Reflectie hoofdstuk 3 - gezondheid en ziekte
Deel A: Samenvatting
3.1 ziek en gezond
Gezondheid is moeilijke definitie; WHO: is toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Kritiek: niemand is volledig wel, dus iedereen ziek? Dokters vinden dat iemand ziek is als je de afwijking kunt zien/voelen. Moeilijkheid: rugpijn, jeuk, depressie, moeheid zijn persoonlijk, is niet te zien.
Moe zijn:brandstof is op. Oorzaak: lichamelijk vb hardlopen etc. Soms abnormaal snel moe;
oorzaken: lichamelijk: kanker, chronische infectie, bloedarmoede
geestelijk: slecht slapen, stress, hevige emotie, depressie, vervelen
ME: chronisch moeheidssyndroom: oorzaak raadsel
Visie op ziekte en genezing kan verschillen en is o.a cultureel bepaald: - Oosters denken, vooral China: evenwicht tusse Yin en Yang heel belangrijk; gezond.>in balans ziek> 1 van de 2 krachten overheerst; beter worden> evenwicht zoeken bv. juiste voeding - Winti: ziekte is straf voor het beledigen van geest of voorouder, genezer gebruikt rituelen. - MZ: enig excuus voor niet werken is ziekte, veel drama bij ziekte, toont dat hij echt niets kan.
Rond 1800: F.Wohler maakt ureum; ontdekt dat menselijk lichaam vat van chemie is en niet gestuurd door ongrijpbare levenskracht. Vanf dan werken dokters met feiten; ontstaan van nw- geneeskunde. De geneeskunde op nw- basis ziet de mens als een lichaam met storingen die dikwijls op gestandaardiseerde manieren te verhelpen zijn. Arts beschouwt hart als machine (bloedpomp); lichaam is echter machine met ingebouwd aanpassingsvermogen bv. wisselende temperatuur, inspanningen, emotie.
Artsen komen aan kennis door het houden van grote onderzoeken en het trekken van conclusies hieruit (tellen). De grote kracht van de moderne geneeskunde is de veralgemenisering (iedereen = geneesmiddelen, = therapie). Nadeel: je wordt als nr. behandeld, niet als patient>alternatieve geneeskunde populair.
3.2 ziekte als raadsel
Semmelweis heeft 150 jaar geleden belangrijk werk geleverd door te bewijzen dat hygiene erg belangrijk is. Semmelweis maakt onbewust gebruik van de nw- methode: hierbij toets je of een hypothese juist is door dit af te leiden uit de resultaten van de experimenten: probleem>hypothese>voorspelling>experiment> resultaat>hypothese bevestigd of verworpen. Indien verworpen oonieuw hypohese.
Zijn onderzoek betrof het zoeken naar de oorzaak van kraamvrouwenkoorts.
Hij gaat hierbij niet uit van onbewezen verklaringen maar ordent feiten en cijfers.
Er zijn 2 afdelingen ; op de 1e: vrouwen die worden geholpen door studenten
op de 2e: geholpen door vrouwen die worden opgeleid tot vroedvrouw
Op de eerste afdeling is de kraamkoorts veel erger. Hypothese: mannen te hardhandig>onzin
Hypothese 2: rugligging i.p.v. zijligging>na toetsing: onzin. Derde hypothese:na sectie van een vriend die overlijdt aan verwonding, ziet hij dat de organen dezelfde aantastingen hebben als de vrouwen> laat studenten handen wassen na sectie en sterftecijfer daalt van 30/100 naat 1/100. Nadien blijkt dat infectie niet alleen kan komen van lijken maar ook van verwonding van levenden (pus).
Besluit: na elk onderzoek handen wassen . Maatregelen tegen verspreiding van besnettelijke ziekten zijn effectiever dan alle medische behandelingen achteraf.
Voor betrouwbaar medisch onderzoek is dubbelblind onderzoek noodzakelijk (streng vergelijkend warenonderzoek bij patienten: 1/2 patienten middel X 1/2 patienten middel Y ( placebo, nepmedicijn) Dubbelblind: noch patienten, noch onderzoeker weet wie wat inneemt; pas na onderzoek wordt bekend wie wat heeft gehad.
