Coördinatie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 863 woorden
  • 22 maart 2002
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

ANW hoofdstuk 1, 2, 3.

Hoofdstuk 1

Voorkennis: - Geografische coördinaten: De wereldbol is in 2 helften verdeeld, Noordelijk halfrond en Zuidelijk halfrond, de lijn die deze 2 helften verdeeld is de evenaar. - Hormonen: Hormonen zijn stoffen die in het lichaam allerlei processen regelen, en werken in uiterst kleine hoeveelheden. - Microgram: Een microgram is het duizendste deel van 1 mg en het miljoenste deel van 1 gram.

Par. 1.1 Recherchewerk

- Sporenonderzoek: Op plaats van misdrijf, zoekt men sporen die ze vervolgens
onderzoeken om er achter te komen wie de dader is. - Getuigen: De recherche praat met de getuigen om te proberen achter het motief van de dader te komen. - Het bewijs: Een goed rechtssysteem vereist een betrouwbaar bewijs. Het sporenonderzoek en de getuigen moeten de rechter kunnen overtuigen. Als het bewijs niet bevredigend is probeert men te onderzoeken dmv DNA tests. - Vingerafdrukken: Het is een goed middel voor identificatie, omdat het lijnenpatroon van je vingerhuid levenslang hetzelfde blijft. Het aantal lijntekeningen dat kan voorkomen zeer groot is. En je de vingerafdrukken kunt indelen in groepen. Je hebt een normale vingerafdruk, en de daarvan getekende “typica”. Door de “typica” en de normale vingerafdruk (die men gevonden heeft) te vergelijken, kan men iemand identificeren. De betrouwbaarheid van dit bewijs is dan ook 100%. - De dader in het archief: De recherche bewaart alle vingerafdrukken, als de men denkt de dader gevonden te hebben, dan wordt zijn vingerafdruk met de bewaarde “typica” vergeleken, en wordt er een oordeel uitgebracht. - De DNA-fingerprint:Onderzoek van het DNA bij mensen levert een duidelijk verschil in streepjescode. Familie heeft meestal vergelijkingen in de streepjescode. Daarom werd het gebruikt om vast te stellen wie de vader en/of moeder was van een bepaald kind. Nu gebruiken ze het ook om vast te stellen wie de dader is bij een voorval, maar beter als het bewijs met vingerafdrukken is het niet. - DNA-profiel heeft gevolgen: DNA-profielen zijn van alle soorten lichaamscellen te maken. Onderzoekers proberen een uniek profiel te ontwerpen. Opslag van DNA-materiaal kan leiden tot verlies van privacy.

Par 1.2 De Pil

- De pil is het betrouwbaarste voorbehoedmiddel, maar beschermt niet tegen soa’s. - Het pessarium wordt ingebracht in de vagina tegen de baarmoedermond. Hierdoor kan het zaad niet in de baarmoeder komen. Beschermt niet tegen soa’s. - Een van de eerste voorbehoedsmiddelen was het condoom. Beschermt wel tegen soa’s. - Margaret H. Sanger-Higgins (1863-1966) Deze vrouw sprak openbaar over geboortenbeperking. Ze opende een kliniek, en meet het pessarium aan, daarvoor kreeg ze een straf. - De pil is het resultaat van een zoektocht naar steeds betrouwbaardere voorbehoedmiddelen. - Ontwikkeling pil: In de pil zitten stoffen die op vrouwelijke hormonen lijken, zo regelen de vrouwelijke hormonen de eirijping, de eisprong en daarna de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder. Vindt er geen innesteling plaats dan komt de menstruatie op gang. Men begon met onderzoeken op proefdieren en ontdekte dat de betreffende middelen in de “pil van nu” de vruchtbaarheid remde. Kunstmatige hormonen die gebruikt werden noemen ze oestrogenen en progestagenen. Deze hormonen werken op de hypofyse (hersenklier). De normale menstruatiecyclus raakt buiten werking. - De pil beschermt meestal op 4 manieren tegen zwangerschap: - 1 Oestrogeen uit de pil misleidt de hypofyse, daardoor wordt de eirijping in de eierstok afgeremd. - 2 Soms komt er toch nog een eisprong (ovulatie). De bevruchte eicel sterft af omdat er door hormoontekort het transport langzamer gaat. - 3 De bevruchte eicel kan zich niet innestelen, want door hormoontekort ontwikkelt het slijmvlies in de baarmoeder niet. - 4 De zaadcellen worden tegen gehouden door de taaie slijm, dit komt door de progestageen in de pil (niet in iedere pil zit progestageen). - Economische belangen en klachten van gebruiksters hadden een grote invloed op de ontwikkeling van de pil.

Par. 1.3 Navigatie

- Ontdekkingsreizen: Het kompas is een belangrijk hulpmiddel. Een kompas geeft alleen aan waar het Noorden is, dus heb je op zee meerdere hulpmiddelen nodig. - Om op open zee je route te volgen, is het nodig je plaats op aarde te kunnen bepalen. Goede navigatie was en is van groot economisch en politiek belang. - De poolster: Hoe hoger je de poolster ziet hoe noordelijker je op aarde bent. - - De zon: Ook met behulp van de hoogte van de zon boven de horizon, de zonshoogte, kun je de geografische breedte bepalen. Met de poolster is deze beter te bepalen, maar met de zon kun je ook nog eens de lengte meten, hoewel de zon niet altijd de juiste standen heeft. - Astrolabium is een navigatie systeem geweest voor ontdekkingsreizigers, daarmee was de zonshoogte af te lezen, en konden ze d.m.v de zonshoogte weten waar ze zaten. - Plaatsbepaling is mogelijk door het meten van hoeken waaronder hemellichamen, zoals de zon, boven de horizon staan. - Met een sextant kun je heel nauwkeurig hoeken meten.

Par. 1.4 Ruimtevaart

- Het begin: mensen begonnen met ruimtevaart, omdat ze benieuwd waren naar dingen buiten de aarde. - Wadenwedloop: behalve de nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden had men ook groot politiek belang bij de ontwikkeling van de ruimtevaart. - Werking van een raket: Door de gassen die ontstaan door de verbranding van stoffen zet de raket zich af.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.