Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bloed

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 504 woorden
  • 30 oktober 2002
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
100 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bloed Wat is bloed nu eigenlijk? Bloed bestaat uit bloedplaatjes, bloedcellen en bloedplasma. 55% Van het bloed bestaat uit bloedplasma. Bloedplasma bestaat uit 93 % uit water en de overige 7 % bevat opgeloste stoffen (o.a. eiwitten, suikers en vetten). 45 % van het bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Functies van het bloed Je bloed dient voor verschillende dingen, bijvoorbeeld van het vervoer van zuurstof en koolstofdioxide, maar ook voor bijv. voedingsstoffen. Ook beschermt het bloed tegen binnendringende micro-organismen en andere stoffen die niet in het bloed horen. Bloed beschermt je lichaam ook, hij zorgt ervoor dat de binnenwand van bloedvaten intact blijft en voor de dichting bij wondjes, zodat er geen bloedverlies is. Bloedgroepen Bloedgroepen zijn ingedeeld op eigenschappen van de rode bloedcellen. Dit wordt erfelijk bepaald. Op de buitenwand van rode bloedcellen kunnen 2 verschillende antigenen voorkomen – een antigeen is een lichaamsvreemde stof- , de rode bloedcellen hebben óf antigeen a of b, antigeen a én b, of geen van beide antigenen. De resusfactor in bloed is de antigene factor. Wanneer iets resusnegatief is bedoelen ze er mee dat de resusfactor ontbreekt en bij resuspositief is resusfactor er wel. Anti A Anti B (Anti AB) Anti D (rhesus) A + - (+) + of - B - + (+) + of - AB + + (+) + of - 0 - - (-) + of - negatief = - positief = + Toelichting: - alleen antigeen A, dit geeft bloedgroep A. - alleen antigeen B, dit geeft bloedgroep B. - antigeen A en B, dit geeft bloedgroep AB. - geen van beide, dit geeft bloedgroep 0.
Bloed doneren Wanneer je goed gekeurd bent voor donatie gaan ze bloed afnemen. Met een naald die is verbonden aan een buis die naar een zak leidt waar een halve liter bloed in terecht kan. In die zak zit een anti-stollingsmiddel en een bepaalde ‘bewaarvloeistof’. Bij de bloedafname geef je 7,5 ml bloed per kilogram van je gewicht af. Je kunt overigens prima zonder dit bloed, na de bloedafname maak je namelijk gelijk weer bloedcellen aan. De afname gebeurt veilig, door speciaal opgeleid personeel met steriel materiaal, dat dus alleen voor jou wordt gebruikt. Om bloed te mogen geven word je ook geselecteerd, bijvoorbeeld op het gebruik van drugs, hepatitus, HIV etc.. Nadat je bloed is afgenomen wordt het opgesplitst in bloedcellen, plasma en heel soms bloedplaatjes. Vervolgens wordt het bloed onderzocht op AIDS, hepatitis B en C, syfilis en om de bloedcellen te tellen en de bloedgroep te bepalen. Het bewaren van alles wat afgenomen is gebeurt erg zorgvuldig. Bloedcellen worden bewaard bij een temperatuur van 2°C tot 6°C en kan hoogstens 35 dagen worden bewaart. Plasma wordt ingevroren (-40°C) en blijft een stuk langer bruikbaar, ongeveer een jaar. Bloedplaatjes kunnen het minst lang bewaard blijven – 5 dagen, en dat gebeurt bij een temperatuur van 22°C. Als alle controles zijn uitgevoerd kan het bloed dan eindelijk naar de ziekenhuizen. Bloedbanken leveren elkaar niet aan vanuit andere landen, wel binnen Nederland. Waar kun je bloed doneren? Het rode kruis komt naar je toe, bloedtransfusiecentrum heeft georganiseerd dat er elke 3 maanden bij jou in de buurt een bloedinzameling plaatsvindt.

REACTIES

J.

J.

Goed zo, das tenminste bruikbaar!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.