Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 1: Geografische beelden

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 323 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Hoofdstuk 1 Geografische beelden Hoe ontstaan beelden? Eigen waarnemingen
Informatie van anderen (kaarten, boeken, tv, internet, etc.) Wat zijn mental maps? De ruimtelijke voorstelling die je maakt van de werkelijkheid. Wat zijn veel voorkomende fouten in mental maps? Neighboureffect: de wereld dichtbij wordt te groot afgebeeld en er worden te veel details weergegeven. Distance decay: de wereld ver weg wordt te klein afgebeeld en alles wordt in te grote lijnen weergegeven. Wat is een regionaal beeld? Het beeld dat mensen hebben van de ligging, grootte en kenmerkende verschijnselen van een bepaald gebied. Wat zijn veel voorkomende fouten in regionale beelden? Het beeld is stereotype en eenzijdig. De regio wordt als één geheel gezien. Het beeld is incompleet. In het beeld staan echte fouten. Waar kun je informatie over gebieden in splitsen? Objectieve informatie (juistheid is vastgesteld) Subjectieve informatie (persoonlijk en niet vastgesteld) Wat is het verschil tussen individuele en collectieve beelden? Individueel beeld = het beeld van 1 individu over een bepaalde regio. Collectief beeld = het beeld van een sociale groep over een bepaalde regio. Wat geldt er in sociale groepen? Normen en waarden: wat is correct en wat is incorrect? Hoe beïnvloeden collectieve beelden je individuele beeld? Je past je aan aan wat je eigen groep vindt. Wat is een geografisch beeld? Een compleet beeld van een regio/land. Wat is het nut van geografische beelden? Het is een correct beeld. Je bent niet afhankelijk van beelden van anderen. Welke 4 kenmerken vormen de basis voor een geografisch beeld? Locationele kenmerken
Gebiedskenmerken

Bevolkingskenmerken
Relationele kenmerken
Licht elk soort kenmerk toe. Zie bron 21. Hoe bouw je zelf een geografisch beeld? 1. De vraag vaststellen
2. Relevante kenmerken kiezen
3. Informatiebronnen raadplegen
4. Het geografische beeld schrijven
5. Het geografische beeld vergelijken met je vraag
Hoe beïnvloeden beelden ons ruimtelijke gedrag? 1. Doelstelling zender -> 2. Beeld van de regio dat wordt gegeven -> 3. Beeld dat ontstaat bij de ontvanger/bestaand beeld van de regio -> 4. Beoordeling door ontvanger -> 5. Ruimtelijk handelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.