Cholesterol

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 368 woorden
  • 15 maart 2002
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
42 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Cholesterol

Cholesterol heb je nodig. Zonder cholesterol kan de mens niet leven, omdat het lichaam cholesterol nodig heeft voor de opbouw van bepaalde lichaamscellen, hormonen en voor de spijsvertering. Cholesterol is een vetachtige stof die door de lever zelf wordt aangemaakt voor 70% en de overige 30% wordt door het lichaam opgenomen uit voedsel. Vaak wordt gesproken over twee soorten cholesterol: 'het goede' en 'het slechte'. De goede soort is HDL-cholesterol( =hoge densiteit lipoproteïnen.) Deze verwijdert het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden. De slechte cholesterolsoort noemt men LDL-cholesterol (=lage densiteit lipoproteïnen.) Lipoproteïnen zijn bepaalde eiwitten. Ze zorgen voor het transport van cholesterol in het lichaam zodat de cholesterol bij de cellen en weefsels kan komen. Cholesteroltransport gebeurt namelijk via het bloed maar aangezien cholesterol niet oplosbaar is in het bloed gebeurt dat vervoer door middel van die eiwitten. LDL-cholesterol wordt naar de lichaamscellen en de weefsels vervoert. Daar wordt de cholesterol afgeleverd. HDL, in tegenstelling tot LDL vervoert het cholesterol van de cel naar de lever. Daar wordt het afgebroken en via de galwegen uit het lichaam verwijderd. Daarom wordt dit ook de “goede” cholesterol genoemd natuurlijk. De verhouding tussen HDL en LDL is zeer belangrijk. Als er teveel LDL aanwezig is ten opzichte van HDL zal deze soort zich gaan ophopen aan de binnenkant van de bloedvaten, waardoor deze dichtslippen en zo uiteindelijk hart - en vaatziekten kunnen ontstaan. Wanneer men spreekt over een verhoogd cholesterolgehalte wordt meestal het LDL-cholesterol bedoeld.

Er zijn middelen om een te hoog LDL-cholesterolgehalte te voorkomen. Het belangrijkst is natuurlijk een gevarieerde, gezonde voeding. Om het gebruik van vetten en suikers te matigen is het goed om veel groenten en fruit te eten, die bevatten immers geen cholesterol en ze zijn zeer rijk aan vezels. Sommige groeten zoals erwten en bonen bevatten meer calorieën maar ze bevatten ook meer vezels. Het best is om wit brood en dergelijke producten als stokbrood, koffiekoeken, te laten staan voor volkoren– of roggebrood. Bij zuivelproducten geef je best de voorkeur aan magere of vetarme producten. Vis is de beste bron van sterk verzadigde vetzuren en bevat weinig cholesterol, behalve dan verse of gerookte paling. Kortom, gevarieerd eten blijft het belangrijkste.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.