welkom en zegt dat het druk was op de weg. Ook vraagt ze nog hoe haar reis was en hoe het met haar moeder gaat. Christina antwoord dat de vlucht ‘oké’ was maar, dat het met haar moeder niet zo goed gaat en dat ze een operatie moet, daarna kunnen de artsen meer zeggen. Haar moeder stelt voor om zo meteen het ziekenhuis te bellen, en stelt Toni voor aan haar. Dan vraagt ze ook nog of Toni de koffers van Christina wilt dragen. Het is erg zwaar en toni denkt: ‘natuurlijk heeft een model elke dag een nieuwe outfit nodig’

Hoofdstuk 4: Fahrt nach Sankt Peter-Ording

Wie: Toni, Christina, moeder
Wanneer: na het ophalen van Christina bij het vliegveld, in de zomervakantie.
Waar: in de auto.

Christina zit voor in de auto. Toni’s moeder maakt een kleine tour door Harmburg. Op de weg naar huis wijst de moeder van Toni allemaal dingen aan en ze rijden langs de Waddenzee. Het is erg warm. Christina zegt dat je daar niet kunt surfen omdat er geen water is, Toni’s moeder legt uit dat dit komt door eb en vloed, Christina zegt dat ze daar wel eens van heeft gehoord. De moeder van Toni legt uit dat de Noordzee erg interessant is maar dat je wel altijd moet letten op de vlaggen. Groen: alles oké geel: voorzichtig en rood: stoppen. ‘Zijn hier ook eilanden?’ wil Christina weten. Toni Komt erachter dat ze echt niets weet. Zijn moeder antwoord dat er wel eilanden zijn maar dat je alleen daar naartoe kan met de boot en dat ze dan misschien wel misselijk wordt. Toni heeft geen zin in een boottocht met zijn nicht. De moeder van toni vraagt aan Christina of ze wel een huiler heeft gezien, Christina vraagt wat dat is (ze denkt een schreeuwend kind) Toni’s moeder antwoord dat het baby zeehondjes zijn. Ze stelt voor om een boottocht te maken zodat ze ze kan zien, ze liggen namelijk op de zandbanken. Christina is enthousiast, maar Toni wil helemaal geen boottocht maken hij wilt gewoon zijn vakantie doorbrengen met zijn vrienden, surfen en feesten. ‘Kijk’ zegt zijn moeder een vuurtoren, Christina heeft het alleen gezien op foto’s en vind de huizen hier ook erg mooi, ze zou hier wel willen wonen. Toni wil terug naar het strand, zijn vrienden zijn al een paar uur aan het surfen.

Hoofdstuk 5: Am strand

Wie: Toni, Christina en moeder van Toni
Wanneer: als ze thuiskomen
Waar: in Toni’s huis

Ze komen thuis aan. Toni’s moeder stelt voor om naar de stad te gaan, maar Toni wil naar zijn vrienden op het strand. Christina wil wel mee surfen en vraagt of hij ook een surfplank voor haar heeft. In de garage ligt nog een surfplank maar toni zegt van niet, hij moest eerst zijn kamer opruimen, dan vroeg opstaan en nu wil ze ook nog mee surfen. Hij vind het maar raar een model op een surfplank.

Hoofstuk 6: Erste Probleme

Wie: Toni, Christina, Markus, Florian, Kevin
Wanneer: tijdens de zomervakantie
Waar: op het strand

Ze komen aan bij het strandhuis, daar zijn de vrienden van Toni. Ze denken dat Christina Toni’s vriendin is. Toni wilt dan gaan surfen maar de wind is heel hard, dus hij valt in het water en loopt terug het strand op. Ze zijn vrienden en Christina lachen. Markus wilt de volgende avond zijn verjaardag vieren. Toni roept Christina dat ze naar huis gaan omdat, het koud is. Christina zegt gedag tegen de jongens. Toni vindt dat ze al snel vrienden maakt. Christina plaagt nog een beetje en zegt dat ze zich morgen gaat bewijzen.

Hoofdstuk 7 Am nächsten Tag

Wie: Christina, Toni
Wanneer: de volgende ochtend, in de zomervakantie
Waar: Toni’s huis

Christina wil ontbijt gaan halen, maar toni heeft geen honger. Ze wil naar de schuur lopen om de fiets te pakken en komt er dan achter dat er wel nog een surfplank was. Ze loopt naar binnen en zegt het tegen Toni. Toni reageert boos en zegt dat sinds ze hier is hij allemaal dingen moet doen en dat zijn vrienden lachen enz. hij loopt boos het huis uit. Christina zit in de keuken te huilen en denkt aan haar moeder. Dat komt Toni’s moeder binnen en zegt dat ze dienst heeft. Ze werkt van 9 tot 6 in het ziekenhuis. Dan zien ze elkaar niet meer omdat ze naar het strandfeest gaan. Toni’s moeder vraagt nog waar toni is en Christina antwoord dat ze het niet weet. De moeder van Toni wenst haar veel plezier.