3.3 Ziektekiemen
Tot 150 jaar geleden geloofde men in de "generatio spontanea", dit is het spontaan ontstaan van ziektekiemen uit dode stof. Dus geloofde men niet in het effect van hygiene.(Semmelweis).
In 1683 ontdekte Antonie van Leeuwenhoek reeds de eerste micro-organismen, maar hij zag nog niet het verband met ziekte (geen koppeling oorzaak - gevolg). Dat deden Pasteur en Koch 200 jaar later.
In 1861 bewees Pasteur experimenteel dat ziektekiemen niet spontaan ontstaan, maar van buitenaf komen (flessen met zwanehals).Hij vond ook een manier om voedsel houdbaar te maken (pasteuriseren=enkele minuten sterk verhitten en dan luchtdicht afsluiten bv. wijnboeren>maatschappelijk relevant.
In 1876 ontdekte de Duitser Koch dat 1 bepaald micro-organisme 1 bepaalde ziekte veroorzaakt.(miltvuurbacil koe -- muis -- 20 muizen; isoleerde uit milt van zieke muis dezelde bacil). Zo overtuigde hij de medische wereld door de strenge logica van zijn "reproduceerbaar" experiment. Hij ontdekte eveneens de tuberkelbacil (toen ergere ziekte dan kanker nu). Hij bepaalde de voorwaarden om met zekerheid vast te stellen welk micro-organisme welke ziekte veroorzaakt:
1.Op de zieke plek is het micro-organisme in grote getale aanwezig
2.Dit micro-organisme kan bij elke patient die deze ziekte heeft gevonden worden.
3.Het micro-organisme is uit de zieke delen te isoleren en in zuivere vorm verder te kweken.
4.Proefdier dat met dit gekweekte micro-organisme wordt besmet , krijgt dezelfde ziekte als de patient.
De Engelse chirurg Lister begreep dat de hele operatiezaal onder de bacterien zat en was de eerste die kiemvrij ging opereren; steriliseerde instrumenten; gebruikte carbol (later niet meer); later verband en operatiekleding in stoomketel; gebruik gummihandschoenen en mondkapjes.
Bederf van voedsel kan men tegen gaan door door overmaat suiker of zout: binden water waardoor bacterien, schimmels, virussen omkomen van de dorst. Effectiefste echter is pasteuriseren.
Cholera>besmettelijke ziekte>200 jaar geleden naar Europa>mensen leefden in smalle, benauwde binnenplaatsen, vuile stegen met veel afval en open riolen> ene cholera epidemie na de andere. openbare hygiene moest worden aangepakt. Waterleiding, riolering en goede huisvesting zijn effectievere maatregelen tegen de verspreiding van ziektekiemen en de invloed van deze sanitaire maatregelen op onze levensverwachting zijn veel groter geweest dan die van de geneeskunde.
3.4 Vaccineren
Middel tegen alle ziekten bestaat niet; middel moet werken tegen heleboel ziekten,goedkoop zijn, makkelijk toe te dienen en vooral preventief werken=vaccin.Sommigen onnatuurlijk of in strijd met God. Hoe beschermt vaccin tegen ziekte? Werking menselijk afweersysteem belangrijk. Pasteur was eerste die op wetensch. basis vaccins maakte tegen besmettelijke ziekten maar de eerste die het torepaste was Edward Jenner (pokkenvaccin). Pasteur deed per ongeluk mislukte proef met cholera bij kippen. Daaruit bleek dat de twee weken oude kweek te zwak was om kippen ziek te maken, maar dat het wel gebruikt kon worden om de productie van afweerstoffen tegen cholera te stimuleren. (kippen werden immuun tegen nieuwe besmetting). Besmetting met verzwakte ziektekiemen maakt niet ziek, maar immuun tegen de ziekte. Tiomf van Pasteur: jongetje gered van hondsdolheid door vaccin.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
hoi daank23
je hebt een heel boeiend werkstuk!!!!
veel liefs en xxjes jennifer
20 jaar geleden
Antwoorden