Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Samenvatting BuiteNLand paragraaf 2

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 380 woorden
  • 14 februari 2019
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

paragraaf 2, Aarde: de ecologische kringloop.

aardrijkskunde:

Aardrijkskunde is het enige mens- en maatschappijvak dat een verband legt tussen natuur en mens, het bestudeerd de aarde als woonplaats van de mens en de mensen als bewoners van de aarde. Aardrijkskunde gaat dus over de marnier waarop mensen met de aarde omgaan. 

de aarde als ecosysteem:

Eind vorige eeuw hebben 10 mensen zich laten opsluiten in een kas en daar probeerden ze zich een jaar lang te redden zonder hulp van de buitenwereld, ze moesten zich redden met wat er was: recyclenden water, verbouwden voedsel enz. Dit werd gedaan om te kijken hoe de aarde werkt. We moeten ons nu namelijk ook zien te redden met de vooraden van de aarde. en zo draaien we mee in een groot systeem dat noem je het ecosysteem het is als het ware 1 grote natuurlijke kringloop. Een kringloop houdt zich zelf in stand en alles gaat als het ware in een kringeltje rond zodat er nooit iets opraakt. Dat de mens hier in kan overleven heeft met een aantal factoren te maken namelijk: 

  • wat voor bodem er is
  • is er genoeg water 

leven zou er niet kunnen zijn zonder de zon dat is de moter van onze kringlopen. Zo wordt de lucht namelijk ververst door assimilatie hierbij nemen planten door de zon CO2 uit de lucht en dat wordt uiteindelijk omgezet in koolstof en zuurstof. Er komt ook energie van de zon in de vorm van Kortgolvige lichtstralen en langgolvige warmtestralen dit is het natuurlijke broeikaseffect. 

de draagkrachten van ecosystemen:                                                                                                   

een rotsig, bergachtig gebied is meestal dunner bevolkt dan een vruchtbare kustvlakte dat komt omdat de draagkracht van van ecosystemen verschilt per gebiedDraagkracht betekend het maximumaantal mensen dat in een geied of op aarde kan leven zonder schade aanterichten aan het ecosysteem

Bloothoofd, T., De Boer, M., Bosschaart, A., Mennen, H., Nonnekes, H., Prinsen, H., & Remmers, J. (2014). BuiteNLand (3e ed.). Groningen/Houten, Nederland: Noordhoff.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.