Engelen van het asfalt door Ineke Holtwijk

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Engelen van het asfalt
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • Klas onbekend | 495 woorden
  • 4 juni 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Ineke Holtwijk
Lezen voor de lijst
Niveau 1 (12-15 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 1 (12-15 jaar)
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Engelen van het asfalt
Shadow
Engelen van het asfalt door Ineke Holtwijk
Shadow

Uit ervaring met het optrekken van straatkinderen heeft Ineke Holtwijk het boek ‘Engelen van het asfalt’ geschreven. Het boek gaat over Alex, een 13-jarige jongen die zwerft in de straten van Rio de Janeiro. Zijn moeder is overleden en zijn stiefvader heeft hem het huis uitgeschopt. Hij staat er nu alleen voor, hij  moet proberen te overleven, zonder vast onderdak, zonder bescherming en zonder eten.

Wat me opvalt in het boek is dat het vrij netjes geschreven is. Iedereen heeft wel een idee wat er gebeurt met straatkinderen. Iedereen heeft wel verhalen gehoord of gelezen van lijmsnuivende kinderen, met van die dikke buiken door eiwit tekort. In dit boek wordt het niet erg schokkend beschreven. Het blijft allemaal netjes en christelijk.
Wat ik wel bijzonder vind is dat de schrijfster een tijd lang met straatkinderen heeft opgetrokken. Ze weet heus wel waar ze het over heeft. Maar of ze er echt een statement mee wil maken, dat vind ik vrij onduidelijk. Ik zeg niet dat ze het er mee eens is wat op straat gebeurt maar ze gaat geen goede doelen promoten. Ik weet niet of hier tegen ben of dat ik haar gelijk geef. Wat kun je doen tegen straatkinderen? Als er zoveel armoede is, is er heel moeilijk wat aan te doen. Het is niet eens bekend hoeveel straatkinderen er nu eigenlijk zijn. Velen worden vermoord en mensen zijn bang, dus maken ze er geen melding van. Kinderen die overdag op straat leven maar ’s avonds gewoon naar huis gaan, tellen die mee? Het is heel moeilijk om echte feiten te krijgen. Omdat ik veel heb gereisd, zet dit boek mij wel aan het denken. Is er iets dat wij kunnen doen? Nee, als persoon kun je vrij weinig doen zolang de regering in het land het allemaal ontkend. Maar het is wel duidelijk dat dit je niet zomaar los laat. Dat is iets wat veel schrijvers/journalisten willen bereiken. Iets dat je lezer meeneemt en over nadenkt.

Er is natuurlijk een conclusie te trekken uit het verhaal maar ik denk niet dat het echt veel nieuws is, tenzij je onder een steen hebt geleefd. Het leven van straatkinderen is zeker geen pretje en we moeten het allemaal niet te licht opvatten. Het is een serieuze zaak en samen kunnen we er misschien iets aan doen. Geld inzamelen voor opvanghuizen kan een begin zijn.

Dit boek kan goed zijn voor een journalist omdat het geen fictie is. Het is allemaal gebaseerd op echte ervaringen. Nu zou je je nog kunnen bedenken of die Ineke Holtwijk wel te vertrouwen is, maar als je even wat research doet op internet kom je erachter dat ze voor alle boeken grondig onderzoek doet. Ze weet dus waar ze het over heeft. Dit boek heeft mij ook wel een beetje meer gevormd als journalist. Als je goed onderzoek doet, zoals Holtwijk heeft gedaan, kun je een mooi leesboek met juiste feiten maken.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.