Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kanker

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 390 woorden
  • 13 november 2004
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
52 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Blok Kanker Doel: Ik kan beschrijven hoe kanker ontstaan en hoe kanker wordt behandeld Hoe ontstaat kanker? Celdelingen in verschillende lichaamsdelen vinden met plaats met een bepaalde snelheid. Deze snelheid wordt nauwkeurig geregeld. Maar soms kunnen de cellen zich ongeremd gaan delen. Er ontstaat dan een gezwel, ook wel tumor. Sommige tumoren groeien langzaam, omdat de omringende cellen remmende vloeistoffen bevatten en dus nog wat invloed kunnen uitoefenen. En er verandert dan ook niets aan de bouw van het weefsel. Dit soort tumoren worden goedaardige tumoren genoemd. Als een goedaardige tumor klachten veroorzaakt, wordt deze operatief verwijdert, en komt het als het goed is daarna niet meer terug. In het plaatje hieronder zie je hoe kanker ontstaat. Bij kanker ontstaan kwaadaardige tumoren.Kanker kan in vele vormen voorkomen. Kanker kan ontstaan in bepaalde organen (zoals long, brosten, slokdarm, lever, blaas, prostaat enz.), maar ook in het lymfestelsel (bijv. de ziekte van Hodgkin) of in de cellen die in het rode beenmerg worden geproduceerd (bijv. leukemie). Kanker is meestal het gevolg van mutaties in de genen van een cel. Deze mutaties zorgen ervoor dat de cel ongevoelig is geworden voor de stoffen die de celding remmen. Hierdoor is de snelheid van de celdeling bij kwaadaardige tumoren veel hoger dan bij goedaardige tumoren. Hoe wordt kanker behandeld? Je hebt primaire en secundaire tumoren. Een primaire tumor is meestal niet dodelijk. Primaire tumoren kunnen operatief verwijderd worden. Er kan ook radiotherapie worden toegepast, hierdoor worden de tumorcellen doormiddel van bestraling gedood. De meeste kankerpatiënten overlijden aan metastase; uitzaaiingen over andere lichaamsdelen. Cellen van de primaire tumor zijn dan in het bloed of in de lymfe terechtgekomen. In andere organen kunnen ze het ontstaan van secundaire tumoren veroorzaken. Secundaire tumoren zijn moeilijk op te sporen en dus ook moeilijk te genezen. Vaak wordt er dan chemotherapie toegepast. Bij chemotherapie wordt bij de patiënt cytostatica toegediend. Deze stof remt de celdeling. Het voordeel hiervan is dus dat de celdelingen in de tumor wordt verstoord, maar het nadeel is, is dat het gezonde weefsel eromheen ook wordt verstoord. Kanker is dus te genezen, maar alleen als de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van kanker. Alle milieu-invloeden die mutageen zijn, zijn in principe ook carcinogeen (kankerverwekkend). Ultraviolette straling bijvoorbeeld, vergroot de kans op huidkanker.

REACTIES

A.

A.

industriekuikens zijn inderdaad goede uitvindingen als je de batterij maar op tijd vervangt...

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.