Hoofdstuk 8: Die Strandparty

Wie: Toni, Christina en de vrienden van Toni
Wanneer: tijdens de zomervakantie
Waar: op het strand

Christina komt aan op het strand. Toni is er al en zit samen met zijn vrienden in de strandstoel. De wind is heel hard, de badmeesters zetten de gele vlag neer. Ze kunnen het water niet in omdat het te gevaarlijk is, de golfen zijn te hoog. Het wordt vloed. Ze lachen alleen Christina is stil, ze denkt aan haar moeder. Florian vraagt aan haar of ze ook kan surfen. Toni lacht, omdat hij ervanuit gaat dat ze het niet kan omdat ze uit München komt. Ze pakt een surfplank en rent het water in. Er wordt nog naar haar geroepen dat ze terug moet komen maar ze hoort het niet. Het waait heel hard. De vrienden van toni zijn het er mee eens dat ze Christina moeten helpen. Toni denkt dat ze zo wel terugkomt. Christina weet niet hoe gevaarlijk de wind is omdat ze uit München komt, dus de vrienden van Toni willen de kustwacht informeren. Markus zegt dat ze in levensgevaar is en pakt zijn telefoon.

Hoofdstuk 9: Christina in Gefahr

Wie: Toni, Christina, kustwacht, vrienden van Toni
Wanneer: avond, tijdens de vakantie
Waar: op het strand

10 minuten later komt er een jeep aan, het zijn de mannen van de kustwacht ze hebben ook een boot meegenomen. Ze vragen wat er aan de hand is, de jongens leggen het verhaal uit. De mannen vragen of dat meisje wel helemaal goed is omdat het veel te gevaarlijk is om te surfen maar de jongens leggen uit dat ze uit München komt. Dan wordt Toni ook een beetje bang. De mannen vragen of ze Christina’s ouders willen informeren. Maar toni zegt dat het niet kan omdat haar moeder in het ziekenhuis ligt en haar vader werkt in Canada, ze verblijft bij toni. De mannen van de kustwacht starten de boot. Markus vraagt of Toni’s vriendinnetje bij hem woont, maar Toni legt uit dat het zijn nicht is en dat ze bij hem woont omdat haar moeder in het ziekenhuis ligt. Kevin vraagt waarom hij dat zo onaardig tegen haar deed, hij legt uit dat hij het vervelend vindt dat zijn dingen mee wilt doen of dingen van hem afpakt (vakantie). Hopelijk vindt de kustwacht haar snel, Toni zegt niets hij voelt zich schuldig. Iedereen staat op het strand uitkijken naar zee, het is al bijna donker. Niemand wil feesten iedereen denkt aan Christina. Toni is erg bang. Opeens horen ze een auto, het is de jeep van de kustwacht. Ze hebben bericht, een visser heeft Christina gevonden, ze leeft nog maar moet wel naar het ziekenhuis. Het water is heel koud en dat is gevaarlijk. Iedereen is opgelucht. Ze willen een feest geven. Toni’s vrienden stellen voor dat Toni zijn excuses aanbiedt en het feest organiseert. Iedereen vindt het een goed idee, alleen wel op het strand en niet in het water.

Hoofdstuk 10: Gute Freunde

Wie: Christina, Toni, moeder
Wanneer: tijdens de vakantie
Waar: in het ziekenhuis/strand

Toni komt aan in het ziekenhuis en zegt zijn moeder gedag. Die vraagt of alles met hem oké is en waarom ze in de avond gingen surfen. Hij verteld dat hij haar had uitgedaagd. Zijn moeder zegt dat hij zijn excuses moet aanbieden. Toni’s moeder gaat niet mee hij moet het alleen doen. Toni staat voor Christina haar bed, hij zegt moin. Christina begrijpt niet wat hij bedoelt, Toni legt uit dat ze dat in noord-Duitsland zeggen, het betekend hallo (goedenavond, goedemiddag, goedemorgen) Dan biedt Toni zijn excuses aan en zegt dat hij niet aardig voor haar is geweest. Christina zegt dat het goed is. Dan komt de moeder van Toni binnen, Christina vraagt hoe het met haar moeder gaat, Toni’s moeder zegt dat haar moeder is geopereerd en dat het goed met haar gaat. Ze komt hier binnenkort naar toe. Christina blijft net zo lang tot haar moeder er is (een week). Tot die tijd gaat toni met haar shoppen, ijs eten en surfen roept Christina. De volgende dag mag Christina uit het ziekenhuis. Ze fietsen, eten ijs en spreken af met vrienden. In het weekend is een groot feest speciaal voor Christina. Toni en Christina surfen ook samen, soms is toni sneller en soms Christina. Toni vraagt of Christina de volgende vakantie terugkomt, dan gaan ze elke dag surfen. En dan maken ze een grapje over wie er nou beter surft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gefahr am Strand door Andrea Maria Wagner"