Vals licht, één van de boeken van Joost Zwagerman. De man die september 2015 ingehaald werd door de dood. Een opstand van de geest tegen jezelf, ook wel zelfmoord, aldus Zwagerman. Hij heeft al met al een leeftijd van 51 jaar behaald. Vals licht is één van de boeken die hij geschreven heeft, voordat zijn depressies begonnen. In 2012 begon hij met een reeks teksten om zijn depressies er uit proberen te schrijven. Hoewel de depressies in 1991, het jaar dat Vals licht uitgegeven werd, niet aanwezig waren bij Zwagerman, is het geen boek dat alleen maar gaat over koetjes en kalfjes, integendeel; het boek zit vol psychische verwarringen, zowel bij de hoofdpersonages, als bij de lezer.

De opbouw van het boek zorgt mede voor de verwarringen die ontstaan. Het boek begint bij het einde en daarna worden er steeds stukken verteld die het verhaal naar het einde brengen. Gaandeweg het verhaal vraag je je steeds van alles af. Zo wil je weten waarom Lizzie doet zoals ze doet. Lizzie is het vriendinnetje van Simon, de hoofdpersoon. Ook vroeg ik me aan het begin van het boek sterk af of Simon misschien niet een vriendinnetje, maar liever een vriendje zou willen hebben. Later vallen deze vermoedens helemaal weg. Simon is gewoon een beetje een aparte jongen. En zijn vriendinnetje is een wat apart meisje.

Dit boek zit vol gevoelens. Noem een emotie en negen van de tien keer zal deze emotie in het boek voorkomen.

"Hij duwde zijn buik en dijen tegen haar billen, zodat zijn geslacht het hare raakte. En hij mocht het misschien niet zo bedoeld hebben, maar zo’n onverhoedse beweging maakte een behoorlijk dwingende indruk, wist hij dat wel? Een incident als dit maakte haar schrikachtig." - p.178.

Schrikachtig, ook deze emotie is in dit boek te vinden. Bij de lezer zelf speelt er vooral veel spanning. Je wilt van alles weten gaandeweg het verhaal. Waarom dit? Waarom dat? Alle vragen worden gelukkig beantwoord, maar wel pas aan het eind van het verhaal.

In het boek wordt vrij netjes geschreven. Wel moet je bedenken, dat dit boek gaat over Simon die verliefd wordt op een prostituee. Als je niet houdt van praatjes over seks en alles wat daar mee samenhangt, zou ik dit boek niet aanraden. Er wordt gesproken over alles zoals het is. Er wordt niet om de zaak heen gedraaid.

"Er was een kunststoffen, transparant buisje ter grootte van een rietje in geschoven dat voor een klein deel uit zijn geteisterd wormvormig geslacht stak. ‘Als ’ie stijf is, is het net een rotje met een lont’, zei Tanja." - p.42.

Terugkomend op de titel van het boek, Vals licht. Ik vind de titel echt geniaal gevonden van Zwagerman. Het verwijst naar de prostitutie, iets wat natuurlijk van belang is in dit verhaal, maar ook slaat het valse licht op de relatie tussen Simon en Lizzie. Ze doen er beide alles aan om hun relatie tot stand te houden en ze willen allebei zó graag dat het goedkomt, maar ze geven elkaar eigenlijk valse hoop, want het lukt niet en het zal ook nooit lukken tussen hen twee. Als je van plan bent dit boek te lezen, dan snap je helemaal waarom Vals licht echt de perfecte titel is voor dit boek. Niets meer aan doen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.