Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 6.2 en 6.3

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 641 woorden
  • 10 november 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Aardrijkskunde

6.2- Welke verschillen in ontwikkeling zijn er in Brazilië?
- In Brazilië draagt elk gebied op een eigen manier bij aan de economie. Je kan het indelen, op grond van de rol die een gebied speelt, in 4 groepen:
Sterk verstedelijkte gebieden: een aantal miljoenen steden zijn het economische centrum van het land. Je kan zien dat ze voornamelijk in het zuidoosten liggen.
Landbouw- en mijnbouwgebieden voor de verkoop: Er worden grondstoffen gewonnen die voor de export belangrijk zijn en landbouwproducten die voor eigen land en export belangrijk zijn. De bedrijven voor eigen land noem je latifundios. Deze zijn grootschalig en zeer modern.
Probleemgebieden op het platteland: traditionele landbouwgebieden met lage ontwikkeling. De minifundios. Veel boeren zoeken buiten het oogseizoen tijdelijk werk.

Kolonisatiegebieden: Dunbevolkte gebieden met een kleine rol in de economie. Wel waardevolle grondstoffen.

- De vormen van migratie die je in Brazilië hebt zijn:
Platteland stad, verstedelijking of urbanisatie. Toename van het percentage van de bevolking dat in de stad woont.
Stad stad, trek van kleinere naar grotere steden. Ook suburbanisatie.
stad platteland, mensen keren terug naar hun oorspronkelijke woonplaats. Retourmigratie. Gebeurt weinig.
Platteland platteland, seizoensmigratie, de arbeiders trekken tijdelijk naar landbouwgebieden met veel werk. Geen echte migratie, want tijdelijk (xD)
- Het amazonegebieden is het grootste aaneengesloten tropisch regenwoud. Om bereikbaarheid te vergroten worden wegen aangelegd. Daarna worden ontwikkelingsplannen uitgevoerd, en vindt dus ontbossing plaats.
Rodônia en Mato Grosso: bedrijven die rundvlees produceren.
Grande Carajás project: mijnbouw- en industrialisatieproject rond de stad Carajás.
- São Paulo heeft 20 miljoen inwoners en is 100 km in doorsnede. De gemeente wordt steeds meer een kantorenstad en financieel centrum. Er zijn veel industrie, kantoren en winkels verplaatst naar randgemeenten en steden in de buurt. In een wijde gordel om de stad komen woningbouwprojecten, industrieterreinen en recreatiemogelijkheden.
- In de stad zijn Favelas zelfbouwwijken, ontstaan zonde planning. Alles ontbreekt meestal.

De elite woont in villa’s in goed bewaakte wijken.
6.3 Hoe Nederlands zijn Aruba en de Nederlandse Antillen?
- Bonaire en Curaçao en Aruba zijn de ABC- of Benedenwindse eilanden. Saba, St. Eustatius en St. Maarten zijn de Bovenwindse of SSS-eilanden.
- in de 17e eeuw werden de ABC-eilanden door Nederland veroverd. Toen werden ze vooral gebruikt voor zoutwinning en slavenhandel. In 1954 werd de autonomie van de eilanden geregeld. Suriname werd in 1975 onafhankelijk en Aruba koos in 1986 voor een ‘status aparte’. Ze werden een zelfstandig land en waren niet meer lid van de Nederlandse Antillen.
Samen in het Koninkrijk regelen ze hun gemeenschappelijke belangen.
- Er zijn veel typische Nederlandse dingen op het eiland. Taal, wetgeving, architectuur en aanbob van producten in supermarkten en restaurants zijn bijna hetzelfde. Alleen het klimaat is anders.
- Op de ABC-eilanden spreken de mensen naast Nederlands ook Papiamento (een taal gebaseerd op Spaans, Portugees, en met Engelse, Nederlandse en Afrikaanse invloeden).
Er wordt ook nog Engels en Spaans gesproken. Op de SSS-eilanden spreken ze vooral Engels. De munteenheden zijn ook nog verschillend. Op Aruba hebben ze de Arubaanse florin (of gulden) en de Antillen gebruiken de Antilliaanse gulden. De koers is USD 1,00 = 1,78 gulden/florin.
- Economie is afhankelijk van; het toerisme, de olie en de dienstverlening. Die laatste 2 zijn belangrijk voor Curaçao. Het bnp lijkt welvarend vergeleken bij de Latijns Amerikaanse landen maar 18% van het eiland is werkloos en van de achterstandsbuurten soms de helft wel. Wel hebben ze regelmatig losse baantjes.
- veel jonge mensen van Aruba en de Antillen emigreren, dit noemen we braindrain. Sociaal-economisch zal dit tot grote gevolgen leiden. Er zullen steeds minder mensen overblijven om de economie te dragen en het zal vergrijzen.

- Tussen Nederlanders, Arubanen en Antilianen bestaat weinig gemeenschappelijk gevoel. Dit komt omdat de mensen van de ABC-eilanden als allochtonen worden gezien. Op de eilanden worden ook niet-Nederlanders eerder baantjes gegeven enz. Dit noemen we antilianisering of arubanisering. De grondwet wordt dus openlijk geschonden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.